Κορονοϊός: Τα μέτρα που εξετάζονται για την αποφυγή νέου lockdown

  25 November, 2021 ΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: Τα μέτρα που εξετάζονται για την αποφυγή νέου lockdown

«Δεν τίθεται θέμα lockdown ή νέων μέτρων που να αφορούν εμβολιασμένους», τονίζουν καθημερινά όλα τα κυβερνητικά στελέχη, την ώρα που το Μαξίμου, το υπουργείο Υγείας και οι επιστήμονες παρακολουθούν συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Άλλωστε όπως έχει πει και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας τα νέα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα θα επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα από την επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Τα αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως ακόμη είναι νωρίς προκειμένου να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα μέτρα, ενώ τα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών δείχνουν πίεση στο ΕΣΥ για ακόμη δύο εβδομάδες.

Την ίδια ώρα τα κρούσματα παραμένουν υψηλά αλλά δεν υπάρχει πια τρομακτική αύξηση μέρα με την ημέρα, όπως είχε συμβεί στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ αυτό που ανησυχεί και θλίβει τους ειδικούς είναι η τρομακτική αύξηση των νεκρών, οι οποίοι αυτή την εβδομάδα ξεπέρασαν τους 100 σε 24 ώρες.

Επομένως η εβδομάδα αυτή και η επόμενη αναμένεται να είναι διάστημα παρατήρησης για τους αρμόδιους με τις αποφάσεις για το αν χρειάζονται νέα μέτρα ή όχι να λαμβάνονται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Με άλλα λόγια αν τελικά τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν καρπούς και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχιστεί, τότε μετά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν νέοι περιορισμοί, οι οποίοι θα αφορούν πάλι τους ανεμβολίαστους. 

Τα μέτρα δεν έχουν συζητηθεί ακόμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν στη λίστα της κυβέρνησης.

Άλλωστε το ίδιο επιβεβαίωσε σήμερα και ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας πως το μέτρο για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ με rapid test δεν έχει συζητηθεί ακόμη.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

·         Rapid test στα σουπερμάρκετ

·         Click away για ανεμβολίαστους

·         Διπλή μάσκα ΜΜΜ, ffp2 (σ.σ οι ενισχυμένες)

·         Μένουν ως έχουν τα φαρμακεία

Ένα ακόμη σκληρό μέτρο που δεν αποκλείεται να συζητηθεί είναι ο οριστικός αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από την εστίαση. Η απαγόρευση δηλαδή να κάθονται και στους εξωτερικούς χώρους ουσιαστικά θα οδηγεί και στον πλήρη αποκλεισμό τους. Ωστόσο το μέτρο αυτό είναι και το τελευταίο στη λίστα.

Ουσιαστικά, εφόσον τα νέα αυτά μέτρα πάρουν σάρκα και οστά οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν παντού, ενώ οι ανεμβολίαστοι πουθενά, χωρίς τουλάχιστον ένα rapid test.

Σε κάθε περίπτωση, για την κυβέρνηση υπάρχει πάντα το ζήτημα του πολιτικού κόστους. 

Δυσοίωνες προβλέψεις

Οι ειδικοί πάντως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας μέσα στον Δεκέμβρη.

Την ώρα που οι δείκτες του κοροναϊού παραμένουν στα ύψη, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, παρουσίασε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τα δύο σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τζανάκης, η Κρήτη βρίσκεται σε καλύτερο σημείο επιδημιολογικού φορτίου από τον μέσο όρο της χώρας. Οι παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ήταν η γεωγραφική θέση της Κρήτης που εμποδίζει τις μεγάλες διασπορές από λιμάνια και αεροδρόμια, ο υψηλός εμβολιαστικός ρυθμός και η τήρηση των μέτρων.

Ο κ. Τζανάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ιού, κάνοντας λόγο για 9.000 μέχρι και 11.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το κακό σενάριο.

Τα δύο σενάρια

«Μας ακούμπησαν αυτά τα νούμερα. Είχαμε ανακοινώσει δύο σενάρια, ένα ευμενές και ένα δυσμενές. Σύμφωνα με το ευμενές σενάριο, θα είχε επιπέδωση καμπύλης κρουσμάτων στο τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, ενώ με το δυσμενές πάμε λίγο αργότερα, μετά τις γιορτές, που σημαίνει ότι θα έχουμε επιδείνωση των πανδημικών δεικτών. Στις γιορτές υπολογίζω πως θα έχουμε μεταξύ 5.000-6.000 κρούσματα, αυτό είναι το καλό σενάριο».

Τα μέτρα θα ωφελήσουν τους πανδημικούς δείκτες είπε ο κ. Τζανάκης, καθώς εξαναγκάζει πολύ κόσμο να ελέγχεται.

Για τα rapid test

«Θα ήταν καλή ιδέα για όσους έχουν επαφές με ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι τους να ελέγχονται με rapid test. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν πολύ λιγότερο. Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν εάν έχουν το παραμικρό πρόβλημα που παραπέμπει σε κάποιο σύμπτωμα. Όταν είναι να πάνε σε κάποια εκδήλωση, θα μπορούσαν να κάνουν αυτοβούλως rapid test».

Είναι εφικτός ο έλεγχος στις εκκλησίες;

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, οι πιστοί που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να εισέρχονται στις εκκλησίες με rapid test, ωστόσο η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε πως η εκκλησία δεν μπορεί να ελέγξει τους πιστούς.

«Είναι μία καινούρια πραγματικότητα ο έλεγχος στις εκκλησίες. Το ΦΕΚ προβλέπει ότι θα μπορούν να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι στους ναούς με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid ή PCR test. Υπεύθυνες είναι οι εκκλησίες γι’ αυτό. Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό; Υπάρχει δυσκολία. Ο ρόλος του παπά ξέρουμε ότι είναι άλλος, είναι θρησκευτικός λειτουργός.

Αν η αστυνομία κληθεί, εάν υπάρχει καταγγελία, ο αστυνομικός είναι υποχρεωμένος να πάει να ελέγξει. Μπορεί η αστυνομία να μπει σε μια διαδικασία και να ελέγξει δειγματοληπτικά», δήλωσε ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής.

 

  25 November, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα