Κορονοϊός: Η επιπέδωση που δεν ηρθε ποτε ανησυχει τους ειδικούς-Πρεμιερα για το click away
Ολοκληρώνοντας την πέμπτη εβδομάδα του lockdown, οι προσδοκίες ότι μέχρι τις γιορτές θα υπήρχε επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης διαψεύστηκαν
Το πρώτο βήμα για τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown γίνεται σήμερα, Κυριακή, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να δοθεί η δυνατότητα να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα αποκλειστικά με τη μέθοδο του click away.
Επίσης, μειώνεται κατά μία ώρα η χρονική διάρκεια της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία θα ισχύει από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.
Ολοκληρώνοντας την πέμπτη εβδομάδα του lockdown, οι προσδοκίες ότι μέχρι τις γιορτές θα υπήρχε επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης διαψεύστηκαν. Το τελευταίο 24ωρο, μπορεί να υπήρξε αισθητή μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών που επέφερε σχετική αισιοδοξία στους ειδικούς, καθώς ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν ήταν ιδιαίτερα υψηλός (31.284 μοριακά και rapid tests), ωστόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα.
Μάλιστα, αυτός αποτελεί τον επιδημιολογικό δείκτη που παρακολουθούν στενά οι ειδικοί και είναι καθοριστικός για την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς το σύστημα υγείας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, με 577 ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι.
Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, σημαντική υποχώρηση -κατά 101 νέα κρούσματα- σημειώθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να πέσει στη δεύτερη θέση με 248 κρούσματα, σε μικρή απόσταση από την Αττική, στην οποία καταγράφηκαν 256 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
«Πρεμιέρα» για το click away
Συνεπώς, η λειτουργία των καταστημάτων ξεκινά υπό ένα ιδιαίτερο αυστηρό καθεστώς, με το λιανεμπόριο να παραμένει κλειστό, ωστόσο να επιτρέπεται η μετάβαση για την παραλαβή παραγγελιών έως τις 7 Ιανουαρίου 2021.
Προκειμένου να μην προκληθεί συνωστισμός, οι καταναλωτές θα μπορούν μόνο να παραλαμβάνουν τις ηλεκτρονικές ή τηλεφωνικές αγορές τους -χωρίς φυσική περιήγηση στα καταστήματα- τηρώντας αυστηρούς κανόνες:
Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω e-shop ή μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμής μέσω POS έξω από το κατάστημα.
Για να πάει να παραλάβει το προϊόν που έχει αγοράσει, θα στείλει SMS με τον κωδικό 2 στο 13033 και θα πρέπει να έχει είτε ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής είτε sms από την επιχείρηση με την ημερομηνία και ώρα παραλαβής.
Οι ουρές θα επιτρέπονται έως εννιά άτομα, με απόσταση δύο μέτρα ο ένας από τον άλλον.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους με click away να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
Η αναμονή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά και σε αντίθετη περίπτωση θα υποβάλλεται το αντίστοιχο πρόστιμο.
Η παραλαβή θα γίνεται μόνο από την είσοδο του καταστήματος και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS.
«Καμπάνες» για τους παραβάτες
Στην περίπτωση που δεν τηρηθούν τα παραπάνω μέτρα προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα και λουκέτα, ως εξής:
Για τις επιχειρήσεις, σε περίπτωση παρουσίας κοινού εντός των καταστημάτων προβλέπεται πρόστιμο ύψους από 2.000 έως 50.000 ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημερολογιακές ημέρες.
Για τους καταναλωτές, σε περίπτωση παρουσίας εντός καταστήματος προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση μη επίδειξης εντύπου προαγοράς ή SMS του προμηθευτή προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.
Σημειώνεται ότι παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από όλους, εργαζομένους και καταναλωτές, εντός και εκτός καταστημάτων.
Τι ισχύει για τα καταστήματα που δεν έχουν e-shop
Δωρεάν θα είναι τα μηνύματα για τους καταστηματάρχες που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδη, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις παραγγελίες μέσω click away.
Όσες επιχειρήσεις δεν έχουν e-shop θα μπορούν να χρησιμοποιούν την μετεξέλιξη της ειδικής πλατφόρμας e-katanalotis που θα είναι σε ισχύ από Δευτέρα, στην οποία επίσης από Δευτέρα, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν εκτός από τις τιμές προϊόντων σούπερ μάρκετ και τις τιμές καυσίμων.
Σε ό,τι αφορά στα SMS για τους εμπόρους χωρίς ηλεκτρονικό κατάστημα, η πλατφόρμα του υπουργείου θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την επικοινωνία μεταξύ καταναλωτή και εμπόρου.
Θα στέλνει ο καταναλωτής ένα μήνυμα με τον αριθμό παραγγελίας, θα στέλνει και ο έμπορος αντίστοιχα. Θα ταυτοποιείται ο αριθμός παραγγελίας και μέσω της πλατφόρμας θα πηγαίνει στον καταναλωτή το sms για να μετακινηθεί και να παραλάβει το εμπόρευμα που έχει παραγγείλει. Οπότε, το SMS που θα έπρεπε να στείλει η επιχείρηση στον πελάτη θα είναι δωρεάν, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis.
Οι φόβοι των ειδικών
Πάντως, ακόμη και με αυτό το μικρό άνοιγμα της αγοράς, οι φόβοι των ειδικών για αύξηση των κρουσμάτων και σκηνές… Harrods είναι υπαρκτοί.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, τόνισε ότι κάθε άνοιγμα ακόμη και μικρό επιφέρει αύξηση στη διασπορά του ιού που θα φανεί μέσα σε 15 ημέρες.
Εάν δεν λειτουργήσει το click away και έχουμε συνωστισμό, τότε δεν θα έχουμε μόνο αύξηση, αλλά επιδημική έκρηξη, τόνισε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε τον υπουργό Ανάπτυξης να πει πως αν δούμε εικόνες Harrods, τότε το click away θα καταργηθεί.
Εάν από την άλλη λειτουργήσει click away, είναι το ελάχιστο δυνατό που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε κάποιου είδους αγορά τα Χριστούγεννα, συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί