“Μένουμε σπίτι σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι”

ΑΠΕ-ΜΠΕ  02 April, 2020 ΑΡΘΡΑ
“Μένουμε σπίτι σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι”

Με μια συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά στον Γάλλο ιστορικό Ζαν Ντελιμό, προκειμένου να καταδείξει την κρισιμότητα των στιγμών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμά του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

«Σε αυτές τις συνθήκες, συνθλίβεται η έννοια του μέσου ανθρώπου. Και τότε, μόνο δύο πράγματα μπορεί να είσαι, ή αδρανής ή ηρωικός. Τίποτα άλλο» είπε ο πρωθυπουργός επικαλούμενος ρήση του Γάλλου ιστορικού και προσέθεσε:

«Σε αυτό το ερώτημα λοιπόν απαντάμε, αποφασίζοντας να αρθούμε πάνω από τις δυνάμεις μας και να υπερβούμε όλοι τον προσωπικό μας μέσο όρο όσο μαίνεται αυτή η μάχη, για να τον πάμε ακόμα ψηλότερα, όταν αυτή γίνει παρελθόν.

Μέχρι τότε, Μένουμε Σπίτι, σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι, που επιλέγουν όμως να είναι πολιορκημένοι ακριβώς γιατί είναι ελεύθεροι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους σεβόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης, χαρακτήρισε «εγκληματική ανευθυνότητα» την μη τήρηση των οδηγιών, παρουσίασε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης μέχρι αυτή τη στιγμή στο μέτωπο της μάχης κατά του κορονοϊού, και έστειλε μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για το άμεσο μέλλον, τονίζοντας με έμφαση ότι ο μήνας που διανύουμε «ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον», για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι στιγμής τα χαρακτήρισε «φροντίδα για τον άνθρωπο» αλλά που έφεραν και «τα πρώτα συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα».

Άφησε σαφείς αιχμές κατά της Ουγγαρίας, τόνισε ότι ο ίδιος επιμένει, ειδικά σε συνθήκες δύσκολες, όπως αυτές που διανύουμε, στη δημοκρατική λειτουργία, απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό «όπως δυστυχώς συνέβη πρόσφατα σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: στην Ουγγαρία. Γιατί όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος, κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες, και ο ιός της παραπλάνησης αποδεικνύεται συχνά εξίσου επικίνδυνος με τον Covid-19. Ο δικός μας δρόμος, λοιπόν, είναι αδιαπραγμάτευτος. Είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Προχώρησε σε σύγκριση της Ελλάδας με άλλα ευρωπαϊκά και μη κράτη τα οποία στην αρχή αυτής της υγειονομικής κρίσης «είτε παρέμεναν απλά θεατές, είτε συνέχιζαν αμήχανα την καθημερινότητά τους», λέγοντας ότι «στην Ελλάδα ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις. Ορίστηκαν πολύ γρήγορα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, σχολεία έκλεισαν, λίγο αργότερα ακολούθησαν και τα περισσότερα καταστήματα ενώ πολύ νωρίς ξεκίνησε μία καμπάνια ενημέρωσης, που εμπέδωσε στη συνείδηση των πολιτών το σύνθημα "Μένουμε Σπίτι"».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μία ουδέτερη χρονική στιγμή, γιατί στον Έβρο και στο Αιγαίο μαινόταν ένα δεύτερο μέτωπο. «Η υπεράσπιση των εθνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων από την εισβολή παράνομων μεταναστών την οποία οργάνωνε η Τουρκία. Μία μάχη η οποία, ευτυχώς για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, τελικά κερδήθηκε».

 

Εθνική υπόθεση η αντιμετώπιση της κρίσης κορονοϊού

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης κορονοϊού είναι κυρίως εθνική υπόθεση και αυτό το πιστοποιούν τα κρούσματα και οι απώλειες σε χώρες με πολύ διαφορετική ισχύ, με πολύ διαφορετικό μέγεθος.

Αναφέρθηκε σε δύο περιπτώσεις, της Ολλανδίας με πληθυσμό 17 εκατομμύρια, και με ταυτόχρονη εκδήλωση πρώτου κρούσματος με την Ελλάδα, «που έχει σήμερα παραπάνω από δεκαπλάσιους διασωληνωμένους ασθενείς. Δυστυχώς οι θάνατοι εκεί έχουν ξεπεράσει τους 700», και του Βελγίου, μιας χώρας με ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα «που παρουσιάζει 10 φορές περισσότερα κρούσματα, τα νοσοκομεία ήδη αγγίζουν τα όρια τους».

Σημείωσε άτι στην Ελλάδα ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε έγκαιρα με διορατικότητα και τόλμη, υπενθύμισε την ακύρωση μαζικών εκδηλώσεων όπως των καρναβαλικών εκδηλώσεων, εξήρε την στάση του -προερχόμενου από το ΚΚΕ- δημάρχου Πατρέων που στήριξε την απόφαση έστω και με οικονομικό κόστος, και αναφέρθηκε στο κλείσιμο των σχολείων πανελλαδικά πριν σημειωθεί η πρώτη απώλεια, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες κινήθηκαν με καθυστέρηση εβδομάδων.

 

Μέχρι στιγμής αποφεύγουμε τραυματικές εμπειρίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε με εμφατικά συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «μέχρι στιγμής φαίνεται -το τονίζω το "μέχρι στιγμής"- να έχουμε αποφύγει τις τραυματικές εμπειρίες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αγγλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών» και προσέθεσε ότι αυτό έγινε με μεγάλο κόστος και με τη λήψη πρωτόγνωρων μέτρων σε συνθήκες ομαλότητας με μεγάλες συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών, με σοβαρές επιβαρύνσεις στην οικονομία, τα οποία όμως η κοινωνία στήριξε στη μεγάλη της πλειοψηφία.

Ευχαρίστησε τους πολίτες που ακολουθούν τις οδηγίες και τηρούν τα μέτρα αυτά, και προσέθεσε: «Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε, ίσως, στο τέλος της αρχής. Άλλωστε ο στόχος μας ήταν και παραμένει να μπορέσουμε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να μην υπερφορτωθεί, να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας"»

Όπως είπε για την ώρα αυτό επιτυγχάνεται αφού ο αριθμός των διασωληνωμένων περιστατικών υπολείπεται σήμερα σημαντικά του συνολικού αριθμού των διαθέσιμων κρεβατιών εντατικών του ΕΣΥ.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «στην υπευθυνότητα της ελληνικής κοινωνίας» και στους «ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες, αλλά και τους ένστολους, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας» και προσέθεσε:

«Όμως, η κοινή προσπάθεια -και θέλω να το τονίσω και πάλι εδώ από το βήμα της Βουλής- πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση. Ο Απρίλιος, μας το λένε όλοι οι ειδικοί, θα είναι οι πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί».

Ανέφερε ότι η ΝΔ παρέλαβε 565 ΜΕΘ και έγιναν 870, ενώ υπάρχουν -όπως είπε- παραπάνω από 3.300 κενές κλίνες αυτή τη στιγμή αποκλειστικά για ασθενείς Covid-19. «Δύο ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν ενταχθεί, στο σύνολό τους, στη δύναμη του ΕΣΥ. Και τα νομοθετικά εργαλεία τα οποία καλούμαστε να επικυρώσουμε σήμερα μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε στο σύνολό τους τις δυνατότητες που έχει ο ιδιωτικός τομέας- μαζί με 237 κρεβάτια από άλλες κλινικές αποφορτίζουν την πίεση στα νοσοκομεία αναφοράς και το νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 2.000 προσλήψεις που είχαμε θέσει ως αρχικό στόχο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Εξήρε τη στάση δωρητών ιδιωτών που χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και έχουν προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες καθώς και εκατομμύρια μάσκες που καταφθάνουν στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, στολές, τόνοι φαρμάκων που έχουν ανάγκη οι γιατροί και προσέθεσε με νόημα: «Σε τέτοιες στιγμές κρίνονται και οι παρόντες αλλά και οι απόντες. Όποιοι κι αν είναι αυτοί και όπου κι αν βρίσκονται».

Εξήρε επίσης την πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα να προχωρήσει η Βουλή σε δωρεά στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" Μονάδας Εντατικής Θεραπείας δυναμικότητας 50 κλινών.

 

Ελήφθησαν έγκαιρα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα οικονομικά μέτρα τα οποία εφαρμόζονται ήδη. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν, σε πρώτη φάση, μία αμοιβή των 800 ευρώ, διατηρώντας παράλληλα και όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, κάτι το οποίο ισχύει και για τους επαγγελματίες και για τους αυτοαπασχολούμενους. Τα επιδόματα ανεργίας παρατείνονται. Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, έχουν έκπτωση 40% στο ενοίκιο τους. Πολλοί από τους δημόσιους υπαλλήλους εργάζονται πια με τηλεργασία. Ενώ όλοι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως 15 ετών μπορούν να πάρουν ειδική άδεια, το κόστος της οποίας μοιράζονται με τον εργοδότη και το κράτος».

Για το επίδομα των 800 ευρώ είπε ότι επεκτείνεται σε 1.700.000 μισθωτούς, σχεδόν στο σύνολο του δυναμικού του ιδιωτικού τομέα, ποσό το οποίο είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και θα συνοδεύεται από αναβολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων.

«Κανείς δεν θα χάσει το δώρο το Πάσχα. Επιπλέον, μέχρι τις 10 Απριλίου μία -προτιμώ να την ονομάζω- παροχή ηθικής αναγνώρισης θα καταβληθεί ειδικά στους αγωνιστές της πρώτης γραμμής. Η Πολιτεία με αυτό τον τρόπο τιμά την εξαιρετική κοινωνική προσφορά τους, και θα επιβραβεύσει 108.000 γιατρούς, νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Για περίπου 700.000 ελευθέρους επαγγελματίες, είπε ότι εντάσσονται και αυτοί στους δικαιούχους των 800 ευρώ και ειδικά οι επιστήμονες θα λάβουν αυτό το βοήθημα ξεκινώντας από τις αρχές Μαΐου, ενώ τον Απρίλιο θα μπορούν να εισπράξουν και 600 ευρώ μέσω προγραμμάτων κατάρτισης.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «τα μέτρα αυτά έχουν, βεβαίως, κόστος» και προσέθεσε: «Εξασφαλίσαμε, όμως, τα δημοσιονομικά περιθώρια για να τα καλύψουμε. Γι' αυτό και μπορούμε σήμερα να τα διαθέσουμε ακόμα 150 εκατομμύρια ευρώ για στοχευμένες ενέργειες στήριξης του πρωτογενούς τομέα, για να στηρίξουμε τους αγρότες μας. Ήδη ο συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός αυξάνει τις πιστώσεις του υπουργείου Οικονομικών κατά περίπου 5,1 δισεκατομμύρια. Θα έρθει κι αυτός προς έγκριση στη Βουλή».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου -λέγοντας ότι τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις- και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης επικαλούμενος στον Ζακ Ντελόρ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.

 

Δεν θα ανεχθούμε «φθηνές απειλές» και «αναπαραγωγή επικίνδυνων για την υγεία fake news από χείλη πολιτικών»

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί τελικά μια λύση αρκεί όμως να μην προκύψει αργά.

Κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν τους κανόνες εκείνους που έως τώρα έκαναν την Ελλάδα θετικό παράδειγμα και σημείωσε ότι «το Πάσχα της αγάπης πρέπει φέτος να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής. Ας μείνουμε λοιπόν πρωτοπόροι και νικητές μέχρι τέλους και ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι, για να γίνουμε μέρος της λύσης. Θα το ξαναπώ: Εάν χαλαρώσουμε τώρα θα το πληρώσουμε αύριο. Έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας, στο χέρι όλων μας όμως είναι να μην αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «κοντόφθαλμη αντιπολίτευση» και για «χυδαίες, διχαστικές επιθέσεις» κάποιων στελεχών, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχθεί «φθηνές απειλές του τύπου 'όταν γυρίσουμε, θα λογαριαστούμε", αλλά ούτε και την αναπαραγωγή επικίνδυνων για την υγεία fake news από χείλη πολιτικών» και κάλεσε τον κ.Τσίπρα να διαλέξει «ποιο πρόσωπο θέλετε να έχει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις τιμές των ΜΕΘ στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, είπε ότι «συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια, υπολογίζοντας την αξία μιας κλίνης με αυτή μιας πλήρους μονάδος. Με το ιατρικό προσωπικό, τα μηχανήματα, τα αναλώσιμα». Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αγνοεί πως η διεθνής βιβλιογραφία υπολογίζει την τιμή μιας ΜΕΘ σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτές που καθορίσαμε».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας: «Από την περιπέτεια αυτή θα βγούμε σίγουρα λαβωμένοι, θα βγούμε όμως και κερδισμένοι. Με μεγαλύτερη πίστη στην ατομική ευαισθησία αλλά και στις συλλογικές μας δυνάμεις. Και έχοντας πλέον στο προσκήνιο τα πρόσωπα της άξιας, της φιλότιμης Ελλάδος. Είτε αυτά κρύβονται πίσω από τη μάσκα του νοσηλευτή, είτε μας συμβουλεύουν με τη σεμνή φωνή του καθηγητή κυρίου Τσιόδρα. Αυτά είναι τα πρόσωπα που αξίζουν στη σύγχρονη Ελλάδα».

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

ΑΠΕ-ΜΠΕ  02 April, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα