Δράσεις για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας ετοιμάζεται να ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας και είναι γνωστό ότι η Κρήτη, είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα στα δύο παιδιά στο νησί είναι υπέρβαρα η παχύσαρκα, ενώ υψηλή χοληστερίνη και αρτηριακή πίεση έχουν ακόμη και τα παιδιά του δημοτικού. Μικρά παιδιά του δημοτικού και έφηβοι έχουν το καρδιομεταβολικό σύνδρομο δηλαδή την συνύπαρξη πολλών παραγόντων κινδύνου για την υγεία τους, υψηλή χοληστερίνη, αυξημένη αρτηριακή πίεση, τάση για ανάπτυξη διαβήτη, συνιστώσες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου, όταν ενηλικιωθούν.
Μια μεγάλη πηγή που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας είναι οι λεγόμενοι περιγεννητικοί παράγοντες και με τον όρο αυτό εννοούμε το υπερβάλλον σωματικό βάρος της μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα της μητέρας σε οιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, η γέννηση μεγαλόσωμου βρέφους, η απουσία μητρικού θηλασμού και ο ταχύς ρυθμός αύξησης του σωματικού βάρους κατά την βρεφική ηλικία.
Μεγάλο πρόβλημα και σύνθετο
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει και η κληρονομικότητα που επίσης αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο για πολλά νοσήματα και οι γονείς σε συνεννόηση πάντα με τον παιδίατρο ή το οικογενειακό τους γιατρό, πρέπει να κάνουν στα παιδιά τους προληπτικές εξετάσεις αν κριθεί απαραίτητο, ώστε να παρακολουθούνται οι δείκτες της υγείας τους.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και πολυδιάστατο και πρέπει να εμπλακούν η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το σχολείο, η οικογένεια, στο πλαίσιο οργανωμένων προγραμμάτων, ώστε να αντιστραφεί αυτή η εικόνα που οδηγεί σε πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας, τον πληθυσμό του νησιού.
Μόνο 2 στους 10 γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά τους έχουν πρόβλημα πάχους.Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας για τις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική άσκηση και το χρόνο που περνούν τα ελληνόπουλα μπροστά στις οθόνες.
Ένα στα τέσσερα παιδιά δεν τρώει πρωινό κάθε μέρα, ενώ η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνεται δραστικά με την ηλικία. Μόλις το 20,3% των γονέων θεωρούν ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο, ενώ δύο στους τρεις γονείς αξιολογούν ως κανονικό το βάρος των παιδιών τους.
Τι ανακοίνωσε η Ειρ. Αγαπηδάκη
Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα Έρευνας Κοινής Γνώμης που διεξήχθη σε γονείς παιδιών έως 17 ετών, για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας και της UNICEF και παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Η έρευνα διεξήχθη πανελλαδικά, στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας από την MARC και τα ευρήματά της αναλύθηκαν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Θωμά Γεράκη.
Κάποια από τα ευρήματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά ως προς τις διατροφικές συνήθειες και τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών στην Ελλάδα. Η σωματική άσκηση της πλειονότητας των παιδιών και εφήβων στην χώρα μας είναι μη επαρκής, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΠΟΥ για τουλάχιστον 60 λεπτά κίνησης μέτριας προς υψηλής έντασης ημερησίως.
Μόνο το 20,6% των εφήβων (15-17 ετών) και το 34,1% στο σύνολο του δείγματος ασκείται καθημερινά για τουλάχιστον μία ώρα. Την ίδια στιγμή παρατηρείται ότι τα παιδιά αφιερώνουν κατά μέσο όρο 2,4 ώρες την ημέρα σε δραστηριότητες με οθόνες εκτός εκπαίδευσης, φτάνοντας έως και τις 3 ώρες στους εφήβους.
Από την πλευρά τους οι γονείς εκφράζουν την ανάγκη για πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και λιγότερο χρόνο μπροστά από οθόνες, ενώ θεωρούν ότι η Πολιτεία μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση με στοχευμένες δράσεις στα σχολεία, επιδοτούμενα αθλητικά προγράμματα και καμπάνιες ενημέρωσης.
Τέλος, μόνο το 28,4% των γονέων δηλώνει πλήρως ενημερωμένο για τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών.
«Σχεδιάσαμε πολύ προσεκτικά και με απόλυτο σεβασμό στα παιδιά και στους γονείς τους την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. «Για εμάς, τα παιδιά πρέπει να έχουν κάθε εφόδιο για υγιεινό τρόπο διατροφής και για άθληση, και για αυτόν το λόγο προχωράμε σε αυτήν τη δράση.
Οι γονείς, επίσης, είναι απαραίτητο να ενημερωθούν σωστά για το ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας, να αναγνωρίζουν τα σημάδια της καθώς επίσης και τις επιπτώσεις της και τα προβλήματα που προκαλεί και που μπορεί να μην τα φαντάζονται καν», ανέφερε.
«Ήμουν κι εγώ ένα από αυτά τα παιδιά»
Πρόσθεσε ότι «έχοντας καταπολεμήσει ως παιδί ζητήματα αυξημένου βάρους, αντιλαμβάνομαι απολύτως τους παράγοντες και το περιβάλλον που προκαλούν παχυσαρκία. Θέλω να τους αλλάξουμε, σε συντονισμό με γονείς, εκπαιδευτικούς, φορείς και οργανισμούς. Μπορούμε».
Η κ. Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν επιμέρους δράσεις για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας με εργαλεία φιλικά και αποτελεσματικά. «Τα παιδιά μας πρέπει να μεγαλώνουν ως υγιή άτομα που θα ζήσουν περισσότερο και πιο ποιοτικά, και αυτό αφορά όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις», κατέληξε.
Δείτε επίσης
- Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και κίνδυνοι: Τι πρέπει να προσέξετε στην κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ -
- Mpox: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Καταγράφηκαν 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Υγεία: Αυτοι είναι οι επικρατέστεροι για τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ
- Καφές: Πώς επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα;