Kορονοϊός: Κλείνει ο κύκλος της Όμικρον 2 και...Πάσχα στο χωριό
Τον… κύκλο της φαίνεται να ολοκληρώνει η Ομικρον 2, ύστερα από δύο και πλέον μήνες κυκλοφορίας στη χώρα μας. Το πέρασμά της, αν και σαρωτικό – μαζί με την Ομικρον 1 μόλυναν τις τελευταίες 72 ημέρες τουλάχιστον 713.050 άτομα στην Ελλάδα, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ασυμπτωματικοί -, δείχνει να είναι μικρής διάρκειας, με τις εκτιμήσεις να βλέπουν σημαντική πτώση της επιδημιολογικής καμπύλης έως τα τέλη Απριλίου. Συνεπακόλουθα, τα δεδομένα ανοίγουν τον δρόμο ώστε το φετινό Πάσχα να θυμίζει το μακρινό (εάν αναλογιστεί κανείς όσα μεσολάβησαν) 2019, με τα χωριά να «ζωντανεύουν» και πάλι. Παράλληλα όμως, η φετινή θρησκευτική εορτή αποτελεί ορόσημο για τη μετέπειτα επιστροφή των πολιτών στην ξεχασμένη κανονικότητα.
Αυτός είναι και ο λόγος που το «Πάσχα στο χωριό» βγαίνει από την καραντίνα, χωρίς εντούτοις να αφαιρούνται οι μάσκες (σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως για παράδειγμα στην περιφορά του Επιταφίου), αλλά ούτε να καταργούνται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Πρόκειται, δηλαδή, για τις τελευταίες (εκτός απροόπτου) θυσίες σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι πιθανότητες αναζωπύρωσης της πανδημίας κατά την εορταστική περίοδο. Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα συναντηθούν εκ νέου, ώστε να επαναξιολογήσουν την κατάσταση, καθώς ο χρόνος θα μετράει αντίστροφα έως την Πρωτομαγιά, ημερομηνία κατά την οποία το σχέδιο προς την ελευθερία μπαίνει στην τελική ευθεία.
«Σκληροί δείκτες»
Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, έως τότε τα ημερήσια κρούσματα θα έχουν μειωθεί σημαντικά και η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων θα συνεχίζεται, έστω με αργούς ρυθμούς. Αλλωστε, οι «σκληροί δείκτες» – με έμφαση στους διασωληνωμένους – μαρτυρούν πως το ΕΣΥ δεν δέχεται την ίδια πίεση συγκριτικά με τα περασμένα κύματα. Και αυτό οφείλεται σημαντικά στην εμβολιαστική θωράκιση των πλέον ευάλωτων πολιτών. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) το 90% των ατόμων 60+ στη χώρα μας έχει υποβληθεί στο βασικό σχήμα εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης COVID-19. Επίσης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, το 85% των δικαιούχων έχει υποβληθεί στην πρώτη αναμνηστική δόση.
Τα οφέλη της εμβολιαστικής κάλυψης περιέγραψε πρόσφατα και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, καθώς αποτελούν την αφετηρία του νέου οδικού χάρτη προς την κανονικότητα. Αναλυτικότερα και όπως σημείωσε, μέχρι τα τέλη Μαρτίου είχαν καταγραφεί 27.000 θάνατοι λόγω επιπλοκών της λοίμωξης COVID-19, εκ των οποίων οι 22.000 ήταν ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, επικαλούμενος στοιχεία του ΕΟΔΥ, έως τα τέλη του περασμένου μήνα 15.500 ασθενείς εισήχθησαν σεΜονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Από αυτούς οι 13.700 είχαν γυρίσει την πλάτη τους στην εκστρατεία «Ελευθερία».
Τέταρτη δόση
Εν τω μεταξύ το πρόσφατο «πράσινο φως» που άναψε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για χορήγηση τέταρτης δόσεις σε πολίτες άνω των 60 ετών αναμένεται να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον ανάχωμα στο αποφασιστικό άνοιγμα που δρομολογείται από τον ερχόμενο μήνα και με διάρκεια όλο το καλοκαίρι. Αναλυτικότερα, και καθώς τον Μάιο θα καταγραφεί, όπως όλα δείχνουν, σημαντική επιδημιολογική αποσυμπίεση, αναμένεται να ανακοινωθεί η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, τουλάχιστον στους ανοιχτούς χώρους. Υπογραμμίζεται ωστόσο πως διατυπώνονται σκέψεις να ισχύσει το ίδιο και στους εσωτερικούς χώρους. Στο «μικροσκόπιο» όμως των μελών της Επιτροπής βρίσκεται και το σενάριο να επιστρέψουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες, χωρίς να υποβάλλονται σε self test. Υπενθυμίζεται πάντως πως ήδη έχει μειωθεί ο αριθμός των εβδομαδιαίων δωρεάν οικιακών τεστ από δύο σε ένα, με τους επιστήμονες να καλούνται να αξιολογήσουν τυχόν επιπτώσεις προτού περάσουν στην επόμενη φάση.
Ωστόσο το πιο κρίσιμο και συνεπακόλουθα αμφιλεγόμενο βήμα είναι η αφαίρεση της μάσκας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άρση του συγκεκριμένου μέτρου παίρνει παράταση, με τους ειδικούς να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο σχετικές αποφάσεις να ληφθούν με πιθανή ημερομηνία εφαρμογής τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Στην περίπτωση όμως αυτή, η επιστημονική κοινότητα αναμένεται να απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες με χρόνια νοσήματα να συνεχίσουν να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας, τουλάχιστον όταν και όπου επικρατεί συγχρωτισμός. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι περιορισμοί που θα αρθούν το καλοκαίρι θα επανεξεταστεί να επιστρέψουν από το φθινόπωρο εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα «ζορίσουν».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί