Σηματική αγροτική σύμπραξη στο νησί
Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη - δηλαδή όπως ισχύει και για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου - θα είναι η νομική μορφή του νεοσύστατου Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Κρητικού Ελαιολάδου, όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος της ΑΕΣ Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) Σταύρος Γαβαλάς. Μάλιστα, ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, οι συνεταιριστικές οργανώσεις-μέλη του φορέα θα πραγματοποιήσουν για το ζήτημα αυτό κρίσιμη συνεδρίαση.
Την ίδια ώρα, ανοίγουν σταδιακά στην Κρήτη το ένα μετά το άλλο τα ελαιουργεία, με τους ελαιοπαραγωγούς να βγαίνουν στα λιόφυτα και να ξεκινούν να ραβδίζουν, προσδοκώντας πρώιμο ελαιόλαδο για να προλάβουν τον δάκο!
Ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς τονίζει ότι «με το άλεσμα της παραγωγής πρόωρα επιτυγχάνουμε πολλά πράγματα, πέρα από το να προλάβουμε τον δάκο. Αφού παράγουμε πιο ποιοτικά λάδια, πιο φρουτώδη, πιο αρωματικά κ.λπ. Δεν είναι κακό να μαζεύουμε πρώιμα το λάδι μας. Δε λέω για αγουρέλαιο, αλλά για ελαιόλαδο που μπορούμε να το μαζεύουμε πιο πρώιμα», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.
«Εξάλλου, δεν ξέρουμε πώς θα πάει και ο καιρός. Μπορεί κάποια στιγμή να έχουμε μια χαλαζόπτωση. Μια ανεμοθύελλα. Όσο πιο νωρίς, λοιπόν, τόσο πιο καλά. Μόνο οφέλη έχει αυτή η διαδικασία», συμπληρώνει ο Σταύρος Γαβαλάς.
«Μπορεί να έχεις μικρότερη απόδοση σε λάδι, αλλά διασφαλίζεις πολύ περισσότερα πράγματα και σίγουρα την ποιότητα, που είναι και το κυρίαρχο», λέει ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Κρητικού Ελαιολάδου, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες: «Προς το τέλος της άλλης εβδομάδας, μάλλον, θα έχουμε μια συνάντηση μεταξύ μας όλα τα μέλη από κάθε νομό της Κρήτης. Το καταστατικό είναι έτοιμο. Να συμφωνήσουμε. Να το υπογράψουμε. Να βάλουμε το μετοχικό κεφάλαιο και να ξεκινήσουμε»...
Στην ερώτησή μας για τη νομική μορφή που θα έχει ο φορέας, ο Σταύρος Γαβαλάς μάς αποκάλυψε: «Θα είναι Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη. Καθαρά συνεταιριστική οργάνωση. Θα περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις πρώην Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Κρήτης. Και θα ασχολείται με μια κοινή διαχείριση, μια κοινή τυποποίηση, μια κοινή εμπορική δραστηριότητα. Θα υπάρχει μια οικονομία κλίμακας. Να μειώσουμε τα λειτουργικά μας κόστη. Και να προσπαθήσουμε, με σημαία το “Κνωσός”, να μπούμε πάλι στις αγορές με τυποποιημένο, επώνυμο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».
Η πρόταση της ΕΑΣΗ είναι να υπάρξει σε όλο το ελαιόλαδο της Κρήτης, που θα περνάει μέσα από τον φορέα, το “Κνωσός” ως η ενιαία ονομασία του προϊόντος, ακριβώς επειδή αυτό το όνομα έχει γίνει γνωστό στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, αυτό το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση και υπό εξέταση. Το σίγουρο είναι ότι η κοινή διαχείριση θα αφορά αποκλειστικά και μόνο σε τυποποιημένο ελαιόλαδο.
«Δε μας ενδιαφέρει καθόλου το χύμα. Τουλάχιστον προς το παρόν. Και θα είμαστε ευχαριστημένοι αυτή την πρώτη χρονιά, αν καταφέρουμε να τυποποιήσουμε χίλιους τόνους εξαιρετικού-παρθένου ελαιολάδου»...
Ο Σταύρος Γαβαλάς πρόσθεσε ότι ο φορέας δε θα είναι σε θέση φέτος για πρώτη χρονιά να προλάβει να ανακοινώσει τιμή παραγωγού πριν από τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά είναι σίγουρο ότι ο παρεμβατικός του ρόλος θα είναι δυναμικός και μόνιμος στην αγορά υπέρ των συμφερόντων τόσο των ελαιοπαραγωγών, όσο και του ίδιου του κρητικού “χρυσού” προϊόντος.
«Παράγονται ποιότητες»
Ως προς την εικόνα που ο ίδιος έχει από το “μέτωπο” της παραγωγής, μας είπε ότι «τα ελαιουργεία ανοίγουν καθημερινά και ο κόσμος μαζεύει. Και μαθαίνουμε επίσης ότι παράγεται λάδι υψηλής ποιότητας τριών και τεσσάρων γραμμών. Θεωρώ ότι, αν είχε κάνει και μια-δυο βροχές, θα είχαν βγει στα λιόφυτα πολύ περισσότεροι παραγωγοί. Πιστεύω ότι, μόλις βρέξει, αμέσως μετά όλος ο κόσμος θα βγει και θα αρχίσει κανονικά η ελαιοκομική περίοδος»...
Ως προς τις τιμές παραγωγού, ο Σταύρος Γαβαλάς καταλήγει λέγοντας πως σήμερα, αν είχαμε τιμολόγηση φρέσκων λαδιών, οι τιμές δε θα έπεφταν κάτω από τα 2,80 ή στη χειρότερη περίπτωση κάτω από τα 2,70 ευρώ το κιλό.
Αισιοδοξία από τους Ισπανούς
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Olivenews, στις 30 Σεπτεμβρίου η Ισπανία έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περίοδο 2019/20, μια από τις πιο δύσκολες ελαιοκομικές χρονιές.
«Οι μονάδες τυποποίησης εφοδίαζαν συνεχώς τα σούπερ-μάρκετ τις ημέρες της καραντίνας, όταν η εσωτερική κατανάλωση αύξαινε και δε μειωνόταν, όπως συνέβη στη χώρα μας (Ελλάδα).
Παράλληλα, η Ισπανία πραγματοποίησε εξαιρετικές επιδόσεις και στον εξαγωγικό τομέα, εφοδιάζοντας την παγκόσμια αγορά, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας.
Τον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις ανήλθαν στους 132,252 χιλ. τόνους, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τα αποθέματα περίπου στους 460 χιλ. τόνους, οι οποίοι κατανέμονται σχεδόν εξίσου στα ελαιοτριβεία και στα εργοστάσια τυποποίησης.
Αν υπολογίσουμε ότι ο πήχης της νέας ελαιοκομικής εσοδείας κατέβηκε στους 1.500 με 1.550 χιλ. τόνους, τότε, λογικά, θα πρέπει να είναι ο τομέας αισιόδοξος για τις τιμές παραγωγού», καταλήγει το δημοσίευμα της εξειδικευμένης στον ελαιοκομικό τομέα ιστοσελίδας.
ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ : «“Αγκάθι” το υψηλό κόστος»
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη .”: «Για να παράγεις αγουρέλαιο, χρειάζονται και κάποιες προϋποθέσεις. Δηλαδή, θέλει μια ελιά δυνατή με “μάσα” καλή. Νερό καλό. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, ώστε να αντέξει η ελιά και να βγάλει ένα λάδι το οποίο θα είναι υπερπρώιμο. Εμείς δε λέμε να πάμε στην όψιμη παραγωγή τελείως, αλλά να μην πάμε και στην υπερπρώιμη»...
Μεταφέροντας τις θέσεις του, όπως επίσημα ήδη έχουν ανακοινωθεί από το συνδικαλιστικό όργανο, «για να πάμε εμείς σε ένα τέτοιο λάδι, δεν έχουμε τις ιδανικές συνθήκες, διότι έχουμε: υψηλό κόστος παραγωγής, άρα μπαίνουμε σε μια καλλιέργεια με πολύ φορτωμένη “στην πλάτη” παραγωγική διαδικασία, και δεν είναι εξασφαλισμένη πάλι η τιμή»...
Ο συνδικαλιστής κατά τα λοιπά δε διαφωνεί με τον Σταύρο Γαβαλά ως προς την παραγόμενη ποιότητα του αγουρέλαιου, τονίζει όμως ότι ο ελαιοπαραγωγικός κόσμος σήμερα υποφέρει και αποτελεί μονόδρομο η διεκδίκηση της λεγόμενης «κατώτατης εγγυημένης τιμής». Στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι η απόδοση της πρώιμης ελιάς σε λάδι είναι τόσο χαμηλή, που δε διασφαλίζει στον παραγωγό ένα εισόδημα τέτοιο που να του καλύπτει το κόστος παραγωγής.
Στο μεταξύ, «τα τρακτέρ δεν παθαίνουν κορωνοϊό», λέει χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως και φέτος τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων σε όλη την Ελλάδα θα προχωρήσουνε σε κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις φετινές τιμές των σταφυλιών, επισημαίνοντας πως και στην απόσταξη κρίσης οι φορείς αντιμετωπίζουν προβλήματα και υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών για τα σταφύλια που παρέδωσαν.
Δείτε επίσης
- Eurostat: Μειωμένη κατά 1,5% η αγροτική παραγωγή το 2023 – Η «πρωτιά» της Ελλάδας
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησαν οι πληρωμές εκκαθάρισης 2023 Αγροπεριβαλλοντικών και Βιολογικών μέτρων
- Αλλάζει το σκηνικό διεθνώς στο ελαιόλαδο
- Eλαιόλαδο: Τα τελευταία δεδομένα για την τιμή
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πότε έρχονται νέες μεγάλες πληρωμές
Σχετικά άρθρα
- Που έβρεξε περισσότερο σήμερα - Οι 8 περιοχές της Κρήτης με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Τουρισμός: Κοντινούς προορισμούς εντός Κρήτης επιλέγουν οι Κρητικοί για τις διακοπές τους
- Μεγάλο deal για τον κλάδο του ελαιολάδου σε Κρήτη και Πελοπόννησο
- Το διάβημα της Λιβύης για τις έρευνες στην Κρήτη και οι σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης
- Σε 24 δείγματα ελαιολάδου από όλη την Κρήτη βρέθηκε υπολειμματικότητα από φυτοφάρμακα