Οι σκύλοι “διαβάζουν” τη διάθεσή μας από το πρόσωπο

  17 February, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Οι σκύλοι “διαβάζουν” τη διάθεσή μας από το πρόσωπο

οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν θυμωμένες και χαρούμενες εκφράσεις στον άνθρωπο

Οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ χαρούμενων και θυμωμένων ανθρώπινων προσώπων: αλήθεια ή ανθρωπομορφισμός;

Μια νέα μελέτη αυστριακών επιστημόνων, η πρώτη που αποδίδει την ικανότητα διάκρισης συναισθηματικών εκφράσεων σε άλλα είδη πέραν του ανθρώπου, απαντά ότι οι σκύλοι καταλαβαίνουν τη διάθεσή μας από το πρόσωπο.

Προηγούμενες έρευνες είχαν προσπαθήσει να αποδείξουν εάν τα σκυλιά έχουν αυτή την ικανότητα, αλλά καμία δεν κατάφερε να το κάνει με επιτυχία. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εκπαίδευσαν 24 σκυλιά για να διακρίνουν μεταξύ εικόνων του ίδιου ατόμου με χαρούμενο ή θυμωμένο πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση, οι σκύλοι έβλεπαν μόνο το άνω ή το κάτω μισό του προσώπου.

Μετά την εκπαίδευση σε 15 ζεύγη εικόνων, οι ικανότητες των σκύλων δοκιμάστηκαν σε τέσσερις τύπους δοκιμών, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου μισού των προσώπων της εκπαίδευσης, του άλλου μισού των προσώπων της εκπαίδευσης, του ίδιο μισού σε νέα πρόσωπα, και του αριστερού μισού των προσώπων που χρησιμοποιήθηκαν στην εκπαίδευση.

Τα σκυλιά ήταν σε θέση να επιλέξουν το θυμωμένο ή το χαρούμενο πρόσωπο με μεγαλύτερη επιτυχία σε κάθε περίπτωση, με τις καλύτερες επιδόσεις να ανήκουν στους γερμανικούς ποιμενικούς και τα μπόρντερ κολεϊ. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι σκύλοι όχι μόνο μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις εκφράσεις του προσώπου, αλλά και εφαρμόζουν όσα έμαθαν στην εκπαίδευση σε νέα ερεθίσματα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν θυμωμένες και χαρούμενες εκφράσεις στον άνθρωπο, μπορούν να διακρίνουν ότι αυτές οι δύο εκφράσεις έχουν διαφορετικές έννοιες, και μπορούν να το κάνουν αυτό, όχι μόνο για τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά, αλλά ακόμη και για πρόσωπα που βλέπουν για πρώτη φορά», δήλωσε ο Λούντβιχ Χούμπερ, επικεφαλής της ομάδας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Messerli της Κτηνιατρικής Σχολής της Βιέννης.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology.

ΠΗΓΗ:econews

 

  17 February, 2015 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα