Ποιό είναι το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο λίγες ώρες πριν το Eurogroup
Με "όπλο" την ψηφισμένη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό και φορολογικό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται ήδη από χθες στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να γνωρίζουν πως το μεσημεριανό Eurogroup δεν θα δώσει την τελική λύση για την ολοκλήρωση του προγράμματος, όμως στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος να τονίζει χθες βράδυ στη Βουλή πως "η αξιολόγηση θα κλείσει οπωσδήποτε μέσα στον Μάιο". Αυτό, άλλωστε φαίνεται να είναι και το ανώτατο χρονικό όριο προκειμένου η "πλάστιγγα" να γείρει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και να αποφευχθούν οι όποιες "περιπέτειες".
Η ίδια πηγή εκτιμούσε πως η "αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει ακόμα και σήμερα αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσιζαν να μεταθέσουν τις αποφάσεις για το χρέος σε μια άλλη συνεδρίαση". Συμπλήρωνε, όμως, πως κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό, καθώς το ΔΝΤ δεν θα το δεχόταν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την "βεντάλια" των συμμαχιών που θα αναπτυχθούν σήμερα τόσο στο πλευρό της Ελλάδας όσο και της Γερμανίας. "Το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει ένα κύκλος διαρροών, αλλά τα πραγματικά χαρτιά θα παιχτούν αύριο. Δεν νομίζω ότι έχει ανοίξει κανείς όλο του το σκεπτικό", τόνιζε άλλο κυβερνητικό στέλεχος λίγο πριν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, συμπληρώνοντας πως "την Δευτέρα και εμείς πάμε να ανοίξουμε τα χαρτιά μας. Περιμένουμε να δούμε τους άλλους ¨γιατί ο διάβολος έχει πολλά πόδια¨. Πάρα πολλές χώρες δεν έχουν μιλήσει καθόλου".
Τηρώντας στάση αναμονής από το Μαξίμου επιλέγουν να μην αποκαλύψουν ακόμα τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού, όσον αφορά τις επαφές του σε διεθνές επίπεδο, καθώς όλα θα καθοριστούν από την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης.
Είναι γεγονός πως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επωφεληθούν το μεσοδιάστημα μέχρι το τακτικό Eurogroup στις 24 Μαΐου ενισχύοντας τις συμμαχίες έναντι στο ΔΝΤ και του "μπλογκ" της Γερμανίας.
Το ζήτημα που έχει προβληματίσει πολύ τα στελέχη του Μαξίμου όλες τις τελευταίες ημέρες είναι τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δις. και το γεγονός πως το Ταμείο εξακολουθεί να εμφανίζεται άκαμπτο. "Τον μηχανισμό, που δεν θα περιλαμβάνει δαπάνες, τον έχουμε έτοιμο, τον έχουμε προτείνει, έχει συζητηθεί και θα τον παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος", τόνιζε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Μάλιστα δήλωνε πως ο δημοσιονομικός κόφτης θα νομοθετηθεί "πακέτο" με τα υπόλοιπα μέτρα του 1% (έμμεσους φόρους, Ταμείο ιδιωτικοποίησεων) μέσα στον μήνα.
Ο μηχανισμός εξακολουθεί να είναι ο μεγάλος "πονοκέφαλος" της διαπραγμάτευσης, αφού βασικά σημεία που έχουν να κάνουν με την ενεργοποίησή του, ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο για την δημοσιονομική διόρθωση, η νομοθέτηση των μέτρων, αλλά και η περίοδος της αξιολόγησης παραμένουν "θολά".
Με ενδιαφέρον αναμένεται κατά πόσο οι εταίροι θα επιχειρήσουν να "ανταλλάξουν" το ζήτημα των προληπτικών μέτρων με το χρέος και αν η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο "παζάρι".
Συνολική αποτίμηση των νέων δεδομένων που θα προκύψουν από το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το πρωί στις 10 στην καθιερωμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.
Πηγή
news247.gr
Δείτε επίσης
- Αποκαλύφθηκε το DNA των Σκοπιανών - Η σχέση τους με τους Αρχαίους Μακεδόνες είναι η... αναμενόμενη
- Τι προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
- Καμπανάκι «ΔΝΤ» σε Τραμπ: Οι πολιτικές του θα μπορούσαν να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία
- Συμφωνία εκεχειρίας: Τι θα φέρει για το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, μετά από 15 μήνες πολέμου
- Γιατί οι πυρκαγιές γίνονται ταχύτερες και πιο άγριες, ο «εκρηκτικός» συνδυασμός -Η ανάλυση του BBC
Σχετικά άρθρα
- Στην Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα
- Τσίπρας: Ευθύνομαι για το αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας
- Αλ. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, την άλλη Κυριακή εγκαταλείπετε οριστικά το Μέγαρο Μαξίμου (video)
- Αλ. Τσίπρας: “Οι εκλογές με απλή αναλογική δεν προσφέρονται για χαλαρή ψήφο”
- Αλ. Τσίπρας: Η προκλητική κερδοφορία των τραπεζών δεν μπορεί να γίνει ανεκτή