Κορονοϊός: Η επικράτηση της νέας μετάλλαξης προβληματίζει και φερνει νέα μέτρα στο προσκήνιο
Πρωτοχρονιά στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού έκαναν ο πλανήτης και η Ελλάδα, με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία και την ανησυχία για την πανδημία να αυξάνεται, καθώς επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα για ανεμβολίαστους, αλλά και εμβολιασμένους.
Δύσκολοι μήνες μπροστά
Ακόμη κι αν επαληθευτεί το καλό σενάριο των επιστημόνων, όλοι συμφωνούν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Και αυτό γιατί η μετάλλαξη Όμικρον είναι υπερ-μεταδοτική, έχει ραγδαία διασπορά και απειλεί να γονατίσει τα συστήματα υγείας.
Οι επιστήμονες συλλέγουν ημέρα με την ημέρα νέα δεδομένα για την Όμικρον από μελέτες που γίνονται ανά τον κόσμο. Ιδιαίτερα από χώρες στο εξωτερικό όπου η εξάπλωση είναι ραγδαία. Οι καλές ειδήσεις -μέχρι τώρα- θέλουν τη μετάλλαξη Όμικρον να έχει κατά βάση τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος. Το εμβόλιο παραμένει το ισχυρότερο όπλο μέχρι τώρα και οι ελπίδες θέλουν μέχρι τον Μάρτιο να ξεκινήσει η ύφεση στα κρούσματα. Όλα αυτά υπό πολλά ερωτηματικά, καθώς κανένας δεν γνωρίζει εάν θα ακολουθήσουν και άλλες μεταλλάξεις στη συνέχεια.
Προς ώρας, ένα είναι βέβαιο: Οι πρωτόγνωροι αριθμοί κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα μας, έχουν να κάνουν και με τη μετάλλαξη Όμικρον. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται απανωτά ρεκόρ, με την κυβέρνηση να θορυβείται και να επισπεύδει την εφαρμογή των νέων μέτρων που επρόκειτο να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου. Ωστόσο, όπως έγραψε το ethnos.gr, εφαρμόζεται μια στρατηγική μέρα - μέρα, καθώς η ραγδαία μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον έχει ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό και οδηγεί σε αναθεώρηση της στρατηγικής.
Η κυβέρνηση, εξακολουθεί να απορρίπτει ένα ολικό lockdown και θέλει να διατηρήσει την οικονομία ανοιχτή. Σύμφωνα με πληροφορίες τρία είναι τα στοιχεία που έχουν ληφθεί υπόψη για να αποφευχθεί μια νέα καραντίνα:
Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων σε αυτή τη φάση δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Πάντως η κατάσταση παραμένει δύσκολη, καθώς η συνύπαρξη των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον δημιουργεί ένα «εκρηκτικό» μείγμα.
Μέχρι τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι νέοι, που σε σημαντικό βαθμό νοσούν ηπιότερα. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το 6% των κρουσμάτων είναι άνω των 60 ετών.
Οι εμβολιασμοί τρίτης δόσης εμβολίου προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και ήδη περίπου 3.4 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει το σχετικό βήμα.
Ανάλογα με αυτά τα στοιχεία θα αποφασιστεί το κατά πόσο θα ανακοινωθούν μέτρα - εξπρές ή θα δοθεί περίοδος χάριτος για να δοκιμαστούν όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί. «Όταν αλλάζουν τα δεδομένα, οφείλουμε να προσαρμόζουμε την τακτική μας, τα μέτρα, τις ρυθμίσεις, το γενικό πλαίσιο. Θα ήταν λάθος να μην το κάνουμε όταν αλλάζουν τα δεδομένα» ήταν το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.
Ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στην Αττική. Παράλληλα στην «εξίσωση» πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο παράγοντας οικονομία και ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την εστίαση και τη διασκέδαση καθώς μέσα σε 48 ώρες άλλαξε ολόκληρος ο σχεδιασμός.
Αλλαγές αναμένονται και στα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολικών μονάδων, ώστε ένα σχολείο ή ένα τμήμα να κλείνουν νωρίτερα από τις ρυθμίσεις που υπάρχουν σήμερα.
Οι ειδικοί της επιτροπής αναμένεται να εισηγηθούν για το νέο έτος να κλείνει ένα τμήμα, εάν εντοπισθούν κρούσματα σε πολύ μικρότερο αριθμό μαθητών από ότι σήμερα. Με βάση τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ που ισχύουν, για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχει μολυνθεί το 50% της τάξης συν ένας μαθητής.
Τα μέτρα που ισχύουν ήδη
Υπενθυμίζεται πως από την Πέμπτη, βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα που επρόκειτο να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα τα μέτρα περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ και στο προσωπικό των χώρων εστίασης.
Η διασκέδαση θα λειτουργεί έως τις 12 τα μεσάνυχτα αποκλειστικά για εμβολιασμένους, χωρίς δυνατότητα όρθιων και έως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι. Ακόμα επιτρέπεται η μουσική, σε περίπτωση όμως παραβίασης των μέτρων, θα επιβάλλεται απαγόρευση.
Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.
Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε υπηρεσίας.
Δείτε επίσης
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Έως τις 17:00 είχαν ψηφίσει 53.000
- Πράσα: 34 συνταγές με τα γλυκά, «χωριάτικα» κρεμμύδια
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Μήνας πληρωμών ο Δεκέμβριος – Τι θα καταβάλει και σε ποιους
- Γ’Εθνική: Άλλη μια ήττα για τον ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Οι πληρωμές της εβδομάδας
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί