Κορονοϊός: Στο τραπέζι νέα παράταση έως τις 14 Δεκέμβρη-Με αργούς ρυθμούς υποχωρουν τα κρούσματα

  28 November, 2020 ΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: Στο τραπέζι νέα παράταση έως τις 14 Δεκέμβρη-Με αργούς ρυθμούς υποχωρουν τα κρούσματα

Απέχουμε αρκετά από την άρση του lockdown, που αποφάσισε η κυβέρνηση λόγω της έξαρσης στα κρούσματα από τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Η άποψη αυτή κυριαρχεί επί του παρόντος σε κυβερνητικά στελέχη και, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, στο τραπέζι είναι η απόφαση για νέα παράταση στο lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, δηλαδή να παραμείνουν τα μέτρα σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι και 11 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Στο τραπέζι είναι σενάρια για lockdown δύο ταχυτήτων, όσο κι αν η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει σταδιακά η αγορά σε όλη τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά ειδικά των περιοχών που βρίσκονται στο κόκκινο είναι αυτό που τελικά θα κρίνει την παράταση όπως και την άρση του lockdown στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ΕΟΔΥ, κατά το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 2.013 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σήμερα είναι 607, ενώ ακόμα 101 συνάνθρωποί μας χάθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών. «Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα ανακοινώνονται 545 νέα κρούσματα. Επίσης, υψηλός αριθμός κρουσμάτων αναφέρεται στην Αττική με 319 και στη Λάρισα με 106 κρούσματα, ενώ αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των 93 κρουσμάτων στις Σέρρες και 80 στη Μαγνησία το τελευταίο 24ωρο», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό και επισήμανε:

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει. Στην Ευρώπη από την αρχή της πανδημίας έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από 12 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότεροι από 307.000 θάνατοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και με βάση τα δεδομένα των τελευταίων 14 ημερών, η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση με βάση τα νέα κρούσματα και στη 16η θέση με βάση τη θνητότητα. Παραμένουμε, λοιπόν, με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο

Όπως εξήγησε η ίδια, η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο. Υπολογίζεται ότι σήμερα έχουμε παραπάνω από 25.000 ενεργά κρούσματα στα χώρα μας. «Την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε όντως μείωση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Στην επικράτεια ο μέσος όρος των κρουσμάτων καθ’ όλη την εβδομάδα βρίσκεται κοντά στις 2.000 κρούσματα ανά μέρα. Στην Αττική είναι κάτω από 400 νέα κρούσματα την ημέρα και στη Θεσσαλονίκη κάτω από 600. Όλα αυτά είναι ευχάριστα, αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε. Επίσης, βλέπουμε ακόμα και σήμερα, 3 εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown, σε κάποιες περιοχές της χώρας μας να αυξάνουν τα κρούσματα. Πιθανολογείται ότι, τουλάχιστον εν μέρει, αυτό οφείλεται σε κάποιες συρροές κρουσμάτων σε διάφορες κλειστές δομές που επιβαρύνουν το επιδημιολογικό χάρτη σημαντικά».

Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα Νοσοκομεία μας, έχουμε μία σταθεροποίηση, σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου. «Σήμερα υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς και οι περισσότεροι από το 1/4 αυτών νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Με βάση όμως τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, αναμένουμε μία μείωση των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Όλοι γνωρίζετε την πληρότητα των ΜΕΘ, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Και είδαμε για πρώτη φορά αυτές τις ημέρες αεροδιακομιδή ασθενών. Στην επικράτεια η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ είναι στο 88%. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, που όμως βασίζονται στα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, περίπου 1.600 συνάνθρωποί μας θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστεί να κάνουν περίπου 250 άτομα» και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς οι απώλειες ανθρώπων συνεχίζουν να αυξάνονται στη χώρα μας και υπολογίζουμε κατά μέσο όρο έχουμε 85 θανάτους την ημέρα, κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Συμπερασματικά λοιπόν, αν και έχουμε μια σαφή μείωση στα νέα κρούσματα, αυτό συμβαίνει με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που περιμέναμε. Το δεύτερο πανδημικό κύμα δεν λέει να μας αφήσει και δυστυχώς αναμένουμε μια συνεχιζόμενη πίεση στο Ε.Σ.Υ. τις επόμενες 7-14 μέρες. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην Επιτροπή μας και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Η πίεση στις ΜΕΘ της χώρας αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις μας», επισήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου

Πέτσας: Πριν τις γιορτές το άνοιγμα της οικονομίας

Δεν υπάρχει σχεδιασμός να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Παράλληλα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Όπως τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΙ, «αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας». Αυτή τη στιγμή, η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, σημείωσε και έκανε εκ νέου έκκληση να τηρούνται τα μέτρα από όλους. «Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες, τηρώντας τα μέτρα», είπε ο κ. Πέτσας.

Όσον αφορά τι θα ανοίξει πρώτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά. Προϋπόθεση, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, είναι να μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων. Οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

«Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις.», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός». Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπάρχει μείωση του ιικού φορτίου και ο ρυθμός μετάδοσης.

 

  28 November, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα