Κορονοϊός: Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ-Νέα μέτρα στο τραπέζι
Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αλλά και θανάτων από κοροναϊό, έχει ήδη φτάσει στα όριά του το ΕΣΥ που καλείται να αντεπεξέλθει για τρίτη φορά στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας, και με το προσωπικό του ήδη εξουθενωμένο από την μάχη κατά της πανδημίας τον τελευταίο 1,5 χρόνο.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι προτεραιότητα και επιλογή της είναι να μην καταφύγει σε ένα νέο locdown και να προστατεύσει τη λειτουργία της οικονομίας απέναντι στο τέταρτο κύμα που περικυκλώνει τη χώρα, με τους ειδικούς ωστόσο να εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και με αρκετούς να μιλούν για έξαρση μέσα στον Δεκέμβριο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει ένα εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης της δύσκολης κατάστασης, που περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το ένα έχει να κάνει με την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας και το δεύτερο με τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων ιδίως στις «κόκκινες» περιοχές.
Σε σχέση με το σύστημα υγείας εξετάζονται τα εξής μέτρα:
Να αυξηθούν οι κλίνες Covid, με αντίστοιχο περιορισμό κανονικών χειρουργείων
Συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές για να απορροφήσουν τα non Cocid περιστατικά
Κίνητρα σε γιατρούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ, και εάν αυτό δεν γίνει να προχωρήσει η επίταξή τους
Την ίδια στιγμή δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα ιδίως σε κόκκινες περιοχές. Εκτός από την τήρηση των νέων μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο, είναι πιθανό και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας να εφαρμοστούν νέοι περιορισμοί.
Η αυστηροποίηση των μέτρων πιθανόν να περιλαμβάνει
Κατάργηση όρθιων σε χώρους διασκέδασης
Απαγόρευση μουσικής
Περιορισμούς ωραρίου λειτουργίας σε εστιατόρια και μπαρ μέχρι κάποια συγκεκριμένη ώρα
Η εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα της ερχόμενης εβδομάδας, τόσο όσον αφορά την πορεία κρουσμάτων και σκληρών δεικτών, όσο και της πίεσης στο ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή οι υγειονομικοί κυρίως σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας μιλούν για εφημερίες που θυμίζουν ή και ξεπερνούν σε δυσκολία τις εφημερίες του Νοεμβρίου, ενώ απευθύνουν κραυγή αγωνίας για τις ελλείψεις.
Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του διευθυντή ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκου Καπραβέλου, που περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στη βόρεια Ελλάδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, χθες Κυριακή διασωληνώθηκαν ασθενείς εκτός ΜΕΘ και σήμερα το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» ξεκινάει εφημερία χωρίς καμία ελεύθερη κλίνη σε ΜΕΘ
Ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι «ζούμε και πάλι στιγμές του Νοεμβρίου του 2020» κι απέδωσε την εκρηκτική εικόνα της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα γενικά και στη Θεσσαλονίκη ειδικά, στο γεγονός ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά, αλλά και στο ότι δεν τηρούνται τα μέτρα.
Ίδια εικόνα και στην εφημερία του Ιπποκράτειου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, καθώς χθες καταγράφηκαν 53 εισαγωγές covid19 και 17 ύποπτα περιστατικά. Να σημειωθεί ότι πριν από έναν μήνα οι εισαγωγές ήταν μόλις 20 – 25 ανά εφημερία ενώ σήμερα έχει δοθεί και μια επιπλέον επιπλέον κλινική για να καλυφθούν τα περιστατικά. Στο Ιπποκράτειο νοσηλεύονται επίσης με covid19 και οκτώ παιδιά από 20 ημερών έως 14 ετών ευτυχώς σε απλές κλίνες.
Ράντζα στα νοσοκομεία της Αττικής
Μεγάλη πίεση δέχονται και τα νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς και στο λεκανοπέδιο τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, ενώ υπάρχουν και ασθενείς που μεταφέρονται από την επαρχία για νοσηλεία. Στο Λαϊκό, που επίσης εφημέρευε μέχρι το πρωί της Κυριακής, νοσηλεύονται 48 ασθενείς με κοροναϊό. Για να αντιμετωπιστούν άλλα περιστατικά επιστρατεύτηκαν 30 ράντζα.
Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη για τα όσα έγιναν χθες βράδυ στο νοσοκομείο «Γεννηματάς». «Είχαμε μια νύχτα, μια πάρα πολύ δύσκολη η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου πήραμε ράντζα δανεικά από τη Σωτηρία» επισήμανε στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. «Από τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας πάει το πράγμα για 10.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα» ξεκαθάρισε.
Αυξάνονται τα ραντεβού για το εμβόλιο
Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ανεμβολίαστοι φαίνεται πως κλείνουν ραντεβού για πρώτη δόση μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων και την αύξηση των κρουσμάτων.
Αναλυτικά, από τη περασμένη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο που πέρασε προγραμμάτισαν το ραντεβού τους για την πρώτη δόση 130.000 πολίτες έναντι 45.000 που ήταν μια εβδομάδα του Οκτωβρίου. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι αυτός ο ρυθμός εμβολιασμού θα διατηρηθεί και θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα.
Το ίδιο διάστημα, κλείστηκαν πάνω από 200.000 ραντεβού για την τρίτη δόση. «Φτάνουμε το μισό εκατομμύριο από ανθρώπους που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Από την Παρασκευή και το Σάββατο έχουν σταλεί και μηνύματα για να υπενθυμίσουν στον κόσμο που συμπληρώνει το εξάμηνο του ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει την αναμνηστική δόση», πρόσθεσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γεωργαντάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Σάββατο μόνο εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση 15.000 πολίτες. «Είναι σαν να θωρακίστηκε μια μικρή πόλη», είπε.
Περικυκλώνει την Ελλάδα ο ιός – Πότε θα δούμε 9.000 κρούσματα
Ο κορονοϊός συνεχίζει να σαρώνει αρκετές περιοχές της χώρας, με τα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω μεγάλης διασποράς, να εντοπίζονται σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Αθήνα.
Τις τελευταίες ημέρες, τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί κοντά στις 6.000, ωστόσο οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα μόνο ελπιδοφόρες δεν είναι.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ο κ. Σαρηγιάννης μάλιστα, θέλησε να συγχαρεί την προσπάθεια της εκκλησίας για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τον εμβολιασμό.
«Η προσέγγιση της αγάπης και του διαλόγου είναι η προσέγγιση που λειτουργεί. Χαίρομαι που η εκκλησία κάνει ότι μπορεί. Είμαστε σε μία αυξητική πορεία, ξεπεράσαμε τα 6.000 κρούσματα και αυτή τη βδομάδα θα συνεχίσουν να ανεβαίνει, γιατί τα μέτρα προφανέστατα δεν έχουν ακόμα επίδραση».
9.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου
Δεν πρόκειται να φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα εάν τα μέτρα εφαρμοστούν, τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, ωστόσο εκτιμάει ότι θα φτάσουμε τα 9.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου.
Τα μέτρα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα λειτουργήσουν σαν φρένο, δεν θα σταματήσουν όμως ολοκληρωτικά την πανδημία.
«Τα μέτρα δεν θα ανατρέψουν την πορεία της πανδημίας άμεσα, θα χρειαστεί χρόνος γι’ αυτό. Πρέπει να κάνεις κάτι πολύ δραστικό όταν έχεις τέτοια διασπορά στην κοινότητα», δήλωσε.
Ο ρυθμός εμβολιασμού σε συνδυασμό με τον ρυθμό της φυσικής ανοσίας λόγω νόσησης θα φέρει την πολυπόθητη αποκλιμάκωση γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου. Εκτιμάται ότι στα Χριστούγεννα θα υπάρχει πτωτική πορεία, με τις τιμές να φτάνουν τα 5.000 κρούσματα, το οποίο τότε η κυβέρνηση και οι ειδικοί θα πρέπει να κρίνουν πως θα διαχειριστούν.
Ασφυκτικές πιέσεις στο ΕΣΥ
Την ίδια στιγμή, αγωνία προκαλούν οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικά οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ πολλές περιοχές της χώρας «φλέγονται» από την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και από την καθημερινή αύξηση των διασωληνωμένων.
Χαρακτηριστικό είναι πως, παρά το γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο γίνονται λιγότεροι διαγνωστικοί έλεγχοι, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 4.307 νέα κρούσματα. Άλλοι 52 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους λόγω των επιπλοκών της Covid-19, ενώ στους 470 φτάνουν οι διασωληνωμένοι πανελλαδικά.
Αρνητικό ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία
Το Σάββατο, μάλιστα, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών των τελευταίων – πολλών – μηνών, με 385 ασθενείς να μπαίνουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Ειδικότερα, την 1η Νοεμβρίου νοσηλεύονταν με κοροναϊό 2.573 ασθενείς και, σήμερα, ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει φτάσει σε 3.028.
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς στο τέλος της εβδομάδας πλησίαζαν τους 450, με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 600 στο τέλος Νοεμβρίου.
Στην Αττική, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, 743 ασθενείς με κοροναϊό, έναντι 632 την 1η Νοεμβρίου.
Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 159 ασθενείς, έναντι 139 την 1η Νοεμβρίου.
Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, σε περίπτωση που οι διαθέσιμες κλίνες εξαφανιστούν, είναι έτοιμο και, εκτός από την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, περιλαμβάνει την επίταξη ιδιωτών γιατρών, αλλά και νοσοκομείων.
«Τα lockdown είναι απευκταία αλλά στην ιατρική δεν χωρούν δογματισμοί»
Ξεκάθαρα είναι τα μηνύματα που προκύπτουν από τη σύγκριση του ποσοστού των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων ασθενών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις εντατικές των νοσοκομείων της χώρας μας, όπως παρουσίασε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, από κάθε 100.000 εμβολιασμένους, προκύπτει ένας στην εντατική ενώ το ποσοστό για τους ανεμβολίαστους είναι ένας στους 9.000
Δεν γίνεται να εξαντλούμε τα όρια του ΕΣΥ κάθε τρεις και λίγο
Ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή και οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι πάρα πολύ κουρασμένοι. Πρόσθεσε ότι το Σύστημα Υγείας έχει αντέξει έως τώρα δύο φορές και πέρα από τα όριά του, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι καλό να τα εξαντλούμε «κάθε τρεις και λίγο».
Για τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε ότι εφαρμόζονται για να τους προστατεύσουν και πρέπει να τηρηθούν και να επιτηρηθούν.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε όσους βρίσκουν «ευφυείς» τρόπους για να παρακάμπτουν τους ελέγχους, λέγοντας πως εκθέτουν τον εαυτό τους αλλά και τους συνανθρώπους τους σε κίνδυνο. Πρότεινε μάλιστα να εξεταστεί ξανά το ζήτημα των πιστοποιητικών από γειτονικές χώρες που γίνονται δεκτά στη χώρα μας.
Το lockdown είναι σαν ακρωτηριασμός
Παρομοίωσε το lockdown με ακρωτηριασμό που γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί αλλά κανείς δεν μπορεί δογματικά να τον απορρίψει.
«Τα lockdown είναι σαν τους ακρωτηριασμούς στη χειρουργική. Είναι απολύτως ανεπιθύμητα, απευκταία, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να αποφευχθούν, αλλά ο δογματισμός στην ιατρική δεν επιτρέπεται», τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπερδιπλάσια η μετάδοση Δέλτα plus
Με την Ελλάδα να βρίσκεται στην κορύφωση του τέταρτου πανδημικού κύματος η Μαρίζα Τσολιά, καθηγητρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, μίλησε για τη μεγάλη μεταδοτικότητα της Δέλτα+, την ενδοοικογενοιακή διασπορά και τον εμβολιασμό των εφήβων που είναι – όπως ανέφερε – πιο σημαντικός από ποτέ.
«Η μετάδοση στην συγκεκριμένη μετάλλαξη, την Δέλτα Plus, είναι υπερδιπλάσια. Αν και δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσο στα παιδιά και τους εφήβους, επειδή έχει αυξημένη μεταδοτικότητα προκαλεί περισσότερα κρούσματα και περισσότερες νοσηλείες εξαιτίας της ενδοοικογενειακής διασποράς», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Να ξεπεραστεί ο δισταγμός για τον εμβολιασμό των εφήβων
Αναφερόμενη στο χαμηλό εμβολιασμό στους εφήβους, λόγω του φόβου που έχουν οι γονείς αλλά και τα παιδιά, η καθηγήτρια παιδιατρικής επισήμανε ότι ο δισταγμός που υπάρχει θα πρέπει να ξεπεραστεί «γιατί σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που βλέπουμε, ιδίως η ηλικία 15 – 24 είναι αυτή στην οποία παρουσιάζονται τα περισσότερα κρούσματα», καθώς κυκλοφορεί πολύ ο ιός μεταξύ στα μέλη των οικογενειών.
Σύμφωνα με την παιδίατρο, μέχρι στιγμής ένας σημαντικός αριθμός εφήβων 15 -17 ετών, σε ποσοστό 33%, έχει εμβολιαστεί στη χώρα μας ενώ σε νεαρότερες ηλικίες το ποσοστό αυτό πλησιάζει μόλις το 27%.
Η ενδοοικογενειακή λοίμωξη συντηρεί την πανδημία
Πρόσθεσε δε, ότι η ενδοοικογενειακή λοίμωξη παίζει μεγάλο ρόλο στη συντήρηση της πανδημίας, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων
«Τα σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας είναι ήπια και αυτοπεριοριζόμενα και δεν είναι λιγότερο συχνά από το να νοσήσει κάποιος. Θα πρέπει να ξεπεράσουν τον δισταγμό καθώς τα εμβόλια είναι ασφαλή».
Αναφορικά με τα συμπτώματα που υπάρχουν σε όσα παιδιά ή εφήβους νοσήσουν από κοροναϊό, η κ. Τσολιά τόνισε ότι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει σοβαρή μυοκαρδίτιδα σε σχέση με το να κάνει το εμβόλιο.
Τεράστιες οι συνέπειες στην ψυχική υγεία
«Είναι σπάνιο να νοσήσουν οι έφηβοι σοβαρά. Συμβαίνει όμως. Για να προστατευθούν τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιαστούν», επισήμανε η κ. Τσολιά, κάνοντας λόγο στις άμεσες και έμμεσες συνέπειες μιας νόσησης σε σχολικές επιδόσεις και ψυχική υγεία.
«Αυτό που ζήσαμε με τα lockdown είναι ότι προκάλεσαν τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία και στα θέματα της μάθησης», είπε και τόνισε ότι «ένα στα τέσσερα παιδιά έχει αγχώδεις διαταραχές και ένα στα πέντε συμπτώματα κατάθλιψης».
Σχολιάζοντας το θέμα του εμβολιασμού στις εγκύους η κ. Τσολιά ανέφερε ότι προστατεύεται το μωρό μέσω του πλακούντα.
«Πολλές φορές έχουμε νοσηλεύσει νεογνά τα οποία κόλλησαν από το ανεμβολίαστο περιβάλλον. Οπωσδήποτε πρέπει να εμβολιαστούν οι έγκυες», επισήμανε η λοιμωξιολόγος.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί