Η υψηλότερη πρόσληψη ελαιολάδου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από επιπλοκές υγείας που σχετίζονται με την άνοια, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό JAMA Network Open.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, αφού συνέλεξαν δεδομένα για συνολικά 92.383 άτομα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα από 7 γραμμάρια ελαιόλαδου καθημερινά (περίπου μισή κουταλιά της σούπας) είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα.
Η μελέτη
Η μεγάλη ομάδα συμμετεχόντων αποτελούνταν κατά 65% από γυναίκες με μέση ηλικία τα 56 έτη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα άτομα σε βάθος 28 ετών.
Κατά την περίοδο της μελέτης, υπήρξαν 37.649 συνολικά θάνατοι, οι 4.751 εκ των οποίων σχετίζονταν με την άνοια.
Στην αρχή της μελέτης, η μέση κατανάλωση ελαιολάδου των συμμετεχόντων ήταν 1,3 γραμμάρια/ημέρα.
Σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ποτέ ελαιόλαδο ή το έκαναν λιγότερο από μία φορά το μήνα, οι συμμετέχοντες με υψηλότερη κατανάλωση είχαν:
Υψηλότερη θερμιδική πρόσληψη αλλά όχι υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).
Καλύτερη ποιότητα διατροφής.
Επιπλέον, ήταν πιο δραστήριοι σωματικά και ήταν λιγότερο πιθανό να καπνίζουν.
Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 7 γραμμαρίων ελαιόλαδου κάθε μέρα συσχετίστηκε με 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την άνοια και μάλιστα πως η συνολική ποιότητα της διατροφής των ατόμων δεν επηρέασε την αποτελεσματικότητα της κατανάλωσής του.
«Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες – αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα και τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων αυτών του εγκεφάλου. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η φλεγμονή μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση στον εγκέφαλο (και στο σώμα) και πιστεύεται ότι είναι μια υποκείμενη αιτία γνωστικής έκπτωσης», δήλωσαν οι επιστήμονες.
Το ελαιόλαδο προσφέρει και άλλα οφέλη υγείας
Σε άλλη μελέτη, η υψηλότερη πρόσληψη ελαιόλαδου συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, νευροεκφυλιστικών ασθενειών και θνησιμότητας από αναπνευστικές παθήσεις.
Επιπλέον μελέτες έχουν συσχετίσει το ελαιόλαδο με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
«Υπάρχουν τόσες πολλές μελέτες που δείχνουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία από την κατανάλωση ελαιόλαδου που μαρτυρούν πως όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την καθημερινή κατανάλωσή του», κατέληξαν οι ερευνητές.
Και για την ψυχική υγεία…
Όλο και πληθαίνουν οι έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή μας σχετίζεται με θέματα ψυχικής υγείας. Σε μία μάλιστα έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία, οι συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη χωρίστηκαν σε γκρουπ. Ένα από αυτά υιοθέτησε την πλούσια σε ελαιόλαδο μεσογειακή διατροφή. Διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο γκρουπ είχε πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να βελτιώσει τη διάθεσή του από τους υπόλοιπους.
Απορίες για το μαγείρεμα και το βάρος μας
Ποιος είπε πως το ελαιόλαδο δεν είναι καλό και για το τηγάνισμα;
Το ελαιόλαδο είναι το πλέον ιδανικό για το τηγάνισμα, αφού, λόγω της ειδικής χημικής του σύστασης, είναι πολύ πιο ανθεκτικό και υγιεινό από οποιοδήποτε άλλο λάδι.
Έρευνες, μάλιστα, αναφέρουν ότι το ελαιόλαδο είναι μέχρι και 5 φορές πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τα σπορέλαια (όταν το λάδι δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, διασπάται σε προϊόντα που είναι βλαβερά για την υγεία).
Καλό είναι, όμως, να μη χρησιμοποιούμε το ίδιο λάδι για περισσότερα από 3 τηγανίσματα. Φυσικά, χάρη στην ξεχωριστή του γεύση, είναι ιδανικό για να καταναλωθεί και ωμό (π.χ. σε σαλάτες), αλλά και για να αντικαταστήσει κάθε άλλη λιπαρή ύλη, όπως το βούτυρο, τη μαγιονέζα, τα σπορέλαια, την κρέμα γάλακτος κλπ.
Τέλος, αντίθετα με την αντίληψη που ίσως επικρατεί, το ελαιόλαδο μας δίνει μόλις 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, ακριβώς όπως και τα σπορέλαια, τα οποία πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι είναι πιο «ελαφριά».
Δείτε επίσης
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Γυμναστική για καλύτερη ποιότητα ζωής – Πότε να ξεκινήσετε
- Έρευνα: Ζούμε περισσότερο αλλά όχι και καλύτερα
- Καφές: Πώς επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα;