Koρονοϊός: Στο επίκεντρο οι “κόκκινοι” νομοί-Τι ανησυχεί τους ειδικούς
Παραμένει σε κλοιό κορονοϊού η χώρα παρά την υποχώρηση του δείκτη θετικότητας
Το σενάριο για τοπικά lockdown και τα Χριστούγεννα σε περιοχές της χώρας όπου ο κοροναϊός βρίσκεται στο τραπέζι κυβέρνησης και ειδικών.
Αρμόδιοι υπουργοί αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των ειδικών της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, φαίνεται ότι είναι κοντά στο να πατήσουν το κουμπί για τα τοπικά lockdown.
Οι περιοχές που «προβληματίζουν» είναι η Δυτική Αττική, η Κοζάνη και η Θεσσαλονίκη.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, αύξηση των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού παρατηρείται τις τελευταίες επτά ημέρες επίσης στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας.
Προβληματίζει ο κορονοϊός
Για τις σχετικές αποφάσεις προϊδέασε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος απεύθυνε μια έμμεση προειδοποίηση για αυστηρά τοπικά lockdown, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα για όλες τις περιοχές».
Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι: Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα, Λάρισα.
Διαβάστε επίσης: Πόσοι είναι οι νεκροί ανά περιφέρεια – Αποδεκατισμένη η Βόρεια Ελλάδα
Σε αυτές τις περιοχές που δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί ολικό απαγορευτικό ή αυστηρότερη δέσμη μέτρων στην πορεία προς τα Χριστούγεννα, παρατηρήθηκαν από τους ειδικούς μέσα στην τελευταία εβδομάδα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Πιο αυστηρός ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του» προειδοποιώντας πως «αν χρειαστεί θα σφραγιστούν ακόμα και σπίτια».
«Δεν έχω να πω πολλά, στην πραγματικότητα έχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι – σπίτι. Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Πιθανά σκληρότερα μέτρα
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, το ενδεχόμενο σκλήρυνσης των μέτρων δεν είναι ανοιχτό μόνο για περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία άλλωστε έχει πληρώσει και το μεγαλύτερο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.
«Έχουμε παρατηρήσει σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι σε κάποιες περιφερειακές ενότητες είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε, είτε πέφτουν αργά είτε έχουμε μικρές αναζωπυρώσεις από καιρό σε καιρό.»
«Σε τέτοιες περιοχές εάν επιμείνουν τα κρούσματα υψηλά και η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίσει να είναι υψηλή, τότε δεν θα έχουμε καμία επιλογή να πάρουμε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα», είπε ο υπουργός αναφερόμενος προφανώς και στο ενδεχόμενο κατάργησης ήδη υφιστάμενων προβλέψεων, όπως λειτουργία λιανεμπορίου με click away, ωράρια απαγόρευσης κυκλοφορίας, λειτουργία κάποιων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ.
Μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά», ο κ. Πέτσας απέκλεισε το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων έως τις 7 Ιανουαρίου καθώς, όπως εξήγησε, «η χαλάρωση θα ήταν λάθος σήμα σε αυτό που έχουμε μπροστά μας για να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι να δώσουμε το έναυσμα για ένα τρίτο κύμα το οποίο τρίτο κύμα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο».
"Ίσως μειωθεί το όριο των 9 ατόμων στα τραπέζια"
Το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο των 9 ατόμων που θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στα φετινά εορταστικά τραπέζια, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, άφησε ανοιχτό ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Επιπλέον εξετάζεται, όπως είπε, η επιβολή σκληρού lockdown, τύπου Μαρτίου, σε Κοζάνη και ορισμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής -και δή σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μάνδρα.
«Το όριο των 9 ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές λέγοντας: «Στον Ασπρόπυργο και στη Δυτική Αττική βρίσκονται μεγάλες βιομηχανίες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί καθολικό lockdown, όπως τον Μάρτιο, ώστε να ελαττωθεί η κινητικότητα και να μην εξαπλωθεί ο ιός. Αυτό εφαρμόζεται και στη Βρετανία σε ορισμένες περιοχές», σημείωσε, μιλώντας στον Σκάι.
Επισήμανε δε ότι για την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Αττική, η Επιτροπή ενημερώθηκε χθες, ωστόσο μετά από σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε ότι εννοούσε ότι χθες συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση από τους επιστήμονες. «Αναγκαστικά τρέχουμε λίγο πίσω από τα γεγονότα, διότι εκ των υστέρων καταλαβαίνεις ότι ίσως έπρεπε να είχες πάρει νωρίτερα μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.
Εντωμεταξύ, συνέστησε στον κόσμο να κάνει λίγη ακόμα υπομονή, καθώς «έμειναν λίγοι μήνες για να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Η άκρη του τούνελ θα είναι λίγο μετά το Πάσχα που θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού».
Τέλος, αναφορικά με τα εμβόλια, σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσουν, καθώς δεν ξέρουμε πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί