Την Τρίτη η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» για τη δημοσιοποίηση μονταρισμένων με τρόπο που αλλοιώνουν την πραγματικότητα ηχητικών ντοκουμέντων από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.
Η κυβέρνηση που δήθεν αφουγκράζεται την κοινωνία στο δίκαιο αίτημα της για δικαίωση των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που καίνε, όχι πάντα με επιτυχία.
Την ίδια ώρα οι αντιπολιτευτικές μηχανές δουλεύουν στο φουλ με σκοπό να καταδείξουν τις, όπως εκτιμούν, ευθύνες «συγκάλυψης» των ευθυνών που έχει το κυβερνών κόμμα για το πολύνεκρο δυστύχημα.
Μέσα σε κλίμα πόλωσης και τοξικότητας το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα και να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης εισπράττοντας -με επιφυλάξεις- τέσσερα «ναι». Από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τη Νέα Αριστερά και την Ελληνική Λύση.
Στο Κοινοβούλιο θα μεταφερθεί η μάχη των κομμάτων
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, «απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας». Και καταλήγει: «Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».
Έτσι, το πρωί της Τρίτης αναμένεται να κατατεθεί από το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη η πρόταση άρσης εμπιστοσύνης και αρκούν 50 βουλευτές να ψηφίσουν θετικά για να εκκινήσουν οι διαδικασίες.
Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος
Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να καταθέσουν τα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και αναλυτικότερα σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία προϋποθέτει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.
Την Τρίτη στη Βουλή η πρόταση μομφής
Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση προς τον πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (50), τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
H συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
H ψηφοφορία για την πρόταση διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Κατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι υπουργοί και υφυπουργοί που είναι μέλη της Βουλής.
⇒ Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, την ημέρα κατάθεσης (26/03) της πρότασης δυσπιστίας και να ολοκληρωθεί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το βράδυ της Πέμπτης (28/03).
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε «ναι» με τον Κασσελάκη να ζητά παραίτηση Μητσοτάκη
Οι πυκνές εξελίξεις που ακολουθούν διαμορφώνουν ένα καθαρό τοπίο μέχρι η μάχη να μεταφερθεί στο Κοινοβούλιο.
«Αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ζητάμε εκλογές. Αυτονόητο ότι θα υποστηρίξουμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για το καλό της κοινωνίας και της χώρας», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βούλα Κεχαγιά.
Λίγο νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνθηκε στον κόσμο μέσω βίντεο, εκμεταλλευόμενος πως ήταν εξοδούχος από το στρατόπεδο της Θήβας. «Είναι τόσο κρίσιμες πλέον οι στιγμές, που αποφάσισα να σας απευθυνθώ και δια ζώσης με βίντεο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Υψηλής προτεραιότητας πολιτικό ζήτημα αποτελεί η συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη για την Νέα Αριστερά, που τώρα ζητά ξανά, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα, απαντήσεις.
Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την πρόταση δυσπιστίας που πρότεινε ο πολιτικός φορέας της Αριστεράς κι ενώ είχαν προσκαλέσει το ΠΑΣΟΚ να συμμετέχει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη κατέφυγε στον ίδιο δρόμο (κατέθεσε πρόταση μομφής) με την ΚΟ της Νέας Αριστεράς να προτίθεται να στηρίξει, με σκοπό τίποτε άλλο παρά την πίεση της κυβέρνησης και την απόδοση δικαιοσύνης.
«Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο», αναφέρει.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ «δεν αναγνωρίζει στο ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα».
Ωστόσο, «εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα».
«Εννοείται ότι η Ελληνική Λύση θα συνταχθεί με οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα απαλλάξει την Ελλάδα από την ολέθρια κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά με πυροτεχνήματα όμως, δεν κάνεις πολιτική», σχολίασε το κόμμα με επικεφαλής τον Κυρ. Βελόπουλο αφού πρώτα φρόντισε να εγκαλέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη που δεν στήριξε την πρόταση δυσπιστίας στην ψήφιση του γάμου ομοφυλοφίλων.
Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την πρόταση δυσπιστίας.
Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω σε εποχές αβεβαιότητας , λέει ο Π. Μαρινάκης
«Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω σε εποχές αβεβαιότητας και εκβιασμών από ισχυρά συμφέροντα και κομματικές σκοπιμότητες. Καλοδεχούμενη, συνεπώς, η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη αν κατατεθεί. Είναι η καλύτερη ευκαιρία να διαπιστώσουν οι Έλληνες ποιοι συντάσσονται με την ομαλότητα, τη σταθερότητα και τη συνέχεια και ποιοι θέλουν να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας προς την πρόοδο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παύλος Μαρινάκης.
Η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό, λένε κυβερνητικές πηγές
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις του «Βήματος» τονίζοντας πως «η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό ώστε να διεξάγει με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνά της».
Παράλληλα υποστηρίζουν ότι κανείς δεν αμφισβητεί τη διάστημα «του ανθρώπινου λάθους» και εξαπολύουν κατηγορίες για «προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου».
Δείτε επίσης
- Διακίνηση εμβρύων: Θα γεννηθούν παιδιά, που είναι αδέλφια, χωρίς να το γνωρίζουν!
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από 1η Μαρτίου σε τουρισμό και εστίαση - Αναλυτικός οδηγός
- Τραμπ: Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο
- Kαιρός: Βροχερό το σκηνικό σήμερα
- Ελαιόλαδο: Καλή η χρονιά, δυσοίωνο το μέλλον
Σχετικά άρθρα
- Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη
- Πρότασης δυσπιστίας: Σφοδρά πυρά και τη 2η μέρα της συζήτησης
- Πολιτικός σεισμός από την...μονταζιέρα των Τεμπών-Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
- Κυβέρνηση: Οι απώλειες στα γκάλοπ κρίνουν τις αποφάσεις για τις εκλογές
- Ομόφωνη απόφαση της ΓΣΕΕ για 24ωρη απεργία στις 16 Μαρτίου