Κυβέρνηση: Μαξίμου: Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων για τον σιδηρόδρομο και τις εκλογές
Σειρά αποφάσεων πρόκειται να λάβει ο πρωθυπουργός την εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, με κομβικό σημείο το πολύνεκρο δυστύχημα της περασμένης Τρίτης που βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη χώρα.
Το τριήμερο πένθος τελείωσε την Παρασκευή το βράδυ, και ήδη από το σαββατοκύριακο διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και μνήμης διοργανώνονται σε όλη τη χώρα, την ώρα που τα κομματικά επιτελεία κατάστρωναν τα σχέδιά τους για την σφοδρή πολιτική σύγκρουση που θα ξεκινήσει σήμερα γύρω από την τραγωδία των Τεμπών.
Οι εισηγήσεις για τον ΟΣΕ
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αναβρασμός, καθώς διάφορα επιτελεία ετοιμάζουν πυρετωδώς εισηγήσεις για όλες τις πτυχές του θέματος:
Κυρίαρχη φαίνεται να είναι η επίσπευση των αλλαγών και του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του ΟΣΕ, ενώ είναι πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τελικά να υιοθετήσει την πιο ριζοσπαστική λύση που είναι η πλήρης διακοπή των δρομολογίων του ΟΣΕ στις ράγες και η διεξαγωγή των δρομολογίων με λεωφορεία του Οργανισμού, έως ότου τοποθετηθούν ολοκληρωμένα συστήματα τηλεματικής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης εξοργίστηκε όταν αντελήφθη ότι ο Οργανισμός δεν ήξερε ούτε πόσα εισιτήρια έχει κόψει στη συγκεκριμένη αμαξοστοιχία (όχι τα ονόματα όλων των επιβατών, αλλά τον αριθμό των εισιτηρίων!).
Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να παρακαμφθούν «με κάθε τρόπο» τα χρονικά εμπόδια που θέτουν διάφορες καταστάσεις, όπως πχ διαγωνισμοί σε εξέλιξη, προσφυγές κλπ, ώστε να ολοκληρωθεί η τεχνολογική αναβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων το συντομότερο δυνατό.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων
Μια άλλη εξέλιξη είναι η ταχεία λειτουργία της τριμελούς ομάδας εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας. Η αρχική της σύνθεση προέκυψε μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που ανέλαβε ως μεταβατικός υπουργός Μεταφορών κι Υποδομών ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Η ολομέτωπη επίθεση της αντιπολίτευσης στο μέλος της, Αθ. Ζηλιασκόπουλο, οδήγησε τον τελευταίο σε ανακοίνωση ότι δεν θα αναλάβει καθήκοντα στην επιτροπή, αλλά κι αυτή η εξέλιξη προχώρησε τάχιστα με την ένταξη στην επιτροπή του καθ. Χρήστου Πυργίδη.
Η πολιτική διαχείριση
Μια δεύτερη ομάδα επιτελικών στελεχών επεξεργάζεται την πολιτική διαχείριση του νέου πολιτικού τοπίου, που θα διαπνέεται από ακόμα μεγαλύτερη ένταση, ακόμα περισσότερη τοξικότητα, ακόμα πιο μεγάλη όξυνση. Η κυβερνητική πλευρά οφείλει να δώσει απαντήσεις, όπως διαμηνύουν στελέχη του Μαξίμου και της οδού Πειραιώς, που προσθέτουν με νόημα ότι «δεν θα επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να στρεβλώνει την πραγματικότητα προσπαθώντας να κρύψει από τους πολίτες τη δική του κυβερνητική θητεία και τα δικά του πεπραγμένα».
Αυτή τη στιγμή ισχύει η αρχική στάση της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν θα μπει σε συμψηφισμούς με τα όσα έγιναν στο Μάτι, αν, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει αυτού του είδους την αντιπαράθεση, το κυβερνών κόμμα έχει έτοιμες τις απαντήσεις, ώστε οι πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν.
«Οι συγκρίσεις των δυο θητειών θα γίνουν είτε το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι» μας λέει πηγή της κεντρικής διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν θα δεχθούμε να επικρατήσουν οι κραυγές, η δήθεν οργή για τα Τέμπη όσων έκαναν όσα έκαναν στην τραγωδία στο Μάτι, για να ακολουθήσουν κρουαζιέρες στα κότερα εφοπλιστών, πούρα και έλλειψη και της παραμικρής αυτοκριτικής».
Και στο βάθος εκλογές
Τέλος, ένα τρίτο επίπεδο αποφάσεων που θα οριστικοποιήσει αυτή την εβδομάδα και θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η ημερομηνία των εκλογών. Χωρίς να έχει αποσυρθεί η 9η Απριλίου, κύκλοι του Μαξίμου θεωρούν ότι δεν είναι, πλέον, η επικρατέστερη ημερομηνία.
Όλες οι άλλες διαθέσιμες ημερομηνίες, είναι ανοικτές: 23 Απριλίου (Κυριακή του Θωμά), δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου (14,21 ή 28/5) ή και πλήρης εξάντληση της τετραετίας (2,9 ή 16 Ιουλίου οι εκλογές της απλής αναλογικής και τέλος Αυγούστου (29/8) οι εκλογές της ενισχυμένης. Και αυτή την απόφαση πρέπει να λάβει εντός της εβδομάδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις