“Ο κορονοϊός ήταν στην Ελλάδα πριν τις 26 Φεβρουαρίου”

amna.gr  08 May, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
“Ο κορονοϊός ήταν στην Ελλάδα πριν τις 26 Φεβρουαρίου”

Τι δήλωσε καθηγητής επιδημιολογίας

Ο κορονοϊός μπορεί να είχε εισαχθεί στη χώρα μας με τη μορφή μεμονωμένων περιστατικών, ως συνέπεια διεθνών μετακινήσεων, νωρίτερα από τα πρώτα διαγνωσμένα κρούσματα.

Αυτό, δηλώνει  ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.

«Στην Ελλάδα η μετέπειτα πορεία της επιδημίας υποδεικνύει ότι ξεκίνησε λίγο πριν τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος την 26η Φεβρουαρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευής.

Όσον αφορά τα υπαίθρια πάρτι και τις συναθροίσεις στις πλατείες των τελευταίων ημερών ο αν. καθηγητής αναφέρει ότι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις εγκυμονούν κινδύνους, ότι μπορεί να λειτουργήσουν ως εστίες πολλαπλών μεταδόσεων στον πληθυσμό, λόγω υψηλού συγχρωτισμού. «Γενικά είμαστε σε επαγρύπνηση και η διασπορά του κορονοϊού επιτηρείται καθημερινά, προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως μέτρα, αν τυχόν συμβεί σημαντική αύξηση μεταδόσεων στην κοινότητα».

Για το άνοιγμα των σχολείων που μερίδα γονέων διαφωνεί, ο κ. Παρασκευής τονίζει ότι γίνεται σταδιακά, για να διασφαλιστεί η μέγιστη ασφάλεια της επαναλειτουργίας τους. «Η κατάσταση θα εξετάζεται καθημερινά και για αυτό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι κατανοητό το άγχος των συνανθρώπων μας, αλλά το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων συνοδεύεται από μια σειρά προληπτικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών».

Η κατάσταση της πανδημίας είναι πρωτόγνωρη και ειδικά για την περίοδο των διακοπών, αλλά η τήρηση των συστηνόμενων μέτρων, θα μας επιτρέψει να χαρούμε τις διακοπές μας με ασφάλεια, επισημαίνει ο επιδημιολόγος για το φετινό καλοκαίρι. «Τα περιοριστικά μέτρα θα αφορούν στις μετακινήσεις μας, τη διαμονή σε ξενοδοχεία, τους χώρους εστίασης, ακόμα και τον τρόπο που θα καθόμαστε στην παραλία, τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τα ατομικά μέτρα προστασίας».

Όπως εξηγεί, «…αυτά που θεωρούμε ως «πρώτα κρούσματα» αφορούν αυτά που διαγνώσθηκαν μετά από τις πρώτες ανακοινώσεις για ένα νόσημα που προκαλείται από έναν κορονοϊό στην Κίνα. Συνεπώς ο ιός μπορεί να είχε εισαχθεί με τη μορφή μεμονωμένων περιστατικών νωρίτερα από τα πρώτα διαγνωσμένα κρούσματα, ως συνέπεια διεθνών μετακινήσεων. Στην Ελλάδα η μετέπειτα πορεία της επιδημίας υποδεικνύει ότι ξεκίνησε λίγο πριν τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος την 26η Φεβρουαρίου. Η επιδημία της γρίπης τον Ιανουάριο δεν αφορούσε τον κορονοϊό».

Για τα τεστ αντισωμάτων

«Εκτιμάται ότι σύντομα θα έχουμε ένα αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων ειδικά για τους ασυμπτωματικούς ή όσους πέρασαν τη νόσο με ήπια συμπτώματα. Κάποια από τα τεστ αντισωμάτων είναι υπό αξιολόγηση».

Για τα υπαίθρια πάρτι και τις συναθροίσεις στις πλατείες;

«Τέτοιου είδους συναθροίσεις εγκυμονούν κινδύνους ότι μπορεί να λειτουργήσουν ως εστίες πολλαπλών μεταδόσεων στον πληθυσμό λόγω υψηλού συγχρωτισμού. Για παράδειγμα αρκεί ένα άτομο να πάσχει για να μεταδώσει σε μεγάλο αριθμό παρευρισκομένων που στη συνέχεια θα μεταδώσουν στα άτομα του στενού οικογενειακού κύκλου ή επαγγελματικού τους κύκλου. Θα πρέπει σαφώς να αποφεύγονται αυτού του είδους οι εκδηλώσεις, γιατί μπορεί να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης. Γενικά είμαστε σε επαγρύπνηση και η διασπορά του κορονοϊού επιτηρείται καθημερινά, προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως μέτρα, αν τυχόν συμβεί σημαντική αύξηση μεταδόσεων στην κοινότητα. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν περαιτέρω παρεμβάσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε όλες τις δραστηριότητες μας».

Για το άνοιγμα των σχολείων

«Το R έπεσε σημαντικά κάτω από 1 ως συνέπεια εφαρμογής πολλαπλών παρεμβάσεων και όχι μόνο των σχολείων. Το άνοιγμα γίνεται σταδιακά για να διασφαλιστεί η μέγιστη ασφάλεια της επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η κατάσταση θα εξετάζεται καθημερινά και για αυτό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι κατανοητό το άγχος των συνανθρώπων μας, αλλά το άνοιγμα των σχολείων συνοδεύεται από μια σειρά προληπτικών μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών».

Βγήκε ο ιός από εργαστήρια της Γουχάν;

«Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι ο ιός έχει προέλθει από εργαστήριο της Γουχάν. Επίσης το γενετικό υλικό του ιού δεν παρουσιάζει σημάδια γενετικής τροποποίησης που υποστηρίζουν ένα παρόμοια σενάριο. Πρόκειται για ιό που έχει μολύνει τον άνθρωπο με πιθανή προέλευση τις νυχτερίδες».

Πώς θα είναι το φετινό ελληνικό καλοκαίρι;

«Αισιοδοξούμε το καλοκαίρι να θυμίζει την αντίστοιχη περίοδο των άλλων ετών, αλλά με περιοριστικά μέτρα που θα μας διασφαλίζουν την ασφάλεια, αλλά και τη δυνατότητα εμείς και οι επισκέπτες μας να χαρούμε τις ομορφιές της χώρας μας. Τα περιοριστικά μέτρα θα αφορούν στις μετακινήσεις μας, τη διαμονή σε ξενοδοχεία, τους χώρους εστίασης, ακόμα και τον τρόπο που θα καθόμαστε στην παραλία, τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τα ατομικά μέτρα προστασίας. Η κατάσταση της πανδημίας είναι πρωτόγνωρη και ειδικά για την περίοδο των διακοπών, αλλά η τήρηση των συστηνόμενων μέτρων, θα μας επιτρέψει να χαρούμε τις διακοπές μας με ασφάλεια».

Πότε θα τελειώσουμε με τον κορονοϊό;

«Ο μηδενισμός του κρουσμάτων ανά την υφήλιο θα σηματοδοτήσει την πλήρη εκρίζωση του ιού. Η ανάπτυξη προστατευτικού εμβολίου, επίσης, θα αποτελούσε μια εναλλακτική οδό προς την επιστροφή μας στην κανονικότητα, χωρίς τη λήψη παρεμβάσεων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Το εμβόλιο όμως σύμφωνα με τον ΠΟΥ εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμο σε διάστημα 12-18 μηνών».

 

amna.gr  08 May, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα