Μελιτζάνες με κιμά
Υλικά
Για τις μελιτζάνες
6 μελιτζάνες φλάσκες
Λίγες σταγόνες βαλσαμικό ξύδι
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο φρέσκο θυμάρι
Αλάτι
Πίπέρι
Για τον κιμά
4 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεµµύδι ψιλοκομμένο
2 σκελ. σκόρδο
Αλάτι
Πιπερι
Για τις στρώσεις στο ταψί
1/2 φλ. τριμμένη φρυγανιά ή τρίμματα ψωμιού
2 ντομάτες ώριμες κατακόκκινες κομμένες σε φέτες
250 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρυγανιά τριµµένη ή ψίχουλα ψωμιού
2 κ.σ. παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο
Για την κρέμα
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 αυγά μεγάλα
1/2 φλ. φρέσκο γάλα
Αλάτι
Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Διαδικασία
Για τις μελιτζάνες
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες και τις αραδιάζουμε σε 2 λαμαρίνες.
Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και βαλσαμικό, τις αλατίζουμε και προσθέτουμε το θυμάρι.
Ψήνουμε στους 200°C για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
Για τον κιμά
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο.
Ροδίζουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά, να αλλάξει χρώμα για 5 με 6 λεπτά χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να μαραθεί για 4 με 5 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε για 1 λεπτό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για την κρέμα
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά µε σύρμα.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα και λίγο αλατοπίπερο.
Τέλος, προσθέτουμε τα μυρωδικά.
Ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Στο ταψί
Λαδώνουμε το ταψί και τα τοιχώματα του και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
Θα χρησιμοποιήσουμε μακρόστενο ταψί 35 εκ.
Βάζουμε µία στρώση μελιτζάνες να καλύψουμε όλη τη βάση του ταψιού.
Ανακατεύουμε τα δύο τυριά (ανθότυρο και φέτα) και πασπαλίζουμε µε λίγο τυρί.
Κάνουμε μια στρώση με φέτες ντομάτα και προσθέτουμε το μισό κιμά.
Ραντίζουμε τα υλικά με το μισό μίγμα αυγών.
Κάνουμε δεύτερη στρώση με μελιτζάνα και πασπαλίζουμε µε τα τυριά.
Κάνουμε στρώση με ντομάτα, στρώση με κιμά και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μίγμα αυγών.
Καλύπτουμε µε μία στρώση μελιτζάνα και ροδέλες ντομάτας.
Αλατοπιπερώνουµε την επιφάνεια.
Αν έχουμε το χρόνο, αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα στο ψυγείο.
Σκεπάζουμε το φαγητό με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήσιμο
Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για 45 λεπτά να σταθεροποιηθεί.
Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160°C, στην μεσαία σχάρα, για 5 με 10 λεπτά λιγότερο.
Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί.
Ανακατεύουμε σε μπολ τη φρυγανιά με την παρμεζάνα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
- Nations League Playoffs: Ο δρόμος για την άνοδο περνάει απ’ τη...Σκωτία!
- Αυθεντικό πεϊνιρλί με χωριάτικο λουκάνικο και κασέρι
- Πλήρης ανατροπή για το ελαιόλαδο – Κατρακυλά η τιμή… μειωμένη και η παραγωγή
- Προϋπολογισμός 2025: Οι αλλαγές μέσα από 16 ερωταπαντήσεις