Ο δάκος επελαύνει και το Υπουργείο κάνει διαβούλευση
Το πρόγραμμα της δακοκτονίας ως και τη χρονιά που μας πέρασε βασιζόταν στους νόμους που ισχύουν ως σήμερα, που είναι θεσπισμένοι το 1951!
Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρωνας Χιλετζάκης, ζητά από τον Υπουργό να μπει τέλος σε αυτό το πρόβλημα και να ληφθούν μέτρα εναρμονισμένα στις σύγχρονες ανάγκες. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης λοιπόν, μέσα από επιστολή προς τους περιφερειάρχες της χώρας ανακοινώνει ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει αλλάξει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη δακοκτονία στις ελιές.
Ο ίδιος αναφέρει ότι το υπουργείο έχει έτοιμο το προσχέδιο νόμου για το οποίο οι συζητήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και με τους αρμόδιους φορείς, θα ολοκληρωθούν έως 30 Ιανουαρίου, ενώ θα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Οι αγρότες της Κρήτης, έχουν θέσει επανειλημμένα τις προτάσεις τους για το θέμα αυτό. Καταρχήν ο Υπουργός θα πρέπει να έχει επικοινωνία με όλες τις περιφέρειες και να δει ξεχωριστά κάθε περιοχή, καθώς άλλες ανάγκες έχει η μια και άλλες η άλλη περιοχή.
Βασικό ζήτημα που έχει τεθεί από τον κ. Χιλετζάκη και τους αγρότες της Κρήτης γενικά είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η διαχειριση του προγράμματος. Οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού ζητούν να περάσει ο έλεγχος και η ευθύνη για τη δακοκτονία στους Δήμους και την Περιφέρεια. Γιατί με αυτόν τον τρόπο θα υπαρχει μεγάλύτερη ευελιξία από ότι με το σημερινό τρόπο υλοποίησης του προγράμματος.
Φυσικά αυτό που επισημαίνουν είναι πως οι Δήμοι θα πρέπει να στηριχθουν οικονομικά και να ενισχυθούν - εφοσον χρειαστεί με εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ στο τραπέζι της συζήτησης έχει τεθεί και η ύπαρξη ενός ευέλικτου οικονομικού κονδυλίου, το οποίο θα χρησιμοποιείται αναλόγως, με βάση τις συνθήκες και τις ανάγκες που έχουν κάθε χρόνο οι ελαιώνες της Κρήτης
Η ανακοίνωση
«Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο επιδιώκουμε το έργο της καταπολέμησης του δάκου της ελιάς να γίνεται με ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο, να παρακολουθεί τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογίας, ώστε τελικά ο Έλληνας παραγωγός, ο ελαιοκαλλιεργητής, να εμπιστευτεί ξανά το συλλογικό πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου, να μειώσει το κόστος της παραγωγής του και να προστατέψει την παραγωγή του από τον μεγαλύτερο εχθρό της, εξασφαλίζοντας την ποιότητα των προϊόντων του, αλλά και την ανταγωνιστικότητά τους», αναφέρει στην επιστολή του ο αρμόδιος υπουργός.
Μέσω της επιστολής του ο κ. Αραχωβίτης ζητά τη συμβολή των περιφερειαρχών ώστε να είναι όλα έτοιμα για το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας πριν από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον Μάιο.
Αναφέρει, επίσης, πως από την πλευρά των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών «η διαδικασία της προετοιμασίας του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου για το έτος 2019 βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο».
Υπογραμμίζει ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα ακολουθήσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση μέσω της οποίας θα αυξηθεί, κατά 69 άτομα, το εποχικό προσωπικό σε σχέση με πέρυσι, οι οποίοι θα απασχοληθούν ως τομεάρχες γεωπόνοι και βοηθητικό προσωπικό.
Παράλληλα, σημειώνει πως, από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα του Φεβρουαρίου, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια των απαραίτητων για το έργο της δακοκτονίας υλικών, αφού όπως τονίζει «έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί όλες οι προκαταρκτικές διεργασίες»
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)