Kορονοϊός: Ωρα αποφάσεων για νέα μέτρα-Κρίσιμο το επόμενο διάστημα

  15 November, 2021 ΑΡΘΡΑ
Kορονοϊός: Ωρα αποφάσεων για νέα μέτρα-Κρίσιμο το επόμενο διάστημα

Nέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, καθώς αυξάνεται διαρκώς η πίεση στο σύστημα υγείας. Οι ειδικοί χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για 10.000 κρούσματα το Δεκέμβριο και σήμερα αναμένεται μια ακόμα κυβερνητική σύσκεψη για να εξεταστούν τα επόμενα βήματα.

 Δεδομένο είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν συζητά ένα νέο lockdown, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για όσους πολίτες έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». 

Σε αυτή τη συγκυρία έμφαση δίνεται στην περαιτέρω αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, ενώ στο τραπέζι είναι και η επαναφορά μέτρων από το όχι και τόσο μακρινό 2020. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξετάζεται ένα «light» και ένα πιο σκληρό σενάριο, με το εύρος των μέτρων να είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πορεία της πανδημίας.

Το ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο σε δύο μεγάλες ομάδες : στους ανεμβολίαστους και στους πολίτες άνω των 65 ετών. Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο δεκαήμερο έχει υπάρξει ένα μπαράζ ανακοινώσεων για όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία (π.χ. αύξηση σε δύο των εβδομαδιαίων τεστ), ενώ επανήλθαν αυστηρότερα μέτρα για τα καταστήματα τροφίμων (ένας πελάτης ανά εννέα τετραγωνικά)

Το μοντέλο «Μακρόν» και ο παράγοντας οικονομία

Το γαλλικό παράδειγμα - όπου για να διατηρηθεί το υγειονομικό πάσο θα πρέπει τα άτομα άνω των 65 ετών να κάνουν και αναμνηστική δόση- εξετάζει η κυβέρνηση. Σε περίπτωση που το μέτρο κλειδώσει τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να κάνουν και την τρίτη δόση για να διατηρήσουν σε ισχύ το πιστοποιητικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί πρώτα στην εστίαση και στην ψυχαγωγία.

Παράλληλα, εξετάζεται μια ευρύτερη βεντάλια μέτρων, ωστόσο στόχος είναι να γίνουν προσεκτικές κινήσεις για να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην οικονομία. Για παράδειγμα, στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιων πρόσθετων μέτρων, ώστε να τηρούνται μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των πελατών.

 Επίσης, έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για ενίσχυση της τηλεργασίας, ενώ κερδίζει έδαφος η κλιμακωτή προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων στην εργασία τους για να υπάρξει αποσυμφόρηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να σημειωθεί εδώ πως έχουν υπάρξει εισηγήσεις για διπλή μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ωστόσο είναι ένα μέτρο που αμφισβητείται καθώς δεν είναι εύκολο να γίνεται έλεγχος.

Όσον αφορά στους ανεμβολίαστους ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ, που θα πρέπει κάθε εβδομάδα να κάνουν. Με το σημερινό πλαίσιο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο μοριακά ή rapid test την εβδομάδα με δικά τους έξοδα (δηλαδή τουλάχιστον 80 ευρώ το μήνα). Ωστόσο, θεωρείται πιθανό να απαιτηθεί μεγαλύτερος αριθμός τεστ την εβδομάδα (από τρία έως και πέντε) ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Παράλληλα αναμένεται να σφίξει ακόμα περισσότερο ο κλοιός για όσους είναι ανεμβολίαστοι, καθώς ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως η Αυστρία και η Γερμανία) λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα. Πάντως, το ενδεχόμενο να απαιτείται rapid test για την είσοδο σε σούπερ μάρκετ, φούρνους και γενικά καταστηματα τροφίμων δε συζητείται.

Η «μάχη» για το σύστημα υγείας

Συναγερμός έχει σημάνει στο κυβερνητικό στρατόπεδο και για την αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας (κυρίως στις περιοχές με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη), με τους διασωληνωμένους να φτάνουν χθες τους 536. Στο πλαίσιο αυτό έμφαση δίνεται στην ενίσχυση του συστήματος υγείας με την περαιτέρω συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών (μέτρο που είναι εστιασμένο σε συγκεκριμένες ειδικότητες).

Μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιστράτευση γιατρών αν δεν καλυφθούν τελικά τα κενά στο ΕΣΥ. Σήμερα ή αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής προσέλευσης και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστράτευση, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη. Εάν υπάρχει ανάγκη, εν συνεχεία θα προχωρήσει η επιστράτευση και στην υπόλοιπη Ελλάδα, σημείωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο OPEN το πρωί της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου.

 Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων τόνισε ότι τα όποια μέτρα θα αφορούν σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού καθώς αυτοί είναι πιέζουν το ΕΣΥ. «Όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα να πάρουμε και αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, θα τα πάρουμε. Δεν θα είναι τιμωρητικά», σημείωσε ο υπουργός.

Επιθυμία μας να καλυφθούν τα κενά σε συνεννόηση με γιατρούς

«Είμαστε σε συνεννόηση με τους ιατρικούς συλλόγους. Μας έρχονται ορισμένα ονόματα εθελοντικά αλλά μέσα στην εβδομάδα, αν δεν καλυφθούν τα κενά, θα γίνει επιστράτευση αρχικά από Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα. Επιθυμία μας είναι να καλυφθούν τα κενά  σε συνεννόηση με τους γιατρούς αλλά όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Θα πάμε σε επίταξη υπηρεσιών για τα κενά τα οποία πραγματικά θα υπάρξουν. Είναι μία δυναμική διαδικασία καθώς αυτή τη στιγμή ορισμένα κενά καλύπτονται από εθελοντές γιατρούς. Σε κάθε περίπτωση μέσα στην εβδομάδα τα κενά θα καλυφθούν» επεσήμανε. 

 «Είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε σε επίταξη αλλά αυτό δεν θα γίνει σήμερα. Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που θα δοθεί η εντολή χρειάζονται 48 ώρες για να σταλούν τα χαρτιά και να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Υπάρχουν ειδικότητες που είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν όπως για παράδειγμα οι αναισθησιολόγοι, καθώς οι αναισθησιολόγοι βρίσκονται σε κάποιο άλλο νοσοκομείο του ιδιωτικού τομέα», επεσήμανε .

Συμπόρευση ΕΣΥ με ιδιωτικές κλινικές

Παράλληλα έκανε λόγο για πλήρη συμπόρευση του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές κλινικές. «Ήδη περισσότερες από 700 κλίνες για Covid αλλά και non Covid περιστατικά έχουν παραχωρηθεί σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη από ιδιωτικές κλινικές», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «υπάρχει και πλήρης σχεδιασμός και στην Αθήνα». 

 «Παράλληλα όλες οι κενές κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στη διαχείριση του ΕΚΑΒ. Κάθε φορά που υπάρχει αναμονή σε δημόσιο νοσοκομείο, όπου υπάρχει κενή κλίνη στον ιδιωτικό τομέα μεταφέρονται τα περιστατικά», ανέφερε ο υπουργός ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτό το μέτρο αφορά μόνο στα non Covid περιστατικά. «Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν σε μία μονάδα ΜΕΘ περιστατικά Covid και non Covid», εξήγησε.

Υποχρεωτικότητα τρίτης δόσης για τον κορονοϊό

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να επιβληθούν νέα μέτρα για τον κορονοϊό και συγκεκριμένα σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο για υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης σε κάποια ηλικιακή ομάδα, όπως για παράδειγμα γα τους άνω των 65, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως η τρίτη δόση δεν είναι αναμνηστική αλλά ενισχυτική. Στην παρούσα φάση επισημαίνουμε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης στους άνω των 65 και δεν την υποχρεώνουμε», σημείωσε και τόνισε. Για την τρίτη δόση η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη ακόμη και στις ηλικίες άνω των 60 ετών». «Άμα συνεχιστεί αυτή η ανταπόκριση δεν θα χρειαστεί να μιλήσουμε για κάτι παραπάνω, όμως στο τραπέζι είναι όλα», υπογράμμισε.

Νέα μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους - Τι εξετάζεται 

«Φαίνεται να έχουν μια σταθερότητα τα κρούσματα, αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Φαίνεται ότι συγκρατείται η διασπορά αλλά αυτό μπορεί να είναι παροδικό, θα δούμε την κατάσταση σήμερα και αύριο και μετά θα μιλήσουμε για νέα μέτρα με τους ειδικούς», δήλωσε στο OPEN ο κ. Πλεύρης και ξεκαθάρισε ότι εάν αποφασιστούν νέα μέτρα αυτά θα αφορούν μόνον στους ανεμβολίαστους».

«Και οι κλίνες ΜΕΘ και η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων είναι συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί» επεσήμανε ο κ Πλέυρης και τόνισε ότι τα όποια νέα μέτρα θα είναι «προστατευτικά και όχι τιμωρητικά». «Νοσούν και οι εμβολιασμένοι ωστόσο η πίεση στο σύστημα υγείας γίνεται από τους ανεμβολίαστους. Όποιο μέτρα χρειαστεί η κυβέρνηση θα το πάρει», επεσήμανε και πρόσθεσε:«Δεν αποκλείουμε καμία περαιτέρω αυστηροποίηση στους ανεμβολίαστους αν το κρίνουν οι ανάγκες».

«Δεν υπάρχει εισήγηση για να παρθούν πίσω οι αναστολές υγειονομικών, όμως είναι πολύ σημαντικό ότι ειδικά στο νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπάρχουν νοσηλευτές που δεν εργάζονται. Στις αναστολές η μεγαλύτερη μας πίεση είναι στους νοσηλευτές. Δεν υπάρχουν νοσηλευτές υπάρχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Καλύπτονται τα κενά με εσωτερικές μετακινήσεις... Δεν υπάρχει συζήτηση να επιστρέψουν ανεμβολίαστοι στο σύστημα» δήλωσε ο υπουργός.

Για τις δηλώσεις Βασιλακόπουλου για κλίνες ΜΕΘ που δεν τηρούσαν προδιαγραφές

Για την εισαγγελική έρευνα που ξεκινά μετά τις δηλώσεις Βασιλακόπουλου στο OPEN για κλίνες ΜΕΘ που άνοιξαν χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές με αποτέλεσμα να καταγράφεται αυξημένη θνησιμότητα ασθενών που νοσηλεύονταν σε αυτές, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Το ποιος θα διασωληνωθεί είναι απόφαση που βγαίνει από διεθνείς οδηγίες και αποφάσεις του ΚΕΣΥ. Όταν διασωληνωθεί κάποιος αν υπάρχει ΜΕΘ ελεύθερη μεταφέρεται στη ΜΕΘ, αλλιώς το ΕΚΑΒ τον μεταφέρει σε άλλη ΜΕΘ, αν ο ασθενείς μπορεί να μεταφερθεί. Όσο χρόνο χρειαστεί θα μείνει εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένος».

«Όλες οι κλίνες ΜΕΘ που μπήκαν στο σύστημα πληρούν όλες τις προδιαγραφές. Ωστόσο αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετάσουμε γενικότερα. Την θνητότητα στις ΜΕΘ θα πρέπει να την εξετάσουμε και σε σχέση με τις νοσοκομειακές λοιμώξεις» δήλωσε προσθέτοντας ότι «είναι άδικο κάποιος να μπαίνει για μια ασθένεια στη ΜΕΘ και να πεθαίνει από νοσοκομειακή λοίμωξη. Υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων στην Ελλάδα σε σύγκριση με Ευρώπη».

 

  15 November, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα