Λάχανο «μουσακάς»

gastronomos.gr  05 January, 2022 ΑΡΘΡΑ
Λάχανο «μουσακάς»

Η προσθήκη του λάχανου σε αυτόν τον πρωτότυπο μουσακά προσφέρει έξτρα νοστιμιά και υγρασία στο πιάτο.

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τον κιμά

 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς από σπάλα
 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
 5 ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
 2 δαφνόφυλλα
 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
 80 ml ελαιόλαδο
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το λάχανο

 1 μεγάλο αφράτο λάχανο (αφαιρούμε με μαχαίρι, σε βάθος, το κοτσάνι)
 2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
 2 πράσα, σε λεπτές φέτες
 φλούδα από 1/2 πορτοκάλι
 500 ml ζωμός λαχανικών
 40 ml ελαιόλαδο
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

 80 γρ. βούτυρο αγελάδος
 40 ml ελαιόλαδο
 140 γρ. αλεύρι
 750 ml φρέσκο πλήρες γάλα
 2 αυγά
 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
 150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Διαδικασία

Λάχανο

Για το λάχανο «μουσακάς», σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάχανο, λίγο αλάτι και νερό τόσο ώστε να το καλύπτει και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά (από τη στιγμή που ξεκινήσει ο βρασμός), μέχρι να μαλακώσει.
Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει. Το ξεφυλλίζουμε και κόβουμε το σκληρό κάτω μέρος των φύλλων. Τα αφήνουμε στην άκρη. Στην άκρη επίσης αφήνουμε την καρδιά του λάχανου. Ψιλοκόβουμε την καρδιά και τα σκληρά μέρη.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο λάχανο με τα κρεμμύδια και τα πράσα για 3-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Ρίχνουμε τη φλούδα πορτοκαλιού, αλατοπίπερο και τον ζωμό και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Αφαιρούμε τη φλούδα πορτοκαλιού.

Κιμάς

Για τον κιμά του λάχανο «μουσακάς», παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο, τη δάφνη και το θυμάρι.
Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με σκεπασμένο το καπάκι για 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς και να δέσει η σάλτσα.

Μπεσαμέλ

Για τη μπεσαμέλ του λάχανο «μουσακάς», σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και το λάδι. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
Παράλληλα σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει χλιαρό. Το ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα αλεύρου, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε, ρίχνουμε τους κρόκους και την παρμεζάνα και συνεχίζουμε το χτύπημα.

«Μουσακάς»

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Σε ένα μέτριο πυρέξ απλώνουμε το μαγειρεμένο λάχανο με τα πράσα. Από πάνω απλώνουμε λίγα φύλλα λάχανου σε μία στρώση. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα κιμά και τη στρώνουμε ομοιόμορφα και από πάνω καλύπτουμε με άλλη μία στρώση φύλλων λάχανου.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τον υπόλοιπο κιμά και τα φύλλα λάχανου. Καλύπτουμε με την μπεσαμέλ και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια. Το ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει, για να το κόψουμε σε ευπαρουσίαστα κομμάτια.

 

gastronomos.gr  05 January, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα