Αυτά τα χωριά της Μεσαράς μένουν «εκτός» εξισωτικής

mesaralive.gr  20 October, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Αυτά τα χωριά της Μεσαράς μένουν «εκτός» εξισωτικής

Αγανακτισμένοι είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι και στη Μεσαρά μετά την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξαίρεση περιοχών από την εξισωτική αποζημίωση!

Για το θέμα έχουν καταθέσει ερωτήσεις Βουλευτές του Νομου Ηρακλείου, όπως οι Βασίλης Κεγκέρογλου και Σπύρος Δανέλλης. 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης του κ. Κεγκέρογλου προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής: «Ανησυχία, αγανάκτηση και οργή έχει προκαλέσει η εκ νέου οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, στην Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με την οποία 58 περιοχές της Κρήτης εξαιρούνται και πλέον δε θα λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση. Συγκεκριμένα εξαιρούνται 26 περιοχές στην Π.Ε. Χανίων, 31 στην Π.Ε. Ηρακλείου και 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου.

Η ημερομηνία εφαρμογής είναι η 1η/1/2019 και πολλοί παραγωγοί της περιφέρειάς μας, ανεξαρτήτως κλάδου, πλέον δε θα λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση, η οποία ασφαλώς αποτελεί ένα στήριγμα για τους παραγωγούς, οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και είναι και αντιμέτωποι με την υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Κρήτης με την υπ’ αριθμ. 246864/15.10.2018 επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζητά την επανεξέταση της απόφασης αυτής, που συνιστά άλλο ένα πλήγμα σε όλους τους παραγωγούς.


Επειδή η Κρήτη χαρακτηρίζεται από έντονη γεωμορφολογία και επειδή τα κριτήρια οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς δεν ανταποκρίνονται πλήρως και θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια όπως η γεωμορφολογία, το έδαφος και το κλίμα του νησιού, ερωτάσθε, κύριε υπουργέ, εάν προτίθεστε να πάρετε πίσω την απόφασή σας, με την οποία εξαιρούνται 58 περιοχές της Κρήτης από την εξισωτική αποζημίωση».

Από τον νομό Ηρακλείου μένουν εκτος οι περιοχές: Γαρίπας, Ινίου, Κασάνων, Καστελιανών, Λευκοχωρίου, Νιπιδιτού, Παναγιάς, Παρτίρων, Σκινιά, Καλυβιών, Λιγόρτυνου, Μεσοχωριού, Πραιτωρίων, Ελαίας, Επάνω Βάθειας, Κάτω Βάθειας, Αϊτανίων, Καινούργιου Χωριού, Βόνης, Ζωφόρων, Σαμπά, Καστελίου, Αποστόλων, Αρχαγγέλου, Ευαγγελισμού, Λιλιανού, Πολυθέας, Σμαρίου, Κουσέ, Πιτσιδίων και Σίβα. 
 

 

mesaralive.gr  20 October, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα