Λαγάνα, χαλβάς ή ταραμοσαλάτα; Θερμίδες και θρεπτικά συστατικά

Δήμητρα Γλυνού, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Μsc  14 February, 2018 ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ
Λαγάνα, χαλβάς ή ταραμοσαλάτα; Θερμίδες και θρεπτικά συστατικά

Φωτο:http://greekmed.gr

Ένα τριήμερο που περιμένεις με ανυπομονησία είναι αυτό της Καθαράς Δευτέρας, αφού έχει μια έξτρα μέρα ξεκούρασης , βόλτας και ..φαγητού!

Είσαι από αυτούς που ψηφίζουν λαγάνα και ταραμοσαλάτα ή μήπως σου αρκούν οι θαλασσινοί μεζέδες;

Ρίξε μια προσεκτική ματιά στα φαγητά της ημέρας και κάνε τις καλύτερες επιλογές, σύμφωνα με την διαιτολόγο - διατροφολόγο Δήμητρα Γλυνού!

1) Ταραμοσαλάτα:

Ο ταραμάς η αλλιώς αυγοτάραχο είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αλλά περιέχει και πολλά θρεπτικά συστατικά όπως, βιταμίνη D και βιταμίνη Α, μαγνήσιο και φώσφορο και ψευδάργυρο. Για την παρασκευή της ταραμοσαλάτας χρησιμοποιείται ψωμί ή πατάτα, λεμόνι και ελαιόλαδο, προσδίδοντας στον οργανισμό βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Βιταμίνη C  και ω3 λιπαρά οξέα αντίστοιχα, κάνοντας το τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας.

Μην ξεχνάς όμως, πως η ταραμοσαλάτα έχει αρκετές θερμίδες (50-70kcal ανά κουταλιά). Προτίμησε άσπρη ταραμοσαλάτα, καθώς στην ροζ  περιέχονται διάφορες χρωστικές ουσίες.

2) Λαγάνα:

Είναι το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Μια φέτα 30γρ. προσδίδει στον οργανισμό 80kcal.

3) Θαλασσινά:

Τρόφιμα που περιέχουν πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας και ταυτόχρονα διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια, ειδικότερα κορεσμένα λιπαρά. Είναι πηγές πολλών βιταμινών, όπως Α,D,E και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και πολλών μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως, σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο.

Προτίμησε να τα καταναλώσεις ψημένα στη σχάρα ή στην κατσαρόλα και απέφυγε τα τηγανιτά, καθώς περιέχουν κορεσμένα και τρανς  λιπαρά οξέα που δρουν βλαπτικά στον οργανισμό.

4)Όσπρια:

Μια ομάδα τροφίμων με πλήθος ευεργετικών συστατικών για τον οργανισμό. Περιέχουν πρωτεΪνη  υψηλής βιολογικής αξίας. Προσφέρουν στον σύνθετους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και ασβέστιο. Αποδίδουν λίγες θερμίδες (100kcal/100gr). Όλα αυτά το καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή προς κατανάλωση.

5) Χαλβάς:

Μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα πιο θρεπτικά γλυκίσματα. Πρόκειται για ένα τρόφιμο πλούσιο σε απαραίτητα αμινοξέα. Συνήθως συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς, που κάνουν το τρόφιμο πηγή πρωτεϊνών και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης την Σαρακοστή.

Ο χαλβάς είναι τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας  σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία δρουν ευεργετικά στην λειτουργία της καρδιάς. Περιέχει υψηλά ποσοστά νιασίνης και θειαμίνης, καθώς και θρεπτικά συστατικά όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο. Επιπλέον, είναι πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως βιταμίνης Ε και σεληνίου.

Δεν χρειάζεται να περιοριστείς, φτιάξε το πιάτο σου με τις καλύτερες και πιο υγιεινές επιλογές και μην ξεχνάς.. Παν μέτρον αριστόν!

Καλή Σαρακοστή!

Ευχαριστούμε τη Δήμητρα Γλυνού, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Μsc www.facebook.com/dimglynutritionist

Πηγή:Shape.gr

 

Δήμητρα Γλυνού, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Μsc  14 February, 2018 ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα