Κορoνοϊός : Ραγδαία η εξάπλωση της μετάλλαξης- Υψηλά τα ποσοστά στην Κρήτη

  22 July, 2021 ΑΡΘΡΑ
Κορoνοϊός : Ραγδαία η εξάπλωση της μετάλλαξης- Υψηλά τα ποσοστά στην Κρήτη

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας υπό το πρίσμα και της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, μίλησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται με τρομακτικό τρόπο κάτι που καθιστά επιβεβλημένο τον εμβολιασμό. Αυτήν την στιγμή πάντως, όπως είπε, υπάρχει μία μείωση της αύξησης των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Έχουμε πλέον μια πανδημία των ανεμβολίαστων. Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν σοβαρά» προειδοποίησε

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας, Είχαμε ανακοινώσει το 60 – 61% των καινούργιων στελεχών προ ημερών. Σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία ανεβαίνει γοργά 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70% πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων» σημείωσε.

Στα 30 έτη ο μέσος όρος των κρουσμάτων

Συνεχίζοντας ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε πως αυτή την στιγμή έχει πέσει πολύ ο ηλικιακός μέσος όρος των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, αυτή την στιγμή ο μέσος όρος είναι τα 30 έτη, όταν στις αρχές της χρονιάς ήταν η ηλικία των 46.

Σύμφωνα με όσα είπε, τα σημερινά κρούσματα αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα των τελευταίων ημερών και να φτάσουν κοντά στα 3.000. Μεταξύ άλλων ο κ. Αρκουμανέας τόνισε ότι έχει μειωθεί η αυξητική τάση που παρατηρήθηκε στα κρούσματα και έκανε λόγο για «ένα 5% εμβολιασμένων που νοσεί αυτή τη στιγμή».

«Σήμερα θα περάσουμε τα 10 εκατ. εμβολιασμών, που είναι πολύ σημαντικό, συνεχίζουμε με ένα πολύ καλό ρυθμό πάνω από 75.000 εμβολιασμοί την ημέρα είναι λογικό και λόγω καλοκαιριού να υπάρχει μια μείωση υπάρχουν σκέψεις για επιπλέον δράσεις προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που εμβολιάζονται καθημερινά. Πρέπει να πείσουμε για την ασφάλεια των εμβολιασμών το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον μας. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει».

Ποια νησιά βρίσκονται στο «κόκκινο»
Κατά τον καθηγητή του ΑΠΘ, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Ιουλίου, η αυξητική τάση των κρουσμάτων στους νησιώτικους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

«Η Σαντορίνη ‘’φορτώνει’’, η Κέρκυρα ακολουθεί αυξητικές τάσεις, ενώ το ίδιο συμβαίνει σε Πάρο και σε Ζάκυνθο. Αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου και είναι ξεκάθαρα θέμα διαχείρισης του τι θα γίνει μετά. Αν, για παράδειγμα, έρθει ένα κρουαζιερόπλοιο στη Σαντορίνη και γίνει πάρτι, είναι λογικό να αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα. Στον αντίποδα, στη Μύκονο ξεκίνησε μία μικρή πτώση της διασποράς μετά το μίνι-lockdown, η οποία θα συνεχιστεί, αν δε σημειωθεί κάποια νέα συρροή. Είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και ολιγοήμερα μέτρα μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Αν χτυπήσεις το πρόβλημα στην πηγή, στοχευμένα και σταματήσεις τα πάρτι, μέσα σε 7 μέρες θα δεις αποτέλεσμα», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Αναφορικά με την Κρήτη ο καθηγητής του ΑΠΘ σημειώνει ότι σημαντικά αυξητική είναι η τάση στο Λασίθι, όπου η κορύφωση αναμένεται στις αρχές Αυγούστου. Στο Ηράκλειο και στα Χανιά τις τελευταίες μέρες παρατηρείται σταθεροποίηση, ενώ στο Ρέθυμνο ξεκίνησε ήδη μία πτώση.

Στα νοσοκομεία του νησιού έγιναν χθες 18 νέες εισαγωγές και ο αριθμός των νοσηλευόμενων αγγίζει τους 100. Ήδη οι αρμόδιοι διοικητές με την επικεφαλής της 7ης ΥΠΕ ξαναδιαβάζουν το σχέδιο για τη δέσμευση κλινών covid-19 ενώ κλιμάκιο στελεχών του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ ετοιμάζονται για επιτόπιο έλεγχο της κατάστασης στην Κρήτη την ερχόμενη εβδομάδα.

Το ποσοστό του 52% των ενηλίκων πολιτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της λοίμωξης covid-19 στη χώρα αποτελεί ένα μέτριου ύψους τείχος ανοσίας, που δεν μπορεί προσώρας να αποτρέψει ή να εμποδίσει τον κορωνοϊό, και πλέον το κυρίαρχο μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα (ινδικό), να κυκλοφορεί προκαλώντας νέες μολύνσεις και νέους ασθενείς.

Η μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους – διπλάσια σε σχέση με εκείνη του αρχικού στελέχους κορωνοϊού που κυριαρχούσε πέρυσι το καλοκαίρι- προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο θολό είναι το τοπίο ακόμη για την έτερη βασική ιδιότητα κάθε μετάλλαξης, δηλαδή για τη μορφή της νόσου που προκαλεί, αν οδηγεί σε πιο σοβαρή λοίμωξη ή όχι.

 

  22 July, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα