Η μεγέθυνση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ο δεκαπλασιασμός των εσόδων του Δημοσίου οδηγούν την κυβέρνηση σε παρεμβάσεις και αλλαγές, με στόχο αφενός την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου και αφετέρου την αποφυγή μεγαλύτερων προβλημάτων σε όσους αναζητούν ακίνητο για μακροχρόνια μίσθωση.
Η κυριαρχία του Airbnb, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Χανίων, έχει εξαφανίσει τα σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση, με κοινωνικές πλέον επιπτώσεις. Μπροστά στο ενδεχόμενο εκτροχιασμού της κατάστασης - ήδη φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις πόλεις τους, γιατροί δεν αποδέχονται τον διορισμό τους - τα συναρμόδια υπουργεία θα επιχειρήσουν την επιβολή ορίων.
Η κυβέρνηση εξετάζει καταρχάς τον διαχωρισμό φυσικών και νομικών προσώπων. Επί της ουσίας θα διαχωριστούν οι διαχειριστές από τους ιδιοκτήτες που έχουν ένα ή δύο ακίνητα. Παράλληλα, όπου απαιτηθεί θα θεσπιστεί ανώτατο όριο ημερών, κατά τις οποίες μπορεί να διατεθεί ένα ακίνητο για βραχυχρόνια μίσθωση.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού μπορεί να καθοριστούν γεωγραφικοί περιορισμοί: Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ και η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες.
Σε ό,τι αφορά τους διαχειριστές ακινήτων και τις μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν πολυκατοικίες, εξετάζεται να μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα και να λάβουν ειδικό σήμα λειτουργίας. Για τις περιπτώσεις αυτές σχεδιάζεται να επιβληθεί τέλος διαμονής και ΦΠΑ, όπως ισχύει στα ξενοδοχεία.
Τα συναρμόδια υπουργεία μελετούν ακόμη τη θέσπιση ανταποδοτικών τελών για τη δημιουργία δομών εντός των δήμων για τη φιλοξενία υπαλλήλων που μετατίθενται ή αποσπώνται. Σημειώνεται ότι στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι η δημιουργία δομών σε μεγάλους προορισμούς σε πρώτη φάση, με σκοπό να εγκαθίστανται καθηγητές, δάσκαλοι, γιατροί, ακόμα και ελεγκτές κατά τη θερινή περίοδο των ελέγχων. Ανεξάρτητα από τα μέτρα που σχεδιάζονται, παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν πως η άνθηση του Airbnb έχει ημερομηνία λήξης.
«Το Airbnb δημιουργήθηκε γιατί υπήρχε μια ανάγκη της αγοράς και η ίδια η αγορά το δημιούργησε. Η μεγάλη άνθηση όλων αυτών των καταλυμάτων έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου ο κόσμος ήθελε μια ιδιωτικότητα και μια απομόνωση από τους υπόλοιπους», επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων κ. Μανόλης Γιαννούλης.
Ο ίδιος θεωρεί ότι «από τη στιγμή που έχουμε την πανδημία πίσω, ο κόσμος επιστρέψει στα ξενοδοχειακά καταλύματα και γενικά στα τουριστικά καταλύματα, όπως ακριβώς τα γνωρίζουμε».
Εκτιμάται ότι, με τις παρεμβάσεις που θα υιοθετηθούν, αρκετοί ιδιοκτήτες θα επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση, αν και φορείς του κλάδου υποστηρίζουν ότι οι περιορισμοί στις διανυκτερεύσεις θα ωθήσουν τους επιτυχημένους του χώρου στη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία.
Δείτε επίσης
- e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ
- Συντάξεις Δεκεμβρίου: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής των δικαιούχων
- Προϋπολογισμός 2025: Τι προβλέπει για μισθούς, συντάξεις και φόρους
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος
- Πληρωμές: Πότε καταβάλλονται τα επιδόματα και το δώρο Χριστουγέννων – Τι ισχύει
Σχετικά άρθρα
- AirBnB: Πρωταθλήτρια η Κρήτη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
- Airbnb: Ερχονται αλλαγές-Τα δεδομένα στην Κρήτη
- «Φρένο» στα Airbnb: Oι περιοχές της Κρήτης που είναι στο «κόκκινο» και οι πρώτες αντιδράσεις
- Έρχονται αλλαγές στις μισθώσεις τύπου Airbnb – Τι προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση
- Στα ύψη η ζήτηση για Airbnb φέτος το καλοκαίρι