Κορονοϊός: Η νέα έκρηξη των κρουσμάτων πυροδοτεί σενάρια νέου lockdown

  17 September, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: Η νέα έκρηξη των κρουσμάτων πυροδοτεί σενάρια νέου lockdown

Πρποβληματσμένοι οι ειδικοί με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα

«Ποτέ μη λες ποτέ με το lockdown. Αν χρειαστεί θα γίνει, αν συνεχιστεί η κατάσταση με την πανδημία, ιδιαίτερα στην Αττική, αναμφίβολα θα πάμε και στο lockdown. Το επόμενο βήμα, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών. Θα είναι εβδομαδιαίας διάρκειας, αλλά θα είναι το επόμενο βήμα, γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά και αυτό φαίνεται από τις διασωληνώσεις. Θα δώσουμε σίγουρα 10 μέρες με 2 εβδομάδες στα νέα μέτρα για να δούμε αν θα αποδώσουν. Αν όχι ενδεχομένως να πάμε στο ακραίο μέτρο» είπε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μιλώντας στον Αnt1.

Ο κ. Σύψας έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια. «Τα πράγματα σοβαρεύουν» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το κλείσιμο σχολείων (7 σε όλη την Ελλάδα συν 1 στο οποίο θα κλείσει μόνο ένα τμήμα) ο κ. Σύψας τόνισε τη σημασία την τήρηση των μέτρων.

«Οι καθηγητές κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο γιατί κινούνται στην κοινωνία π.χ. στο μετρό. Όλα τα μέτρα τα λαμβάνουμε για να προστατεύσουμε τα σχολεία. Τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν» ανέφερε.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι το τεστ για τον κοροναϊό δεν είναι πανάκεια. «Προκρίνουμε καθηγητές και μαθητές να τηρούν τα μέτρα: μάσκα, αερισμός χώρος και αποστάσεις» επισήμανε.

Σαρηγιάννης: Βαδίζουμε στο χειρότερο σενάριο να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα

Ότι βαδίζουμε στο χειρότερο δυνατό σενάριο, αναφορικά με τα κρούσματα του κοροναϊού τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Σαρηγιάννης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε: «Εδώ και 10 μέρες βαδίζουμε στο χειρότερο σενάριο… να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα την ημέρα! Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα».

Παράλληλα, ο καθηγητής διευκρίνισε, αναφορικά με την προοπτική ενός lockdown: «Συζητάμε για μερικά lockdown. Συζητάμε με ποιο σχήμα μπορεί να γίνει αυτό για να μην επηρεαστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή. Πρέπει να είμαστε πιο γενναίοι με τα μέτρα», ενώ πρότεινε ενδεικτικά τη μείωση επαφών και την τηλεργασία.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε μιλώντας στο Open πως πρέπει να υπάρξει παρέμβαση έως τις 20 Οκτώβρη για να σταματήσει η αυξητική τάση των κρουσμάτων, καθώς η δυναμική τους μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη.

Έμφραγμα» στις Εντατικές με τους δεκάδες διασωληνωμένους

Χθες, για τέταρτη ημέρα μέσα στην τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε υψηλός αριθμός κρουσμάτων, πάνω από 300. Ειδικότερα, ο αριθμός των κρουσμάτων «έκλεισε» στα 312 και προχθές, Τρίτη, είχαν καταγραφεί 310. Άλλα 302 κρούσματα κοροναϊού είχαν εντοπιστεί το περασμένο Σάββατο και 372 επιβεβαιώθηκαν την περασμένη Πέμπτη.

Στην Αττική που βρίσκεται στο «κόκκινο» καταγράφηκε χθες για τρίτη ημέρα μέσα στον Σεπτέμβριο πολύ υψηλός αριθμός κρουσμάτων.

Από τα 284 εγχώρια κρούσματα τα 174 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 110 σε άλλες 24 περιοχές της χώρας.

Το τελευταίο 24ωρο συνεχίστηκε η σταθερή εισαγωγή επιβαρυμένων ασθενών σε Μονάδες.

Η συνεχής αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών ασκεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, ιδίως στο πιο κρίσιμο πεδίο του, σε εκείνο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς με covid-19.

Ο χθεσινός απολογισμός ήταν 71 διασωληνωμένοι. Μέσα σε λίγες ώρες δηλαδή, από την ανακοίνωση των στοιχείων του ΕΟΔΥ όπου αναφέρονταν 67 διασωληνωμένοι, μέχρι τις βραδινές ώρες άλλοι 4 ασθενείς χρειάστηκε να διασωληνωθούν.

Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής Συντονισμού και Ανάπτυξης ΜΕΘ, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στο MEGA. Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα για την πιθανότητα να «μπλοκάρει» το σύστημα υγείας, σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, σημείωσε ότι αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο οι πολίτες εφαρμόζουν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

«Το αν θα φρακάρουν οι εντατικές για τον κοροναϊό εξαρτάται από το αν θα τηρήσουμε τα μέτρα που έχουμε πάρει τόσο καιρό» υπογράμμισε. «Το να παίρνουμε νέα μέτρα και να μην τηρούμε αυτά που ήδη υπάρχουν είναι δώρον άδωρον» πρόσθεσε.

Σημείωσε, δε, ότι η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων έχει ανέβει σημειώνοντας ότι αυτό ήταν κάτι που οι ειδικοί είχαν επισημάνει από την πρώτη στιγμή. «Τα κρούσματα αυτή την στιγμή μοιράζονται μεταξύ των ανθρώπων 35-45 ετών και 65-80 ετών».

«Αυτή την στιγμή στις ΜΕΘ η πλειονότητα των ασθενών που μπαίνει είναι άνω των 65 ετών. Υπήρχε ένα διάστημα που είχαμε πιο νέους μέσα στις Μονάδες οι οποίοι πήγαν καλά και πλέον έχουμε μια αύξηση του ορίου ηλικίας» τόνισε.

Κλείνοντας, επέστησε την προσοχή στην εφαρμογή των μέτρων. «Να συμμορθωθούμε στα ήδη υπάρχοντα μέτρα και θα δούμε στην πορεία αν θα χρειαστούν επιπλέον».

 

  17 September, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα