Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά, το ελαιόλαδο πρόκειται για βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μισή κουταλιά ελαιόλαδο την ημέρα μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου της άνοιας.
Στα πλαίσια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 92.000 συμμετέχοντες σε διάστημα 28 ετών. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες και την κατανάλωση ελαιολάδου ανά τέσσερα χρόνια.
Όσοι κατανάλωναν περισσότερα από επτά γραμμάρια (περίπου μισή κουταλιά της σούπας) ελαιόλαδο την ημέρα φάνηκαν να έχουν 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από άνοια σε σύγκριση με όσους το κατανάλωναν σπάνια ή ποτέ.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης που μπορεί να εντοπίσει συσχετίσεις, αλλά δεν μπορεί να προσδιορίσει αιτία και αποτέλεσμα.
Με άλλα λόγια, δεν είναι σαφές αν το ίδιο το ελαιόλαδο μειώνει άμεσα τον κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την άνοια ή αν παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.
Πώς βοηθά το ελαιόλαδο την γνωστική υγεία;
Ενώ δεν υπάρχει μια μαγική τροφή που να μας προφυλάσσει από την άνοια, η συμπερίληψη του ελαιόλαδου στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην γνωστική υγεία.
“Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι το ελαιόλαδο, όπως και άλλες πηγές ακόρεστων λιπαρών, είναι σημαντικές για διάφορες πτυχές της καρδιαγγειακής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης αλλά και του κινδύνου καρδιακής νόσου” σημειώνουν οι ερευνητές.
Η σχέση μεταξύ της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου επιβεβαιώνεται και από επιστημονικές μελέτες.
Για παράδειγμα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association αναφέρει ότι τα άτομα με υψηλότερη βαθμολογία κινδύνου καρδιακής νόσου φάνηκαν να έχουν χειρότερη γνωστική λειτουργία από εκείνα με χαμηλότερο κίνδυνο, γεγονός που υποδηλώνει πως ό,τι είναι καλό για την καρδιά είναι επίσης καλό για τον εγκέφαλο.
Σημαντική η υγιεινή διατροφή συνολικά
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να εστιάζουμε στις διατροφικές μας συνήθειες συνολικά αντί να βασιζόμαστε μονομερώς σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Θυμηθείτε ότι η υγεία του εγκεφάλου εξαρτάται από την διατροφή και από διάφορους άλλους παράγοντες, όπως η φυσική δραστηριότητα και ο ύπνος.
Ξεκινήστε από την υγιεινή διατροφή, καθώς ακολουθώντας ένα διατροφικό πλάνο που “θωρακίζει” την καρδιά μπορεί να ωφεληθεί και η εγκεφαλική λειτουργία, μειώνοντας τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης και άνοιας.
Δείτε επίσης
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Γυμναστική για καλύτερη ποιότητα ζωής – Πότε να ξεκινήσετε
- Έρευνα: Ζούμε περισσότερο αλλά όχι και καλύτερα
- Καφές: Πώς επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα;