Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Λοιμώξεων που εξέτασε την κατάσταση που επικρατεί με το «κοκτέιλ» κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων που «σαρώνει» την χώρα και τα αυξημένα κρούσματα, που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες.
Ενόψει και του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, η Επιτροπή προχωρά σε συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ως μέτρο προστασίας για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού και της γρίπης, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες εκφράζουν προβληματισμό και ανησυχία για την χαμηλή προσέλευση σχετικά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, καθώς το έχει κάνει μόνο ένας στους δέκα, που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.
Η ανησυχία είναι μεγάλη στις υγειονομικές αρχές ότι τα κρούσματα θα εκτοξευθούν μετά τις γιορτές, καθώς αυτή την περίοδο οι περισσότεροι βρίσκουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να συναντηθούν με φίλους και συγγενείς σε κλειστούς χώρους.
Μιλώντας στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή στον realfm 97,8, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη δήλωσε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. «Όποιοι αισθανθούν το πρωί αδιαθεσία ακόμα κι αν είναι αρνητικό το τεστ, καλό είναι να μην πάνε σε συγκέντρωση με συγγενείς και φίλους ούτε να βγουν από το σπίτι, γιατί έτσι μεταδίδονται οι ιοί και πρέπει να σταματήσουμε την μετάδοση. Η μετάδοση θα σταματήσει όταν εμείς καταλάβουμε ότι όταν αισθανθούμε μια αδιαθεσία μένουμε σπίτι. Γιατί μπορεί να βγει το τεστ αρνητικό και να θετικοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Εμείς βγαίνοντας έξω, ερχόμαστε σε επαφή με αγκαλιές και φιλιά που είναι συνηθισμένα αυτές τις μέρες κι έτσι το μεταδίδουμε», είπε η κ. Παγώνη.
Όπως εξήγησε, κάθε σπίτι έχει και από έναν άρρωστο είτε από κορονοϊό είτε από γρίπη. «Τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, έχουμε όλες τις ιώσεις μαζί και την γρίπη και τον covid. Αυτό όλο το κοκτέιλ είναι λογικό, αυτούς τους μήνες να δημιουργεί την συγκεκριμένη κατάσταση. Εμεί το περιμέναμε και είχαμε ενημερώσει», πρόσθεσε η κ. Παγώνη.
«Ωστόσο τώρα η μετάδοση είναι μεγαλύτερη, λόγω των συγκεντρώσεων και της διασκέδασης. Αντισηπτικά να έχουμε, αν μπούμε σε αεροπλάνο να έχουμε μάσκα, αν μπούμε στο εσωτερικό πλοίου επίσης να έχουμε μάσκα. Και όπου βλέπουμε πολύ κόσμο να βάζουμε την μάσκα δεν είναι κακό», είπε η κ. Παγώνη. Όπως σημείωσε: «Τώρα κυριαρχεί μια νέα υποπαραλλαγή η Όμικρον, με τα ίδια συμπτώματα. Οι μεγαλύτερες ηλικίες, με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να προφυλάσσονται και να έχουν εμβολιαστεί. Οι υπόλοιποι πρέπει να προφυλάσσουν τους μεγαλύτερους και να μην τους το μεταδώσουν. Αυτή την εποχή πάντα έχουμε όλο αυτό το πακέτο. Και μπορούμε να το διαχειριστούμε. Έχουμε τα αντι-ικά φάρμακα, έχουμε το εμβόλιο για την γρίπη και υπάρχει ακόμα χρόνιος για να εμβολιαστούν οι μεγάλοι άνθρωποι, αφού θέλει δύο εβδομάδες για να κάνει αντισώματα.»
Τα κρούσματα και οι εισαγωγές
Αυξημένα είναι τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με εποχική γρίπη, όπως είπε ο Κώστας Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. «Στις τελευταίες εφημερίες έχουμε πάρα πολύ μεγάλη αύξηση των προσελεύσεων στα επείγοντα περιστατικά και των εισαγωγών στην κλινική Λάρισας αλλά και σε άλλες κλινικές της Ελλάδας. Είναι γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχαμε αρκετό κορονοϊό, τώρα όμως, εδώ και μερικές μέρες έχουμε γρίπη. Με βάση λοιπόν, τα χθεσινά στοιχεία από τους 20 που πήραν εισιτήριο για να μπουν στην κλινική, οι 18 είχαν γρίπη. Ουσιαστικά, έχουμε μια μεγάλη αύξηση της γρίπης η οποία ήρθε λίγο νωρίτερα», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν 128 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 61 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 9.259 rapid test και ανευρέθηκαν 1.625 θετικά (17.55%). Από τις 1625 περιπτώσεις, οι 831 αφορούν άνδρες και οι 794 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 57,03 έτη.
Δείτε επίσης
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Υγεία: Αυτοι είναι οι επικρατέστεροι για τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ
- Καφές: Πώς επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα;
- Καρδιά: Η απλή αλλαγή που μπορεί να την “θωρακίσει”
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
Σχετικά άρθρα
- Ανησυχούν τους ειδικούς τα τελευταία στοιχεία για τον κορονοϊό
- Κορονοϊός: «Έχει καιρό να δώσει νέα μετάλλαξη»
- Σταθερός κάτοικος των νοσοκομείων ο κορονoϊός – Μοναδικό φαινόμενο στα χρονικά
- Κορονοϊός: Προς κατάργηση τα μέτρα στα νοσοκομεία, τι θα ισχύει για μάσκες και rapid tests
- Κορονοϊός: Τέλος τα υγειονομικά μέτρα για τον COVID αλλά με λίγες εξαιρέσεις