Δάκος; Προβληματισμός και συζητήσεις-Ζητούμενο η “θωράκιση “της ελαιοπαραγωγής

neakriti.gr  29 March, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Δάκος; Προβληματισμός και συζητήσεις-Ζητούμενο η “θωράκιση “της ελαιοπαραγωγής

Θολό το τοπίο για τον δάκο - H τεράστια αδικία σε βάρος των παραγωγών της Κρήτης

Σε συζητήσεις για τον καλύτερο τρόπο ασφάλισης της ελαιοπαραγωγής από τον ΕΛΓΑ, με στόχο να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση ώστε να μη μένουν απροστάτευτοι οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας (με την Κρήτη να βρίσκεται φέτος στο επίκεντρο του προβληματισμού), βρίσκεται η διοίκηση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου. Και οι συζητήσεις αυτές γίνονται προσωπικά με τον υπουργό Μάκη Βορίδη, χωρίς να υπάρχει όμως “φως” στο θέμα του δάκου!

Συγκεκριμένα, όπως ξεκαθάρισε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ Μανόλης Γιαννούλης, ο δάκος ως αίτιο ζημιάς με βάση τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ και της Ε.Ε. δε δύναται να αποζημιώνεται, καθώς οι καταστροφές οφείλονται στις ανθρώπινες αδυναμίες και τα λάθη. Βέβαια, είναι άλλο αυτό και άλλο η γενικότερη προσπάθεια απόδειξης της “συμμετοχής” της κλιματικής αλλαγής σε δάκο αλλά και σε μύκητες, όπως είναι το γλοιοσπόριο και η βούλα που έπληξαν την Κρήτη σε δευτερεύοντα βαθμό, υποβοηθούμενα από το καταστροφικό έντομο. Είναι άλλωστε κάτι που τεκμηριώνεται από τα στοιχεία της αρμόδιας Επιτροπής Εργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η υπόθεση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι συζητήσεις που γίνονται έχουν σχέση με άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για την ηρτημένη παραγωγή του ελαιοκάρπου από τώρα και μετά, μέσα από τις όποιες τροποποιήσεις του κανονισμού του ασφαλιστικού φορέα.

«Στη συνάντηση με τον κ. Βορίδη, από την πλευρά των παραγωγών που εκπροσωπούνται στη Διεπαγγελματική, και συγκεκριμένα από τον Γιώργο Γωνιωτάκη που τους εκπροσωπεί, τέθηκε το θέμα αυτό. Με την προσέγγιση ότι, από τη στιγμή που οι ελαιοπαραγωγοί πληρώνουν τα ασφάλιστρα που πληρώνουν, θα έπρεπε οι αποζημιώσεις να ήταν πιο ουσιαστικές. Από την άλλη όμως, αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει φυσικές καταστροφές. Και σε ό,τι αφορά τον δάκο, δε θεωρείται φυσική καταστροφή στον βαθμό που δεν κάναμε εμείς καλά τη δουλειά μας. Όποιος και αν έχει την ευθύνη... Και εννοείται ότι την ευθύνη την έχει η Πολιτεία. Αλλά έχει την ευθύνη του σε κάποιο βαθμό και ο παραγωγός, ο οποίος εφησυχάζει και δεν αντιδρά προς τον εργολάβο που βλέπει ότι κάνει τη δουλειά αυτή πλημμελώς και πάει λέγοντας...».

Αλλά τονίζει παρακάτω ότι «κυρίως την ευθύνη την έχει η δημόσια διοίκηση, γι’ αυτό και την ψηφίζουμε. Γι’ αυτό και πληρώνεται. Και ένας Βορίδης από μόνος του τι να σου κάνει; Υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός από ανθρώπους περισσότερους απ’ ό,τι χρειάζονται και δεν έχουν το αποτέλεσμα που έπρεπε. Σε κάθε περίπτωση, η αιχμή του δόρατος από πλευράς ζημιάς φέτος είναι η Κρήτη. Και για αυτό που έχει πάθει η Κρήτη φέτος δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει ο ΕΛΓΑ. Είναι κάτι που το βλέπουμε...».

Στο σημείο αυτό ο Μανόλης Γιαννούλης διευκρινίζει ότι η Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου δεν μπορεί να πει «αλλάξτε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ». Αυτό που μπορεί να πει, όμως, και το λέει, είναι «να γίνει ό,τι το καλύτερο γίνεται για τους παραγωγούς...».

Πάντως, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ, «ο ίδιος ο υπουργός στην πρόσφατη συνάντηση μάς έβαλε το ζήτημα να δούμε τι να κάνουμε για το εισόδημα του παραγωγού. Καταλήξαμε λοιπόν στο ότι ούτε η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να κάνει πολλά πράγματα. Και ο δε ελαιοκομικός τομέας από μόνος του, με τις διεθνείς τιμές που υπάρχουν, τι μπορεί άραγε να κάνει;».

Δεν υπάρχει... “από μηχανής Θεός”

Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα λόγια του Μανόλη Γιαννούλη, μάλιστα, για το σήμερα του ελαιοκομικού τομέα. «Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν μάθει, ακούγοντας τα “δημόσια χείλη”, να περιμένουν τον από μηχανής Θεό... Ο οποίος όμως στην κατάσταση που είμαστε τώρα δεν υπάρχει. Διότι ο παραγωγός θέλει εισόδημα. Το εισόδημα προϋποθέτει ότι έχει βγάλει επαρκή ποσότητα σε μια καλή ποιότητα. Και ότι βοηθείται από τις διεθνείς τιμές να πουλήσει το προϊόν του σε μια καλή τιμή. Φέτος, αν δούμε τι γίνεται στην Κρήτη, το νησί έχει παραγάγει λιγότερες ποσότητες απ’ ό,τι περίμενε... ποιότητας μέτριας προς κακή. Και με περιβάλλον διεθνών τιμών το οποίο βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα...».

Σύμφωνα με τον Μανόλη Γιαννούλη, όπως είναι πλέον η κατάσταση, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να αρχίσουν και οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης να ασχολούνται με τις καλλιέργειές τους. Και όσοι δεν μπορούν επειδή δουλεύουν σε άλλες δουλειές και αδυνατούν να το κάνουν, ας μεταβιβάσουν τις ελιές τους σε ανθρώπους που μπορούν.

Εξάλλου, να υπενθυμίσουμε ότι στη συνάντηση με Βορίδη τονίστηκε η ανάγκη:
- Να επανεξεταστεί, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερος, ο τρόπος που διεξάγεται η δακοκτονία.
- Να επανεξεταστεί το καθεστώς ασφάλισης των ελαιοπαραγωγών στον ΕΛΓΑ, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας της εισφοράς των ελαιοπαραγωγών.
- Να ενισχυθούν οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ, οι οποίοι διασφαλίζουν τη συμμόρφωση των διακινούμενων ελαιολάδων με υψηλά ποιοτικά πρότυπα.
- Να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παράνομης και “μαύρης” διακίνησης ελαιολάδου, κυρίως με τη θεσμοθέτηση του ηλεκτρονικού τιμολογίου και διασταυρωτικών ελέγχων.
- Να εξεταστεί η δυνατότητα χορηγήσεως κινήτρων για συγχωνεύσεις τόσο των συνεταιρισμών όσο και των τυποποιητικών μονάδων.
- Να συνεχίσουν και να διευρυνθούν τα προγράμματα προώθησης του ελαιολάδου.

 

neakriti.gr  29 March, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα