Έχετε βγει και πάνω στο κέφι ήπιατε ένα ποτηράκι παραπάνω. Πρέπει όμως να οδηγήσετε και το αλκοτέστ παραμονεύει. Τι κάνετε;
Πίνετε πολύ νερό, τρώτε σοκολάτες, μασάτε μέντες και ακολουθείτε διάφορα γιατροσόφια που έχετε ακούσει ότι μπορεί να «ξεγελάσουν» το μηχανάκι του αλκοτέστ. Πόσο αποτελεσματικά είναι όμως όλα αυτά;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας οδηγός δεν μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια όταν έχει πιει πάνω από ένα-δύο ποτά, γι' αυτό και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει βαριά πρόστιμα τα οποία φτάνουν έως τη φυλάκιση.
Πριν αρχίζετε να καταναλώνετε το ένα ποτό μετά το άλλο είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα εξής:
-Στα μπαρ χρησιμοποιείται μια μεζούρα που είναι 30 ml για τα δυνατά ποτά.
-Αντίστοιχα, ένα ποτήρι κρασί είναι περίπου 60-90 ml και όχι το ποτήρι του νερού, που συνήθως χρησιμοποιούμε στο σπίτι και λέμε ότι "ήπια ένα ποτήρι κρασί".
-Ένα ποτήρι μπύρα είναι περίπου 300 ml όταν πρόκειται για την κοινή μπίρα που έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ γύρω στο 5% και όχι από τα άλλα είδη που ξεπερνούν το 10%.
-Η ικανότητα οδήγησης επηρεάζεται συνεπώς από την κατανάλωση δύο ποτών, όπως αυτά σερβίρονται σε μπαρ και εστιατόρια.
Οι ειδικοί είναι πολύ αυστηροί ως προς τα «κόλπα» που χρησιμοποιούν όσοι έχουν καταναλώσει αλκοόλ προκειμένου να μην τους «πιάσει» το αλκοτέστ: Ό,τι και αν κάνει κάποιος μετά την κατανάλωση του αλκοόλ, δεν έχει κανένα όφελος.
Η εξαίρεση
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το ελαιόλαδο. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ είναι πολύ λιποδιαλυτό, οπότε μια τροφή όπως το λάδι που είναι πλούσια σε λιπαρά, καθυστερεί τις χημικές διεργασίες που γίνονται για να μεταβολιστεί.
H καθυστέρηση είναι δύο ειδών: Αφενός αργεί η απορρόφηση του αλκοόλ (το αλκοόλ φυσιολογικά αρχίζει να απορροφάται αμέσως μόλις φτάσει στο στομάχι), αφετέρου η συγκέντρωσή του στο αίμα φτάνει στο μέγιστο σημείο με πιο βαθμιαίο τρόπο απ' όσο συνήθως.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν πιει κανείς ένα "σφηνάκι" λάδι, θα καθυστερήσει κατά περίπου 10 λεπτά να αρχίσει η απορρόφηση του αλκοόλ, ενώ θα πάρει λίγη ώρα παραπάνω για να κορυφωθούν τα επίπεδά του στο αίμα.
Φυσικά αυτό αποδίδει μόνο αν κάποιος καταναλώσει 1-2 ποτά και όχι περισσότερα.
Ποιοι άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο
Παράγοντες που σχετίζονται με την επίδραση τους αλκοόλ είναι επίσης η ψυχική διάθεση, η κούραση, η ηλικία και το φύλο. Οι γυναίκες π.χ. έχουν βραδύτερο μεταβολισμό απ' ό,τι οι άνδρες και γι' αυτό τα επίπεδα του αλκοόλ αυξάνονται πιο εύκολα στο αίμα τους. Οι ηλικιωμένοι και οι κουρασμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις του αλκοόλ.
Τι να κάνετε
Εάν δεν θέλετε να έχετε προβλήματα με την οδήγηση, αλλά και με τον νόμο πρέπει να πίνετε μισό ή ένα ποτό την ώρα (για να προλαβαίνει ο οργανισμός τους να μεταβολίσει το αλκοόλ), με γεμάτο στομάχι (με πλούσια σε λίπη φαγητά), το πολύ δύο ποτά και να οδηγείτε αφού περάσουν μία ή καλύτερα δύο ώρες από την τελευταία γουλιά.
Πηγή: onmed.gr
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε επισκέπτες χριστουγεννιάτικης αγοράς - Τουλάχιστον 11 νεκροί
- Politico: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, στην Ουκρανία
- NBA Cup: Θρίαμβος για τους Bucks με triple-double του MVP Αντετοκούνμπο
- Οι χριστιανοί στη Συρία ζουν ξανά τον εφιάλτη
- Η τρύπα του όζοντος επουλώνεται με ταχύ ρυθμό