Τα Φράγματα μπορεί να... στέρεψαν, όμως η αγωνία και τα ερωτήματα περισσεύουν εν όψει του πιο «καυτού» καλοκαιριού των τελευταίων ετών.
Το Cretalive «ανοίγει» τον φάκελο της λειψυδρίας στην Κρήτη. Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές του νησιού και ποια τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι (κοινές) μεγάλες «πληγές» των Δήμων και τι σχεδιασμός έχει γίνει.
Πρόστιμα, πλαφόν, περιορισμός κατανάλωσης και παραγωγής! Αν όλα αυτά που διαβάζετε κι ακούτε σας φαίνονται παράξενα... θα πρέπει να τα συνηθίσετε και να τα εντάξετε στο καθημερινό σας λεξιλόγιο.
Τα Φράγματα μπορεί να... στέρεψαν, όμως η αγωνία και τα ερωτήματα περισσεύουν εν όψει του πιο «καυτού» καλοκαιριού των τελευταίων ετών. Οι καθ' ύλην αρμόδιοι «τρέχουν» για να προλάβουν τα χειρότερα . Δίνουν τις απαντήσεις τους, αναλύουν το σκεπτικό των προτάσεων/απόψεών τους και καλούν τους καταναλωτές να κάνουν οικονομία... Χωρίς καμιά καθυστέρηση, γιατί ο χρόνος είναι χρήμα και το νερό... χρυσάφι!
Η ορθολογική διαχείριση του βασικού αυτού αγαθού είναι ζήτημα ευθύνης για όλους.
Οι εποχές που ορισμένοι άνοιγαν τις βρύσες και... ξεχνούσαν να τις κλείσουν, πέρασαν και δεν γίνεται/πρέπει να ξανάρθουν. Το νερό έτρεχε... και χανόταν ανεξέλεγκτα. Ώσπου φέτος, η κατάσταση έφτασε το απροχώρητο. Η ανομβρία ανάγκασε τους Δήμους να πάρουν έκτακτα μέτρα, με κάποιους δημότες να τους ακολουθούν και να σκέφτονται τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να αποθηκεύουν νερό! Ακόμη κι αυτό που χρησιμοποιούν! Κι όχι μόνο στην πόλη, αλλά και στην ενδοχώρα, όπου αρκετοί παραγωγοί -χωρίς υπερβολή- είναι διατεθειμένοι να... διψάσουν για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους! Πρωτοφανείς κι ακραίες καταστάσεις που απαιτούν ψυχραιμία, σύμπνοια και συνεργασία!
Ξεκίνημα απ' τον νομό Ηρακλείου και τους ανατολικούς Δήμους...
Δήμος Χερσονήσου: «Ούτε αισιόδοξοι, ούτε όμως και καταστροφολόγοι»
Τρία χρόνια πίσω, στην προ Αποσελέμη εποχή, γύρισε ο Δήμος Χερσονήσου. «Πέρσι και πρόπερσι αποφύγαμε τις διανομές και τις περιοδικές περικοπές νερού», σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Νίκος Αργυράκης χωρίς να μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί φέτος, ακόμη και στο μη τουριστικό κομμάτι του Δήμου. «Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, ούτε όμως και καταστροφολόγοι! Όλοι μας πρέπει να προσπαθήσουμε. Χρειάζεται να κάνουμε οικονομία για να μην επηρεαστεί η ποιότητα ζωής μας. Νομίζω πως όλοι πια έχουμε αντιληφθεί ότι το νερό δεν είναι ανεξάντλητο», λέει χαρακτηριστικά.
Τα μέτρα
«Έχουμε ενεργοποιήσει όλες τις διαθέσιμες γεωτρήσεις μας κι έχουμε απαγορεύσει τις νέες υδροληψίες. Διερευνούμε επίσης τις πιθανότητες ανόρυξης νέων γεωτρήσεων», συμπληρώνει ο κ. Νίκος Αργυράκης, δεσμευόμενος πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε!».
Δεν αρκούν όμως μόνο αυτά. Γνωρίζοντας πως η ζήτηση -λόγω των πάρα πολλών ξενοδοχειακών μονάδων- θα αυξηθεί κατακόρυφα στην «καρδιά» του καλοκαιριού, στον αμιγώς τουριστικό Δήμο Χερσονήσου ξεκίνησαν καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών, θεωρώντας αναγκαία τη μεταξύ τους συνεργασία. Οδηγίες για απλούς καθημερινούς τρόπους εξοικονόμησης νερού συναντά κανείς στο hersonissos.gr αλλά και στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΧ.http://www.hersonissos.gr/muni...
Αντικειμενικές δυσκολίες
Επιπλέον, το προσωπικό του Δήμου, αν και μειωμένο αισθητά, είναι σε επιφυλακή, αφού ζημιές που προκύπτουν σε καθημερινή βάση είναι δεκάδες. «Τα δίκτυα στους περισσότερους οικισμούς είναι πολύ παλιά και πολύπλοκα. Μοιραία παρουσιάζονται διαρροές. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με αμεσότητα και αποφασιστικότητα τα όποια προβλήματα προκύπτουν, αν και το προσωπικό που έχουμε δεν αρκεί. Όπως καταλαβαίνετε, οι δικές μας δυνατότητες παρέμβασης είναι εκ των πραγμάτων δύσκολες. Περιμένουμε πάντως την διακήρυξη του Υπουργείου για να ενισχυθούμε περισσότερο ώστε να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί», σχολιάζει ο επικεφαλής της ΔΕΥΑΧ.
«Υπήρχε ανέκαθεν θέμα υδροδότησης»
Οι πιο επίφοβες περιοχές εντοπίζονται, όπως αναφέρει ο κ. Αργυράκης, «απ' το λιμάνι της Χερσονήσου και πιο δυτικά». Εκεί, «υπήρχε ανέκαθεν θέμα υδροδότησης. Οι ξενοδόχοι όμως έχουν εξασφαλισμένες εναλλακτικές πηγές υδροδότησης. Τους το επιβάλλει ο ΕΟΤ για να τους αδειοδοτήσει».
Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Προσέχουν για να έχουν!
Σε «λελογισμένη χρήση» προσανατολίζεται ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, καλώντας τους δημότες να καταναλώνουν με σύνεση, για να μην παρουσιαστεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα.
Οι πιο σοβαρές απώλειες εντοπίζονται στις γεωτρήσεις Αρκαλοχωρίου και Θραψανού, όπου η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει από 15-20 μέτρα! «Είναι μια λεκάνη πολύ καταπονημένη», επισημαίνει ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης. Τούτο οφείλεται σύμφωνα με τον ίδιο, στις «παράπλευρες απώλειες» που προέκυψαν με το κλείσιμο του Αποσελέμη. Ιστορικό χαμηλό, για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, παρουσιάζουν και οι γεωτρήσεις στην Νιπιδιτό, στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τις παρυφές των λασιθιώτικων όρεων!
Παρ' όλα αυτά, η δημοτική αρχή προχώρησε σε μια σειρά μέτρων, παράλληλα με την δημιουργία 3 νέων γεωτρήσεων.Οι παρεμβάσεις αφορούν κατά κύριο λόγο την άρδευση.
Αναλυτικότερα, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας αποφάσισε:
-Να μην δοθεί καμία νέα παροχή σε άρδευση, κανένα νέο ρολόι δηλαδή
-Ελλείψει ελεγκτικών μηχανισμών, οι αρδευτικές γεωτρήσεις θα είναι κλειστές το βράδυ, καθώς υπάρχει κίνδυνος υπεράντλησης και μεγάλων «κλοπών»
-Να ξεκινήσει κάποιο τοπικό πρόγραμμα διαχείρισης του ποτίσματος
-Να περιοριστούν οι καλλιέργειες που χρειάζονται πολύ πότισμα, όπως το τριφύλλι και το καλαμπόκι
Επιπρόσθετα, υπάρχει πρόβλεψη για στήριξη και της κτηνοτροφίας
Δήμος Βιάννου: «Ελλειμματική άρδευση, αν χρειαστεί...»
Την «κατανόηση και τη συμμετοχή των πολιτών στο σχέδιο που έχουμε θέσει», ζητά ο δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης.
«Τα πρώτα μέτρα που πήραμε αφορούν τον περιορισμό κατανάλωσης στις ποσότητες άρδευσης. Η αρδευτική περίοδος ξεκινά από την 1η Μαΐου. Απαγορεύτηκε λοιπόν η φύτευση νέων καλλιεργειών τη θερινή περίοδο. Έχουμε συντάξει ένα κτηματολόγιο, ξέρουμε τι καλλιεργεί κάθε παραγωγός κι έχουμε βγάλει ένα ελάχιστο ποσό κατανάλωσης στις καλλιέργειες και στα κηπευτικά. Ελέγχουμε επίσης διαρκώς την κατάσταση του δικτύου. Γίνεται τεράστια προσπάθεια για τις βλάβες τις οποίες θέλουμε να αποκαθιστούμε άμεσα, για να μην υπάρχουν απώλειες νερού», σημειώνει ο κ. Μπαριτάκης και προειδοποιεί πως «θα υπάρχει διπλασιασμός στην τιμή όταν γίνεται υπέρβαση και παράνομες υδροληψίες από παραγωγούς. Όταν παρατηρείται δε ασυνέπεια θα αφαιρούνται τα υδρόμετρα!».
Ο δήμαρχος Βιάννου δεν αποκλείει, αν χρειαστεί, να στραφούν και σε ελλειμματική άρδευση, με την μείωση του παρεχόμενου νερού στις ελιές (από τα 5 στα 4-3 κυβικά ανά ελαιόδεντρο), προκειμένου «να συντηρηθεί το νερό, με σωστή διαχείριση».
Προτεραιότητά πάντως της δημοτικής αρχής «είναι να καλύπτεται η ύδρευση όλων των οικισμών». Η πιο επίφοβη.... περιοχή είναι ο Ξερόκαμπος, όπου «οι ποσότητες νερού είναι ελάχιστες γι' αυτό χρειάζεται συνετή χρήση και με το παραπάνω».
Αύριο και τις επόμενες μέρες το οδοιπορικό του cretalive θα συνεχιστεί στις υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης.
cretalive.gr
Δείτε επίσης
- Αμερικανικές εκλογές 2024: Γιατί νίκησε ο Τραμπ και πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά
- Γιατί κέρδισε ο Τραμπ -Σάρωσε σε όλα τα κοινά, η «ακτινογραφία» των ψηφοφόρων του
- Ο Τραμπ προ των πυλών του Λευκού Οίκου - Κερδίζει με διαφορά τις προεδρικές εκλογές
- Εκλογές ΗΠΑ 2024: Αυτά είναι τα πιθανά σενάρια του εκλογικού αποτελέσματος
- ΗΠΑ- Προεδρικές εκλογές: Πότε θα μάθουμε τον νικητή