Μεσολογγίτικη Καρυδόπιτα

xrysessyntages.gr  08 May, 2025 ΑΡΘΡΑ
Μεσολογγίτικη Καρυδόπιτα

Υλικά για μεγάλο ταψί (40 τμχ)

23 κουταλιές καρύδι, ψιλοκομμένο
18 κουταλιές ζάχαρη
18 αυγά
18 κουταλιές ψιλό σιμιγδάλι
1½ φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 μικρό ποτηράκι κονιάκ ή ουίσκι
Κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο (κατά προτίμηση)
2 βανίλιες

Για το σιρόπι

3½ ποτήρια νερό
3½ ποτήρια ζάχαρη

Εκτέλεση

Ξεκινάμε χτυπώντας τα ασπράδια των αυγών σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές μαρέγκες. Αυτό θα πάρει περίπου 5-7 λεπτά με μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.

Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και ανοιχτόχρωμο. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 3-4 λεπτά.

Στο μείγμα των κρόκων, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το ψιλό σιμιγδάλι και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε προσεκτικά τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων. Χρησιμοποιούμε μια σπάτουλα και ανακατεύουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις για να μην χάσουμε τον αέρα της μαρέγκας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Ενώ η καρυδόπιτα ψήνεται, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Όταν η καρυδόπιτα είναι έτοιμη, την βγάζουμε από τον φούρνο και την σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι για περίπου 5 λεπτά.

Γαρνίρουμε κατά βούληση με καρύδια ή κανέλα.

 

Tips & Παραλλαγές
Για πιο υγρή υφή, περιχύστε ξανά λίγη ποσότητα σιροπιού μετά από 10 λεπτά.

Αν θέλετε πιο έντονο άρωμα, προσθέστε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.

Γαρνίρετε κάθε κομμάτι με μισό καρύδι και λίγη κανέλα ή με παγωτό καϊμάκι για extra απόλαυση.

 

xrysessyntages.gr  08 May, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα