Ο μυστικός κωδικός διατροφής «5-5-1-2»

mesaralive.gr  16 July, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Ο μυστικός κωδικός διατροφής «5-5-1-2»

Κλώντζα Ολγα

Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η αύξηση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο, βλαβερή συνέπεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αποτελεί μείζονα κίνδυνο για την υγεία στην παιδική ηλικία αλλά και στη μετέπειτα ζωή.

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το 2014, το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας και σωματικού βάρους στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο ανάμεσα σε 16 ευρωπαϊκές χώρες.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας στο πλαίσιο αυτής της έρευνας έδειξαν ότι ποσοστό 48,9% των αγοριών και 44,8% των κοριτσιών της Β' Δημοτικού έχουν βάρος άνω του φυσιολογικού, ενώ στη Δ' τάξη τα ποσοστά αυξάνονται σε 57,2% και 50% αντιστοίχως.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που διογκώνεται διεθνώς εδώ και δεκαετίες.

Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών το 1980 ήταν 5%, ενώ το 2000 το ανάλογο ποσοστό είχε ανέλθει σε 15%-20%. Αποτελεί λοιπόν μια επείγουσα υπόθεση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Η μείωση αυτών των αποκαρδιωτικών ποσοστών για τη χώρα μας, μέσα από την εκπαίδευση του πληθυσμού στον υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής, είναι ο στόχος του προγράμματος πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ».

Με επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες, από το 2008, στις δράσεις του προγράμματος έχουν συμμετάσχει 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, παιδιά και γονείς.

 

Βιωματική μάθηση της ισορροπημένης διατροφής

Πρωτότυπα ομαδικά παιχνίδια, έξυπνοι γρίφοι, κουκλοθέατρο, ζωγραφική με θέμα τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και μικρά διατροφικά μυστικά βρίσκονται στη φαρέτρα των ειδικών για την ενίσχυση της διατροφικής ισορροπίας και της φυσικής δραστηριότητας.

Ο μυστικός κωδικός «5-5-1-2» του «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ» έχει γίνει σύνθημα στα χείλη πολλών παιδιών ηλικίας 5-12 ετών. «Καταναλώνουμε 5 φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα!

Τρώμε 5 φορές τη μέρα (3 κυρίως γεύματα και 2 σνακ)!

Παραμένουμε δραστήριοι το λιγότερο 1 ώρα κάθε μέρα! Περνάμε λιγότερες από 2 ώρες την ημέρα στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή!».

«Μεγάλη επιτυχία σημειώνουν τα Εργαστήρια Μαγειρικής, τα οποία ενθουσιάζουν τα παιδιά, γιατί μπαίνουν στη διαδικασία να ετοιμάζουν μόνα τους αυτά που πρόκειται να καταναλώσουν, όπως μια λαχταριστή σαλάτα με λαχανικά και φακές» αναφέρει στο «Βήμα» η εθνική συντονίστρια του προγράμματος κυρία Ελενα Στάμου.

«Παράλληλα γίνονται μικρά μαθήματα γευσιγνωσίας με φρέσκα φρούτα εποχής, ώστε οι μαθητές να εξοικειώνονται με πολλές διαφορετικές γεύσεις.

Ετσι μαθαίνουν να μην απορρίπτουν τροφές από το όνομα ή την εμφάνισή τους».

 

Το παράδειγμα του Δήμου Περιστερίου

Στην καρδιά του προγράμματος τίθενται οι συμμετέχοντες δήμοι, οι οποίοι σήμερα ανέρχονται σε 16 (άλλες τόσες πόλεις βρίσκονται σε αναμονή), μέσα από συνεχείς και επικεντρωμένες δράσεις προς το παιδί και την οικογένειά του.

Στο πλαίσιο αυτό στα τέλη Ιουνίου έγιναν δύο δράσεις στο Περιστέρι, στο κλειστό γυμναστήριο της Χωράφας, με θέμα «Ενεργειακό ισοζύγιο: Ενέργεια και άσκηση στην ίδια ζυγαριά», απευθυνόμενες σε 210 παιδιά η καθεμία.

Ο Δήμος Περιστερίου συνεργάστηκε με τον Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΟΠΑΑΠ) στο πλαίσιο των καλοκαιρινών αθλητικών δραστηριοτήτων Summercamp.

Στην πρώτη εκδήλωση τα παιδιά ενημερώθηκαν για την αξία του πρωινού γεύματος, τη σωστή ενυδάτωση και τη σπουδαιότητα της κατανάλωσης όλων των ομάδων τροφίμων της διατροφικής πυραμίδας, ενώ στο τέλος τούς μοιράστηκε το κουίζ-σταυρόλεξο του προγράμματος με θέμα την υγιεινή διατροφή.

Στη δεύτερη εκδήλωση δόθηκε έμφαση στη σημασία της άσκησης και στην προσπάθεια του Δήμου Περιστερίου να ωθήσει τα παιδιά στον δρόμο του αθλητισμού.

Το «παρών» έδωσε και ο διεθνής μπασκετμπολίστας Μανώλης Παπαμακάριος, ο οποίος αφηγήθηκε στα παιδιά την πορεία του από τον Γυμναστικό Σύλλογο Περιστερίου (ΓΣΠ) στην καταξίωση και στις διεθνείς διακρίσεις.

Μοιράστηκε τα παιδικά του όνειρα, τις εφηβικές αγωνίες και τις εμπειρίες του από συμμετοχή στα διάφορα πρωταθλήματα.

Τα παιδιά ενθουσιασμένα τού έκαναν πολλές ερωτήσεις για τη ζωή και την καριέρα του, ενώ στο τέλος είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και τις αθλητικές του δυνατότητες σε έναν φιλικό αγώνα μαζί του.

Σε κάθε πόλη ορίζεται από τη συνεργαζόμενη δημοτική αρχή ένας τοπικός συντονιστής, στον οποίο παρέχεται συνεχής, εξειδικευμένη εκπαίδευση από την εθνική συντονιστική ομάδα για τη μεθοδολογία του προγράμματος.

Αυτός συντονίζει τους τοπικούς φορείς, όπως σχολεία, αθλητικοί και γυμναστικοί σύλλογοι, καλλιτεχνικά εργαστήρια, για τη διοργάνωση δράσεων καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα μαθητικά φεστιβάλ, στα οποία εντάσσονται τα θέματα της διατροφής και της άσκησης, αλλά και τα φεστιβάλ κίνησης, με ενδιάμεσους σταθμούς παιχνιδιού και δραστηριοτήτων.

Στο Αλσος Βεΐκου, για παράδειγμα, ο Δήμος Γαλατσίου έφτιαξε μια διαδρομή εννέα σταθμών.

Μέσα από παιχνίδια κίνησης όπως τσέρκι, διελκυστίνδα, τσουβαλοδρομίες, κουτσό, «Η ουρά της αλεπούς», τα παιδιά αθλήθηκαν διασκεδάζοντας.

Ενώ μέσω του παιχνιδιού «Συνδύασέ το» οι μικροί συμμετέχοντες έμαθαν τον σωστό συνδυασμό των τροφών παίζοντας ένα διαφορετικό τουίστερ, φτιαγμένο από την τοπική ομάδα του Γαλατσίου.

«Μία ακόμη πρωτοβουλία του "ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ" αποτελεί η δημιουργία λαχανόκηπων από τα ίδια τα παιδιά στα σχολεία τους.

Με τη βοήθεια γεωπόνων, οι μικροί μαθητές συμμετέχουν ενεργά στη φύτευση εποχικών λαχανικών, παρακολουθούν τη διαδικασία της ωρίμασης και συλλέγουν τα λαχανικά. Μπορούν να τα πάρουν σπίτι τους και να τα καταναλώσουν με την οικογένειά τους» λέει η κυρία Στάμου.

Το πρόγραμμα «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ» είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου EPODE (www.epode-international-network.com), του μεγαλύτερου δικτύου προγραμμάτων με στόχο την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως, με περισσότερα από 36 προγράμματα σε 24 χώρες, επηρεάζοντας 150 εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο εξασφαλίζεται από ιδιώτες χορηγούς.

Χρυσός χορηγός του προγράμματος είναι το Ιδρυμα της Coca-Cola από την Ατλάντα των ΗΠΑ.

Στόχος των συντονιστών είναι οι τοπικές παρεμβάσεις να ενισχυθούν σε έναν βαθμό και από αμιγώς ελληνικές εταιρείες.

Πηγή: tovima.gr

 

mesaralive.gr  16 July, 2015 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα