Πρωτόγνωρες οι απώλειες στα εισοδήματα τους
Ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, η περίοδος της συγκομιδής της ελιάς στην Κρήτη, και το 98% των ελαιοπαραγωγών, καταγράφει πρωτόγνωρες απώλειες στο εισόδημα του, για λόγους που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, ενώ περιμένουν οδηγίες για να διαχειριστούν σωστά το πρόβλημα τους, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη και στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο.
Η φετινή μειωμένη απόδοση της ελιάς σε λάδι, σε κάθε γωνιά της Κρήτης, σε συνδυασμό με την μεγάλη του οξύτητα και τις εξευτελιστικές τιμές του τελικού προϊόντος στην ελεύθερη αγορά ελαιολάδου, έχουν δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, κυρίως σε περιοχές όπως είναι εκείνη της Σητείας , όπου μεγάλο ποσοστό αγροτών ζούν τις οικογένειες τους, αποκλειστικά από τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς.
«Το πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών σε όλη την Κρήτη είναι πάρα πολύ σοβαρό και εδώ στη Σητεία, είναι ακόμη πιο έντονο. Το συζητήσαμε στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο όπου ενημερωθήκαμε από τον αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα, κ. Μανόλη Χνάρη, ότι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κρήτης, έχουν αποστείλει στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ισνστιτούτο, δεκάδες δείγματα ελαιόκαρπου από κάθε γωνιά του νησιού, προκειμένου οι ειδικοί επιστήμονες, να κάνουν τις απαραίτητες εργαστηριακές αναλύσεις και να μας εξηγήσουν ποιες είναι οι βασικές αιτίες της φετινής καταστροφής του εισοδήματος μας», αναφέρει ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Σητείας και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πρωτογενή τομέα Λασιθίου κ. Γιώργος Τσιφετάκης.
«Περιμένουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Μπενάκειου, το πόρισμα του οποίου θα αποτελέσει και τη βάση πάνω στην οποία θα πατήσουν οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, για να οργανώσουν ενημερωτικές ημερίδες και να δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες στους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι θέλουν από τους ειδικούς επιστήμονες, συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες, που θα πρέπει να τις ακολουθήσουν για να μην ξαναβρεθούν στην κατάσταση που βρέθηκαν εφέτος, χάνοντας το εισόδημα τους», προσθέτει ο κ. Γιώργος Τσιφετάκης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι απαντήσεις των επιστημόνων του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, έχουν ήδη αποσταλεί τμηματικά, στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κρήτης, καθώς αναλύθηκαν ένα προς ένα 120 δείγματα προσβεβλημένων καρπών ελιάς από τη Σητεία μέχρι τα Χανιά.
«Εμείς που καλλιεργούμε την ελιά στη Σητεία, δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τόσο μεγάλες οξύτητες στο λάδι μας. Σίγουρα οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία έχουν συντελέσει στην ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του δάκου που κατέστρεψε τον ελαιόκαρπο, μετά το τέλος του προγράμματος δακοκτονίας, αλλά περιμένουμε να το διαπιστώσουμε και από το πόρισμα του Μπενάκειου, το οποίο θα μας πει αν εκτός του δάκου στην υποβάθμιση της ποιότητας του λαδιού μας, έπαιξε ρόλο και το γλοιοσπόριο η κάποιες άλλες μυκητολογικές ασθένειες.
Βεβαίως και διεκδικούμε μεγαλύτερα κονδύλια για το πρόγραμμα δακοκτονίας, με σωστό προγραμματισμό και κατάλληλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Προ ημερών από το Ηράκλειο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάκης Βορίδης, μας υποσχέθηκε ότι θα προσθέσει άλλα 2 εκατομμύρια ευρώ στο κονδύλι που είχαμε μέχρι τώρα για τη δακοκτονία.
Προσωπικά πιστεύω ότι, θα πρέπει να ξαναδούμε από την αρχή και άλλες πιο αποτελεσματικές μεθόδους που υπάρχουν για την καταπολέμηση του δάκου. Και επειδή δεν υπάρχει πολύς χρόνος, μέχρι την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, περιμένω από τους ειδικούς επιστήμονες συγκεκριμένες προτάσεις αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων», καταλήγει ο κ. Γιώργος Τσιφετάκης.
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Από το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων – Συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή του ελαιολάδου
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Απλήρωτοι θα μείνουν οι 2 στους 10 αγρότες βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι θα γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού – Όλα όσα είπε ο Τσιάρας
Σχετικά άρθρα
- Ελιές: Χρονιά δάκου η φετινή
- «Απανωτά τα χτυπήματα για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης”
- Μεγάλο ποσοστό των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης μένει εκτός επιδοτήσεων
- “Η ανικανότητα και η ασυνεννοησία των υπουργείων δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον αγροτικό κόσμο”
- Μεγάλη η ζημιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης το 2019