Μίζες Novartis: Ποιοι και πόσα πήραν σύμφωνα με τη δικογραφία
Συνταρακτικά είναι τα πρώτα στοιχεία που έρχονται στο φως από τη δικογραφία του σκανδάλου Novartis, η οποία κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται πως στην υπόθεση εμπλέκονται δέκα πολιτικά πρόσωπα, δύο πρώην πρωθυπουργοί (Σαμαράς και Πικραμένος) και οκτώ πρώην υπουργοί Υγείας και Οικονομικών (Βενιζέλος, Στουρνάρας, Λοβέρδος, Γεωργιάδης, Λυκουρέντζος, Σαλμάς, Αβραμόπουλος, Κουτρουμάνης) της περιόδου από το 2006 έως τις αρχές του 2015.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις στις μίζες, που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια, εμπλέκονται 30 πρόσωπα, τα οποία εκτός των πολιτικών είναι πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών. Η συνολική ζημιά του Δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών εν γένει υπολογίζεται σε 23 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2000 έως το 2015, ενώ η ζημιά που προσδιορίζεται εξειδικευμένα για τη Novartis φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.
Η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, και προκύπτει από έρευνα των αμερικανικών αρχών και του FBI, περιλαμβάνει 20 καταθέσεις μεταξύ των οποίων και τριών προστατευόμενων μαρτύρων. Σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρονται ακόμη και ημερομηνίες και τοποθεσίες, όπου έγιναν οι επαφές.
Η παράλληλη δικαστική έρευνα διενεργήθηκε σε Ελλάδα και ΗΠΑ με τη συνδρομή, προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι κατείχαν νευραλγικές θέσεις στον πολυεθνικό κολοσσό. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν τις μεθόδους και ένα δίκτυο διαπλοκής που είχε αναπτύξει η Novartis στην Ελλάδα με τη συνδρομή πολιτικών, διοικήσεων νοσοκομείων, γιατρών επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και εκδοτών, για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδο στην αγορά και να πολλαπλασιάσει την τιμή πώλησης ορισμένων ακριβών φαρμάκων.
Οι μαρτυρίες
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες απο τους εκπροσώπους των κομμάτων που διάβασαν την δικογραφία, οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν καταθέσει πως χρήματα έχουν πάρει όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Αναφέρονται σε ποσά από 200.000 έως και 1 εκατομμύριο τα οποία δίνονταν είτε απευθείας, είτε μέσω άλλων εταιρειών. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνονταν από τους προστατευόμενους μάρτυρες (σημ: ανώτερα στελέχη της εταιρείας) αλλά από τον πρώην αντιπρόεδρο και γενικός διευθυντής της εταιρείας Κωνσταντίνο Φρουζή, ο οποίος είχε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Οι μαρτυρίες ξεκινούν από την περίοδο που στο υπουργείο Υγείας βρισκόταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τον οποίο όπως υποστηρίζουν δωροδόκησε ο Φρουζής για να εγκρίνει την παραγγελία μεγάλης ποσότητας εμβολίων. Οι μάρτυρες ισχυρίζονται πως ο αντιπρόεδρος της Novartis παρέδωσε στον τότε υπουργό Υγείας, μέσω εταιρειών αλλά και απευθείας με «βαλίτσα», μεγάλα χρηματικά ποσά, άνω των 40 εκατ. ευρώ. Ως αποδέκτης εμφανίζεται και ο στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού κ. Καλογερόπουλος.
Ο Ανδρέας Λοβέδρος φέρεται να έλαβε χρήματα σε τσάντα «samsonite» και έκανε «ξέπλυμα χρήματος» μέσω μιας εταιρείας κομπιούτερ, ενώ στον πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τροχήλατη «κίτρινη μόβ» βαλίτσα.
Ακόμη στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατηγορείται ότι έλαβε το ποσό των 100.000 ευρώ από τη Novartis. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιγράφεται ως αποδέκτης μίζας μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος φέρεται να χρηματιζόταν από τη Novartis. Για τον νυν αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, η δικογραφία αναφέρει ότι πήρε στο χέρι δύο εκατ. ευρώ και μέσω μίας συνεργάτιδας του ποσά 50 και 70 χιλιάδων. Για τον Μάριο Σαλμά αναφέρεται ότι του έβαλαν δεσμίδες 120.000 ευρώ στο σακάκι.
Στη δικογραφία, επίσης, παρουσιάζεται ως αποδέκτης μίζας και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κυρίως μέσω της εταιρείας που διατηρεί η σύζυγός του Λίνα Νικολοπούλου, από την οποία κατηγορείται ότι έλαβε ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ. Όπως υποστηρίζουν οι συμβάσεις με την εταιρεία της συζύγου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα «εκτοξεύτηκαν» αμέσως μετά τις υπουργικές υπογραφές για το «claw back».
Αναφορά υπάρχει και στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από την 21-6-2012 έως την 25-6-2013, καθώς και του Γεωργίου Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάιο του 2012. Επίσης, η δικογραφία αναφέρει ως εμπλεκόμενους ονόματα δημοσιογράφων, καθώς εταιρεία επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων.
tvxs.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Υπόθεση Νovartis:Αρχειοθετείται και για άλλα πολιτικά πολιτικά πρόσωπα η δικογραφία
- Υπόθεση Novartis: Αίτημα άρσης ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου
- Νίκος Μανιαδάκης: Καταγγελίες για πιέσεις από τις δικαστικές αρχές για την υπόθεση Novartis
- Αποστάσεις Κοντονή από Πολάκη για τους προστατευόμενους μάρτυρες: Ούτε ο Τσίπρας δεν γνωρίζει ποιοι