Μεσαρα: «Βροχή» αντιδράσεων για τον αποκλεισμό περιοχων από την εξισωτική
Πάρα πολλές αντιδράσεις έχουμε στο θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες με τον κίνδυνο που υπαρχει να μείνουν χωρίς εξισωτική αποζημίωση χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, ανάμεσα τους και αυτοί της Κρήτης.
Και αυτό γιατί με τη νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς που θέτει σχετική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τίθεται σοβαρό ζήτημα για τους αγρότες του νησιού.
Στη Μεσαρά, περιοχές όπως η Λιγόρτυνος, το Μεσοχωριό και άλλες μένουν εκτός, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής να είναι σε μια κατάσταση έκρυθμη!
Για αυτό οι αγρότες ζητούν την επανεξέταση των κριτηρίων για την οριοθέτηση των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα όπως και τη συζήτηση του σχεδίου στη Βουλή καθώς αποτελεί στρατηγικής σημασίας απόφαση για τον πρωτογενή τομέα.
Κοινή παρέμβαση των Δημάρχων της Κρήτης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αυτό το θέμα, αποφασίστηκε να γίνει, στη διάρκεια της ΠΕΔ που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Ηράκλειο.
Οι Δήμαρχοι στέκονται επίσης στο πλεύρο των αγροτών, μέσα από παρεμβάσεις τους και επιστολές που έστειλαν προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, όπως έκανε χθες ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης και τις προηγούμενες μέρες ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Ακόμη, συμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση Βουλευτών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, επικειται την ερχόμενη Τρίτη, με στόχο να συζητηθεί το θέμα, το οποίο είναι υπό διαβούλευση ακόμη.
Το θέμα τις προηγούμενες μέρες έφτασε και στη Βουλή μέσα από Παρεμβάσεις Βουλευτών, που επισημαίνουν και εκείνοι με τη σειρά τους τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς εξισωτική αποζημίωση οι συνολικά 58 περιοχές της Κρήτης
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα θέμα που έχει προκαλέσει ανησυχία και αγανάκτηση στις τάξεις των αγροτών, οι οποίοι βλέπουν πως η κυβέρνηση προωθεί ξανά αποφάσεις σε βάρος του νησιού.
Σημειώνεται πως η απόφαση αυτή θέλει να εξαιρούνται 26 περιοχές στην περιφερειακή ενότητα Χανιών, 31 στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και 1 στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου.
Η ημερομηνία εφαρμογής της απόφασης είναι η 1η Γενάρη του ερχόμενου έτους και πολλοί παραγωγοί της Κρήτης, ανεξαρτήτως κλάδου, πλέον δεν θα λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση, η οποία ασφαλώς αποτελεί ένα στήριγμα για τους παραγωγούς.
Κλείνοντας να πούμε ότι τίθενται ερωτήματα για τα κριτήρια οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, τα οποία δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα και θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια όπως η γεωμορφολογία, το έδαφος και το κλίμα του νησιού.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που τονιζουν είναι πως μιλάμε για μια αποζημίωση απολύτως αναγκαία για την αντιστάθμιση του υψηλού κόστους παραγωγής των αγροτικών περιοχών και για την επιβίωση των παραγωγών και των εκμεταλλεύσεών τους, τη στιγμή μάλιστα, που το αγροτικό εισόδημα μειώνεται ανησυχητικά και ο κίνδυνος εγκατάλειψης της γης και της αγροτικής δραστηριότητας της ελληνικής υπαίθρου είναι πιο ορατός από ποτέ
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)