Με μεγάλη επιτυχία, η εκδήλωση «Φουρφουράς και Αντίσταση»
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Μαΐου, στο Φουρφουρά, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φουρφουρά με θέμα «Φουρφουράς και Αντίσταση».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αμαρίου π. Γεώργιος Καναβάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Νίκος Κακογιαννάκης και κ. Κώστας Δανδουλάκης, ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Λελεδάκης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αγίου Βασιλείου κ. Δήμος Σαρτζετάκης, ο Προϊστάμενος Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ταξάκης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου κ. Μανώλης Ακουμιανάκης, ο Διοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων Ρεθύμνου κ. Αδάμ Παραδεισανός, ο Διοικητής του Α.Τ. Αμαρίου κ. Στέλιος Σταματεράκης, ο πρώην βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ηλίας Λαμπίρης, οι πρώην Νομάρχες Ρεθύμνου κ. Μανώλης Λίτινας και κ.Γιώργης Παπαδάκης, ο πρώην Δήμαρχος Συβρίτου κ. Μιχάλης Πετρακάκης, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου κ. Γιάννης Σαββάκης, ιερείς, εκπρόσωποι Υπηρεσιών και Φορέων και η έφορος Ρεθύμνου Αμαλία Πατεράκη- κόρη του Μανώλη Πατεράκη - συναγωνιστή του αντιστασιακού Γιώργη Τυράκη.
Παρόντες ήταν, ασφαλώς, και οι εν ζωή αντιστασιακοί του Φουρφουρά, κ. Βαγγέλα Αντωνάκη – Τυράκη, κ. Ανδρόνικος Πανταλός, κ. Στέφανος Σημαντήρας και κ. Ετέαρχος Τρουλλινός, οι οποίοι, με μεγάλη συγκίνηση παρακολούθησαν το ιστορικό και φιλολογικό, αυτό, μνημόσυνο. Επίσης, πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή του Αμαρίου, παρακολούθησαν, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού – Κοινωνικού Κέντρου Αμαρίου, την εκδήλωση.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με έκθεση φωτογραφίας την οποία είχε επιμεληθεί ο κ. Ζαχαρίας Αντωνάκης, Φιλόλογος – Ιστορικός.
Χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φουρφουρά κ. Μανώλης Μουρτζανός, ο π. Εμμανουήλ Διαμαντάκης – εκ μέρους του Μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου, ο Προϊστάμενος Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ταξάκης καθώς και ο Αμαριώτης Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Δανδουλάκης.
Ο Δήμαρχος Αμαρίου απευθύνοντας χαιρετισμό ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα Μέλη Πολιτιστικού Συλλόγου Φουρφουρά, καθώς, η εκδήλωση αυτή, βασίστηκε αποκλειστικά σε δική τους ιδέα και πρόταση, την οποία ο Δήμος ανέλαβε να υλοποιήσει. Συνεχίζοντας, ο Δήμαρχος τόνισε πως η εκδήλωση αυτή αποτελεί ιστορικό μνημόσυνο σε όλους τους Φουρφουριανούς που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση και πολέμησαν το Γερμανό κατακτητή. Για τη συμμετοχή τους αυτή, ουδέποτε ζήτησαν ή έλαβαν ανταλλάγματα, γιατί, απλά πίστευαν ότι αυτό που έκαναν ήταν ιερό καθήκον και χρέος τους προς την πατρίδα. Η αντίσταση στη ρίζα του Ψηλορείτη, το Φουρφουρά ήταν συλλογική , καθώς όλο το χωριό ήξερε, μα κανείς ποτέ δεν μίλησε… Κλείνοντας ευχαρίστησε τους ομιλητές, κ. Βασίλη Αποστολάκη, κ. Αντώνη Σανουδάκη και κ. Ζαχαρία Αντωνάκη, λέγοντας ότι η επιστημονική και ιστορική κατάρτιση των ομιλητών αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία της εκδήλωσης.
Στη συνέχεια ακολούθησε ολιγόλεπτο βίντεο με θέμα τη σθεναρή αντίσταση των Κρητικών, το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου 1941, κατά την προσπάθεια κατάληψης της Κρήτης από τις επίλεκτες δυνάμεις αλεξιπτωτιστών της Βέρμαχτ.
Η ομιλία του κ. Βασίλη Αποστολάκη, αξιωματικού ΕΛ.ΛΑΣ ε.α. με θέμα: «Φουρφουράς και Αντίσταση» προκάλεσε ρίγη συγκίνησης. Ο γνωστός σε όλους μας κ. Βασίλης Αποστολάκης, συνεπήρε με το μεστό λόγο του το
ακροατήριο, μιλώντας για την αντίσταση και τους αντιστασιακούς του Φουρφουρά. Ζήτησε από το ακροατήριο να του επιτραπεί «ενδεικτικά και αντιπροσωπευτικά» να αναφερθεί σε τρεις(3) Φουρφουριανούς, που «στη μνήμη τους τιμούμε, με κάθε σεβασμό τη μνήμη όλων των κατοίκων του χωριού». Έτσι αναφέρθηκε στην αντιστασιακή δράση του Κωνσταντίνου Παραδεισανού, του Ιπποκράτη Αντωνάκη και του Γεωργίου Μπουρδελή.
Κλείνοντας αφιέρωσε στο Φουρφουρά, με τους γνήσιους, φιλόξενους, φιλοπάτριδες και φιλοπρόοδους ανθρώπους του, «δυο λόγια από ψυχής», όπως χαρακτηριστικά είπε:
«Τιμή μεγάλη αισθάνομαι, τα μάτια μου δακρύσαν
γιατί πατώ, σε χώματα, που ήρωες πατήσαν…» ,
λόγια, που έκαναν το ακροατήριο να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο γνωστός Καθηγητής Ιστορίας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης κ. Αντώνης Σανουδάκης που μίλησε για τον «Αντιστασιακό Γιώργη Τυράκη». Ο κ. Σανουδάκης έκανε εκτενή αναφορά στη αντιστασιακή δράση Γιώργη Τυράκη, μεταφέροντας συχνά λόγια του ίδιου του Τυράκη . Άλλωστε είναι ο μόνος που έχει καταγράψει τον Γιώργη Τυράκη σε μια από τις επισκέψεις του στην Ελλάδα, με μαγνητόφωνο, στις 20 και 21 Ιουλίου στο Ρέθυμνο καθώς και στις 24 Ιουλίου 1983 στο Φουρφουρά. Μίλησε για τη συμμετοχή του Τυρογιώργη, όπως είναι γνωστός στην περιοχή, στο Αλβανικό μέτωπο , στη Μάχη της Κρήτης στο Ρέθυμνο, στην Αγγλική Αντικατασκοπεία με αποκορύφωμα την απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε καθώς και για τη συμμετοχή του στο σαμποτάζ της Αυγενικής και τη Μάχη της Δαμάστας. Ο απέριττος, εύστοχος και ουσιαστικός λόγος του καθήλωσε το ακροατήριο που με λαχτάρα περίμενε να ακούσει τη συνέχεια της αφήγησης του.
Κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών, ο κ. Ζαχαρίας Αντωνάκης, φιλόλογος – Ιστορικός, μίλησε για τις: «Όψεις της Αντίστασης εναντίον της Βέρμαχτ στην Κρήτη, Μάιος 1941 – Μάιος 1944: Από τη Μάχη της Κρήτης στην απαγωγή του στρατηγού Κράιπε». Έχοντας μελετήσει σε βάθος την Νεότερη Ιστορία του τόπου του, αναφέρθηκε στην αντίσταση από επιστημονική άποψη, παρουσίασε πολύτιμο φωτογραφικό υλικό καθώς και μαρτυρίες αγωνιστών της αντίστασης, όπως αυτήν της κας Βαγγέλας που ήταν αδερφή του Γιώργη Τυράκη και σύζυγος του Ιπποκράτη Αντωνάκη. Ο άριστα οργανωμένος και τεκμηριωμένος λόγος του κ. Αντωνάκη, έκανε τους παρευρισκόμενους να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα.
Ο κ. Γιώργης Λέκκας, ανιψιός του Γιώργη Τυράκη, κάνοντας παρέμβαση, φανερά φορτισμένος συναισθηματικά, αναφέρθηκε στο θείο του από τον οποίο, άλλωστε, φέρει και το όνομά του. Ο κ. Λέκκας αρκετά χρόνια
διεξάγει έρευνα για την Αντιστασιακή δράση του θείου του και αποσύνδεσε, χρησιμοποιώντας εύστοχα επιχειρήματα - βασισμένος πάντα στην έρευνά του, την Απαγωγή του στρατηγού Κράιπε από το Ολοκαύτωμα των Χωριών του Κέντρους.
Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα μικρό απόσπασμα από την εκπομπή «Αυτή είν’ η ζωή σου», παραγωγής 1972. Ο κόσμος ξέσπασε σε ζωηρά χειροκροτήματα, όταν στο πάνελ της εκπομπής, εμφανίστηκε ο Γιώργης Τυράκης, μετά από δεκαοχτώ ώρες πτήσης από το Γιοχάνεσμπουργκ. Ένα κύμα συγκίνησης, κατέκλεισε, εκείνους που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν. Αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός ότι ο κόσμος παρακολούθησε με θρησκευτική ευλάβεια όλη την εκδήλωση, χωρίς ιδιαίτερη κόπωση, παρόλη τη σχετικά μεγάλη διάρκειά της .
Στη συνέχεια από το Δήμαρχο Αμαρίου παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φουρφουρά κ. Μιχάλη Μουρτζανό μία πλακέτα αφιερωμένη σε όλους τους Φουρφουριανούς που πάλεψαν για την ελευθερία μας. Η πλακέτα αυτή, θα παραμείνει στο Κοινοτικό Κατάστημα Φουρφουρά, για να θυμίζει στους νεότερους, τους αγώνες των προγόνων τους. Αυτό έγινε, γιατί σεβόμενοι την επιθυμία και τη στάση ζωής των προγόνων μας, αφού οι ήρωες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας δε θέλησαν ποτέ, να λάβουν κάποιο βραβείο, έπαινο ή χρήματα για την αντιστασιακή τους δράση, καθώς, για εκείνους ήταν …χρέος και καθήκον προς την Πατρίδα. Έτσι, δεν παραδόθηκε καμία προσωπική πλακέτα ή προσωπικό τιμητικό δίπλωμα.
Η εκδήλωση έκλεισε με το καθιερωμένο κέρασμα που πρόσφεραν ο Δήμος Αμαρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φουρφουρά.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις