Μειωμένες κατά 16% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία

neakriti.gr  24 June, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Μειωμένες κατά 16% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία

Μεγάλο “αγκάθι” για τα ξενοδοχεία της Κρήτης και γενικότερα της Ελλάδας αποτελεί η υπερφορολόγηση, η οποία συνιστά αιτία ώστε οι τιμές να μην είναι ανταγωνιστικές στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού.

 Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων του νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης. Την ίδια στιγμή, μείωση στις πληρότητες περιμένουν οι τέσσερις στους δέκα ξενοδόχους, ενώ τουλάχιστον ο ένας στους δέκα περιμένει και μείωση στις τιμές. Οι ανησυχητικές αυτές εκτιμήσεις καταγράφονται στην έρευνα συγκυρίας που διενήργησε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ) το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Αιτίες για τις πιέσεις σε πληρότητα και τιμές είναι τόσο η οικονομική επιβράδυνση σε πολλές χώρες από τις οποίες παραδοσιακά η Ελλάδα ελκύει τουρίστες, όσο και η ειδική περίπτωση της Βρετανίας, της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς για την ελληνική ξενοδοχία, εξαιτίας του Brexit. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως οι πιέσεις αυτές εκδηλώνονται έπειτα από πέντε έτη αλλεπάλληλων ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό.

«Τα ευρήματα της έρευνας είναι σαφές πως επιβεβαιώνουν το “καμπανάκι” της ανησυχίας που καιρό τώρα κρούουμε», σημείωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής τους την περασμένη Παρασκευή σε ειδική εκδήλωση σε αθηναϊκό ξενοδοχείο.

Η υπερφορολόγηση

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1.956 ξενοδοχείων εκ του συνόλου των 9.873, που έχει ως μέλη του το ΞΕΕ, το 43% των ξενοδόχων ιδιοκτητών μονάδων εποχικής λειτουργίας εκτιμά ότι η πληρότητά τους τη θερινή σεζόν του 2019 θα είναι μειωμένη κατά 16%. Η υποχώρηση αυτή, όμως, είναι αποτέλεσμα όχι μόνον της χαμηλής ζήτησης από τις κύριες αγορές της χώρας, αλλά και από την αδυναμία των ξενοδόχων, εξαιτίας της υπερφορολόγησης του κλάδου, να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με την Ιταλία, την Ισπανία αλλά και την Τουρκία και τις υπόλοιπες ευθέως ανταγωνιστικές χώρες-προορισμούς.

Ακόμα και έτσι πάντως, το 16% των ξενοδόχων εποχικής λειτουργίας προβλέπει μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων τους κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Επισημαίνεται ότι η έρευνα συγκυρίας, με τίτλο “Επιδόσεις ξενοδοχείων κατά το α’ τρίμηνο και προβλέψεις για την τουριστική σεζόν 2019”, περιέχει ανησυχητικά ευρήματα και για τη μέχρι στιγμής εξέλιξη του έτους. Ειδικότερα, στον απολογισμό για το πρώτο τρίμηνο του έτους, μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το 45% κατέγραψε μειωμένες πληρότητες κατά 24% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Μεσοσταθμικά, σε επίπεδο επικράτειας, η μείωση της πληρότητας ανήλθε ποσοστιαία στο 7,4%. Κατά την ίδια περίοδο, 1 στα 4 ξενοδοχεία (25%) μείωσε τις τιμές του κατά 15%.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Νίκο Χαλκιαδάκη, ο οποίος μίλησε για την υπερφορολόγηση που είναι ένα μεγάλο “αγκάθι”, όπως είπε, τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για τον τουριστικό κλάδο. Συγκεκριμένα, ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Να πέσει 16% δεν μπορούμε να το πούμε τώρα. Γενικότερα έχουμε θέμα σε επίπεδο φορολόγησης του κράτους και έχει αναφερθεί εκτενώς αυτό. Δυστυχώς, το κράτος κοιτάζει να πάρει από τους κλάδους που μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγές οικονομικής ανάπτυξης. Τους καταβάλλει με αποτέλεσμα να τους γονατίσει. Δυστυχώς, έχουμε κάνει αρκετές προσπάθειες, αλλά μένουν άκαρπες. Ο ΦΠΑ βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη σε σχέση με ξενοδοχεία του εξωτερικού, ενώ οι φόροι είναι δυσβάσταχτοι. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλες χώρες. Οι τιμές εδώ στο Ηράκλειο είναι σε γενικές γραμμές αρκετά καλές. Το hardware που έχουμε στην Ελλάδα είναι κάθε χρόνο καλύτερο και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι και το service αρκετά καλό... Έχουμε πολύ καλά ξενοδοχεία. Το θέμα είναι να μας βοηθήσει το κράτος ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί».  

Έχασαν πελάτες οι ξενοδόχοι, λόγω Airbnb

Με δεδομένη την αύξηση των αφίξεων κατά τους πρώτους μήνες του έτους στα ελληνικά αεροδρόμια, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως οι ξενοδόχοι “έχασαν” πελάτες από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που, όπως αποκάλυψε στην “Καθημερινή” η Airbnb, συνεχίζουν να αναπτύσσονται με διψήφιους ρυθμούς, τόσο στα αστικά κέντρα, προεξάρχουσας της Αθήνας, όσο και στους θερινούς προορισμούς. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω εξηγεί γιατί και για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η έρευνα διαπιστώνει ότι στο 46% των ξενοδοχείων οι προκρατήσεις, που αποτελούν τον δείκτη για την πορεία της τουριστικής κίνησης, ήταν μειωμένες κατά 21%. Η πίεση που προκαλεί η πτώση της ζήτησης είναι εμφανής και στις εκπτώσεις που δίνουν οι ξενοδόχοι για τα λεγόμενα early bookings: Αν και το 75% δήλωσε ότι διατήρησε τις τιμές του σταθερές, το 23% αυτών αναγκάστηκε να προσφέρει αυξημένες εκπτώσεις της τάξης του 10%, προκειμένου να προσελκύσει νέα πελατεία - κάτι που πέρυσι την ίδια εποχή δε συνέβη.

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και τις προβλέψεις τους για φέτος, η έρευνα καταγράφει ένα 31% των ξενοδόχων που εκτιμά ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων τους για το 2019 θα είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, το 21% αυτών των ξενοδόχων προεξοφλεί μείωση και στις τιμές κατά 13%, αν και το 65% αυτών δηλώνει πως θα (προσπαθήσει να) διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους κατά το 2019.

Μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται πάντως, όπως προκύπτει, τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, αφού, όπως προαναφέρθηκε, το 43% των ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητά τους τη θερινή σεζόν του 2019 θα είναι μειωμένη κατά 16%, και το 16% αυτών των ξενοδόχων προβλέπει μείωση και στις τιμές και ειδικότερα κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη σεζόν του 2018.

Τέλος, ο κ. Χαλκιαδάκης κλήθηκε να απαντήσει σε ποιο βαθμό τα ξενοδοχεία της Κρήτης έχουν χάσει πελάτες από τα λεγόμενα Airbnb. Ο κ. Χαλκιαδάκης είπε χαρακτηριστικά: «Έχει επηρεάσει. Ωστόσο αν αυτοί που έχουν τα Airbnb πληρώνουν τον κανονικό τους φόρο, εμάς δε μας νοιάζει. Απλώς πρέπει να πληρώνουν φόρους όπως εμείς. Εάν μπορέσει το κράτος να φορολογεί ανάλογα εκείνους που έχουν τα Airbnb, τότε δεν έχουμε θέμα».

 

neakriti.gr  24 June, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα