Αρνί τσιγαριαστό στο κρασί, με ξινομυζήθρα

gastronomos.gr  27 August, 2025 ΑΡΘΡΑ
Αρνί τσιγαριαστό στο κρασί, με ξινομυζήθρα

Υλικά

Μερίδες: 4-6

 1.500 γρ. αρνίσιο μπούτι χωρίς κόκαλο, σε κομμάτια 4-5 εκ.
 300 ml κόκκινο ξηρό κρασί
 4 κουτ. σούπας ξινομυζήθρα
 120 ml ελαιόλαδο
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 1 κοφτή κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη

Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε αρνί τσιγαριαστό στο κρασί, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Αλατίζουμε τα κομμάτια του αρνιού και τα τσιγαρίζουμε για 7-8 λεπτά, γυρίζοντάς τα πολύ συχνά, μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα παντού, αλλά χωρίς να «αρπάξουν».
Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Μαγειρεύουμε το αρνί για περίπου 2 1⁄2 ώρες μέσα στο κρασί, στο λίπος και στα υγρά που θα βγάλει το κρέας.
Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλή, ώστε το υγρό στην κατσαρόλα ίσα που να ανακινείται.
Μόλις γίνει το φαγητό, ρίχνουμε την ξινομυζήθρα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει το τυρί και να ενωθεί με το ζουμί του φαγητού.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, μοιράζουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.

Εναλλακτικά

Μόλις ρίξουμε το κρασί, δεν χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε για 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε νερό τόσο ώστε ίσα να καλύψει τα κομμάτια του αρνιού και αφήνουμε να πάρει βράση.
Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να μείνει με σχετικά μπόλικη σάλτσα.
Προσθέτουμε την ξινομυζήθρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με τη σάλτσα του φαγητού.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τη ρίγανη.

 

gastronomos.gr  27 August, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα