Μπιφτέκια με 3 λογιών κιμά και μελωμένο κρεμμύδι με πουρέ από πατάτες φούρνου
30' προετοιμασία
1 ώρα και 55' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 55'
Υλικά
Κομμάτια: 10 μπιφτέκια
700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (λάπα) + 500 γρ. χοιρινός (σπάλα) + 200 γρ. αρνίσιος (σπάλα), περασμένος μία φορά από τη μηχανή του κιμά
3 κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
1/2 κουτ. γλυκού πετιμέζι
1/2 κουτ. γλυκού ξίδι κόκκινο
2 αυγά
τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
3 μεγάλες φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένες για 15 λεπτά σε 100 ml γάλα, καλά στυμμένες
ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια
100 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
80 ml ελαιόλαδο + 3 κουτ. σούπας για το λάδωμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
2 λογιών μουστάρδα (πικάντικη, με κόκκους, ό,τι μας αρέσει)
Για τον πουρέ
2 κιλά πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
χυμός από 2 λεμόνια
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
150 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Πουρές
Για να φτιάξουμε τον πουρέ από πατάτες φούρνου, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
Στη συνέχεια, αραδιάζουμε τις πατάτες σε ταψί και πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη ρίγανη.
Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και 100 ml νερό, ανακατεύουμε και τις στρώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν πολύ και να ροδίσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό κατά το ψήσιμο.
Ξεφουρνίζουμε και πολτοποιούμε τις πατάτες, μαζί με τα υγρά του ταψιού, με το πρες πουρέ ή στο μύλο λαχανικών.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή με ένα κουτάλι μέχρι να έχουμε έναν αφράτο πουρέ.
Μπιφτέκια
Για να φτιάξουμε τα μπιφτέκια με 3 λογιών κιμά και μελωμένο κρεμμύδι, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το λάδι.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
Προσθέτουμε το πετιμέζι και το ξίδι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια, μαζί και τα μελωμένα κρεμμύδια, μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να σφίξει το μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
Λαδώνουμε ένα ταψί.
Πλάθουμε μπιφτέκια 180 - 200 γρ. το καθένα (περίπου 10 μπιφτέκια).
Τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα λαδώνουμε.
Ψήνουμε για περίπου 20-25λ επτά, μέχρι να ψηθούν αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με τον πουρέ και τις μουστάρδες.
Για πιο εορταστικό εφέ, μπορούμε να μοιράσουμε τα μπιφτέκια στα πιάτα και να σερβίρουμε τον πουρέ με το σκουπ του παγωτού.
Μυστικά
Ετοιμάζουμε τον πουρέ από νωρίς, για να ψήσουμε τα μπιφτέκια όσο γίνεται πιο κοντά στην ώρα του σερβιρίσματος (ώστε να παραμείνουν ζουμερά).
Δείτε επίσης
- Ένα χριστουγεννιάτικο δένδρο στο σύμπαν: Η απίθανη φωτό της NASA με τον σχηματισμό αστρικού σμήνους
- Καιρός: Χριστούγεννα με βροχές και τσουχτερό κρύο στην Κρήτη
- Εορταστικό ωράριο: Κλειστά σήμερα σούπερ μάρκετ και καταστήματα - Πότε ανοίγουν
- Χριστούγεννα: Έθιμα και παραδόσεις από όλη την Ελλάδα
- Τα Χριστούγεννα και το διαχρονικό μήνυμά τους, η γέννηση και η Ανάσταση
Σχετικά άρθρα
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων
- Λαχανοντολμάδες με ολίγη πανσέτα, πάπρικα και μαραθόσπορο