Nέα «όπλα» κατά του δάκου

neakriti.gr  29 November, 2018 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Nέα «όπλα» κατά του δάκου

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου του 2019

Χρήση βελτιωμένων ηλεκτρονικών παγίδων για την παρακολούθηση των πληθυσμών του δάκου στις ελαιοκαλλιέργειες και τον προσδιορισμό του κατάλληλου χρόνου ψεκασμού, περιλαμβάνει το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου του 2019. Ταυτόχρονα δρομολογούνται αλλαγές σε επίπεδο συντονισμού του προγράμματος, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου που και φέτος έπληξε σε μεγάλο βαθμό τις ελαιοκαλλιέργειες στο νησί.

Το πρόγραμμα εφαρμογής νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και τον  έλεγχο των πληθυσμών του δάκου σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας , μεταξύ των οποίων η Καλαμάτα, η Κυπαρισσία και η Κρήτη, παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων ,με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Νίκο Αντώνογλου να μιλά για σταδιακή βελτίωση του σχεδίου δακοκτονίας στη  χώρα με τον υπάρχον όμως νομοθετικό πλαίσιo

«Εμείς προγραμματίζουμε αλλαγές όσον αφορά την διαδικασία εφαρμογής του εθνικού συστήματος δακοπροστασίας και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε από του χρόνου να είναι όλα πιο σωστά» υπογράμμισε ο κ. Αντώνογλου εξηγώντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προετοιμάζονται κατάλληλα, προκειμένου την 1ηΜαΐου του επόμενου έτους να είναι όλα έτοιμα.  «Ήταν ένας στόχος που εξ αρχής είχαμε θέσει» σημείωσε χαρακτηριστικά.Οι Περιφέρειες θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν το πρόγραμμα στο οποίο θα ενσωματωθούν οι νέες τεχνολογίες . Ήδη έχουν ενταχθεί στο μέτρο της πιλοτικής εφαρμογής, αγροτικοί συνεταιρισμοί και στην Κρήτη. Σχετική αίτηση έχει υποβάλλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σελίνου με τον πρόεδρο του κ. Μιχάλη Σαρικάκη να σημειώνει ότι «ομάδα παραγωγών μαζί με γεωπόνους του συνεταιρισμού έχουν αναλάβει την προσαρμογή σε όλα τα νέα δεδομένα που ορίζονται από το πρόγραμμα». Ο κ. Σαρικάκης εκτίμησε ότι τα οφέλη για τους ελαιοπαραγωγούς και για την τοπική οικονομία θα είναι μεγάλα, καθώς βελτιώνοντας την παραγωγή , που πέρυσι επλήγη κατά 70% από τον δάκο, θα αυξηθούν οι πωλήσεις και οι εξαγωγές και θα διασφαλιστεί άριστης ποιότητας προϊόν.

Επικίνδυνοι οι συμπληρωματικοί ψεκασμοί

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων «Νίκος Ψυλλάκης» του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς επισημάνθηκε η ανάγκη ορθολογικής καταπολέμησης του δάκου όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα δακοκτονίας που υλοποιούν οι περιφερειακές ενότητες . Η μη αποτελεσματική εφαρμογή της δακοκτονίας ωστόσο και οι συμπληρωματικοί ψεκασμοί από τους παραγωγούς, οδηγούν σύμφωνα με τους ειδικούς σε αλόγιστη χρήση εντομοκτόνων  με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο παραγόμενο προϊόν.

Ο κ. Γιάννης Βόντας Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών , διευθυντής Μοριακής Εντομολογίας στο ΙΤΕ Κρήτης, ανάφερε ότι «οι παραγωγοί πολλές φορές προσπαθούν να συμπληρώσουν τη δακοκτονία του Υπουργείου κάνοντας ψεκασμούς κάλυψης στα ελαιόδεντρα , όμως είναι εμπειρικές οι περισσότερες απ αυτές τις επεμβάσεις ,δε γίνονται με βάση κάποιο πρόγραμμα και δυστυχώς επιλέγουν ανθεκτικότητα με αποτέλεσμα και τα φάρμακα να μην είναι αποτελεσματικά ,αλλά κυρίως να υπάρχουν επιπτώσεις σε οργανισμούς μη στόχους και στο περιβάλλον».

 

neakriti.gr  29 November, 2018 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα