Κορονοϊός: Αρνητικό το πρόσημο για τον Σεπτέμβρη-Προληματισμός και στο βάθος...νέα μέτρα
Με αρνητικά ρεκόρ σε πολλές κατηγορίες κλείνει ο Σεπτέμβρης, ένας δύσκολος μήνας, όπου ο κοροναϊός ζόρισε αρκετά το σύστημα Υγείας, αλλά και πληθυσμιακές ομάδες που μέχρι στιγμής δεν είχαν «δει» τις ικανότητες του φονικού ιού.
Τα αρνητικά ρεκόρ του Σεπτεμβρίου
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τις πρώτες 26 ημέρες του Σεπτεμβρίου συνολικά 122 άνθρωποι πέθαναν από τον κοροναϊό, την ώρα που τα κρούσματα σε καθημερινή βάση παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Επίσης τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 7.597 κρούσματα, όπου από αυτά το 50% των κρουσμάτων εντοπίστηκε στην Αττική.
Με δεδομένο ότι έχουν καταγραφεί συνολικά από την αρχή της επιδημίας 388 θάνατοι, προκύπτει πως το 1/3 των θανάτων έχει καταγραφεί μέσα στον Σεπτέμβριο.
Επίσης πέντε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 την ημέρα κατά μέσο όρο τις τελευταίες επτά ημέρες καταλήγουν, ανέφερε χθες ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας έδωσε απολογιστικά στοιχεία για τις Εντατικές, βάσει των οποίων από την αρχή της επιδημίας σε ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί 487 ασθενείς, οι 470 από τους οποίους χρειάστηκαν διασωλήνωση.
Σεπτέμβρης: Μήνας για γερά νεύρα
Ο Σεπτέμβρης αποδείχτηκε ένας πρωτόγνωρος μήνας για τους γονείς αλλά και για τους μαθητές, οι οποίοι επέστρεψαν στα σχολεία υπό πρωτοφανείς συνθήκες.
Ιδιαίτερος ήταν αυτός ο μήνας και για αρκετούς επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν ξεκίνησαν τη νέα επιχειρηματική σεζόν όπως θα περίμεναν ή και… καθόλου.
Γενικότερα θα λέγαμε πως αυτός ο μήνας ήταν μήνας για… γερά νεύρα.
Δεν ήταν λίγοι που ένιωσαν πίεση με τα τόσα μέτρα, τα οποία τις τελευταίες εβδομάδες πληθαίνουν.
Άλλοι νοστάλγησαν την περίοδο που μπορούσαν να βγουν όποτε ήθελαν, χωρίς κανέναν περιορισμό. Ενώ ήταν και αυτοί που ζορίστηκαν με τα νέα μέτρα στον εργασιακό τομέα, όπως τις υποχρεωτικές μάσκες και την τηλεργασία.
Ωστόσο δυστυχώς είδαμε και κάποιους που επέλεξαν το λάθος σταυροδρόμι. Αρνήθηκαν την μάσκα τους και έθεσαν σε κίνδυνο τους ίδιους και τους γύρω τους.
Ακούσαμε μάλιστα ιστορίες με αρνητές που κόλλησαν κοροναϊό και κατάλαβαν με τον χειρότερο τρόπο τις «ικανότητες» του Covid 19.
Σε κάθε περίπτωση το τέλος αυτού του δύσκολου μήνα μας βρίσκει ενωμένους, υπομονετικούς και πλέον με σαφείς οδηγίες.
Με την αυτοπροστασία θα αποφύγουμε ένα lockdown. Με την τήρηση των μέτρων θα μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και θα δώσουμε «ανάσα ανακούφισης» στις ΜΕΘ. Με μία συλλογική προσπάθεια θα έχουμε ίσως έναν καλύτερο Νοέμβριο.
Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αυτή που λέει πως αν δεν μειωθούν τα κρούσματα θα πάμε σε νέα μέτρα.
Νέα μέτρα αν δεν μειωθούν τα κρούσματα
Σήμερα μάλιστα, Τετάρτη, θα διεξαχθεί η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Επιτροπή λοιμωξιολόγων, έχοντας πλέον διαφορετικά δεδομένα στα χέρια τους, ύστερα από τους τελευταίους αριθμούς της πανδημίας στη χώρα μας.
Η έξαρση των κρουσμάτων φέρεται να θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο είναι έτοιμο να βγάλει από τη φαρέτρα του νέα μέτρα ως ύστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί το lockdown.
Αν τα υπάρχοντα μέτρα δυστυχώς δεν αποδώσουν, τότε στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής επιλογές:
1. Διακοπή κυκλοφορίας τη νύχτα. Το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 και το υποχρεωτικό λουκέτο σε περίπτερα και κάβες την ίδια ώρα, έγινε για να περιοριστεί η κίνηση τις βραδινές ώρες. Αν, όμως, συνεχιστεί ο συνωστισμός στις πλατείες, δεν αποκλείεται περιορισμός της κυκλοφορίας τη νύχτα. Ενδεχομένως να γίνει με τη χρήση SMS για όσους πρέπει να μετακινηθούν.
2. Περιορισμός κυκλοφορίας ηλικιωμένων. Είναι το σενάριο για το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση καθώς στοχοποιεί ουσιαστικά τους 65άρηδες οι οποίοι κατά γενική ομολογία είναι προσεκτικοί και τηρούν τα μέτρα. Ενδεχομένως να υπάρξει ωράριο για την επίσκεψή τους στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλους χώρους και επιστροφή των SMS ή των υπογεγραμμένων δηλώσεων για την έξοδο από το σπίτι. O Στ. Πέτσας διέψευσε ότι εξετάζεται ένα μέτρο που θα αφορά μόνο συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
3. Καθολική χρήση μάσκας στην Αττική στο μοντέλο Τρικάλων. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες, είναι το έσχατο μέτρο αν η κατάσταση ξεφύγει για τα καλά.
4. Εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων και κυλιόμενο ωράριο. Και φυσικά ενίσχυση της τηλεργασίας. Για το κυλιόμενο ωράριο η Ν. Κεραμέως είπε ότι θα υπήρχε πρόβλημα με τα ολοήμερα.
5. Κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα δηλαδή για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.
Δείτε επίσης
- Φάρμακα για την καρδιά: Μειώνουν και τον κίνδυνο άνοιας;
- Τι αλλάζει στις κληρονομιές: νέες ρυθμίσεις
- Πώς μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα όσοι χρωστούν στην εφορία
- Οι αλλαγές του Λουτσέσκου έφεραν την ανατροπή
- Τέλη Κυκλοφορίας 2025: Έως τις 31 Δεκεμβρίου η πληρωμή τους – Τα πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί