Koρονοϊός: 2353 νέα κρούσματα και 23 νεκροί σήμερα-Ρεκόρ διασωληνωμένων

  02 March, 2021 ΑΡΘΡΑ
Koρονοϊός: 2353 νέα κρούσματα και 23 νεκροί σήμερα-Ρεκόρ διασωληνωμένων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 2 Μαρτίου καταγράφονται στην Ελλάδα 2.353 νέα κρούσματα κορονοϊού, 422 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, ενώ 23 είναι οι νέοι θάνατοι από την πανδημία κορονοϊού. Τα υψηλά νούμερα επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες του ethnos.gr για πάνω από 2.000 κρούσματα την Τρίτη. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.353, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 194.582 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.368 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.557 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 422 (69,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.364 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή +11.58%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 291 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

Μεταξύ των 2.353 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ τα 69 εντοπίζονται στην Κρήτη με τα περισσότερα από αυτά να καταγράφονται στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ημερήσιας Έκθεσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης σε επίπεδο Κρήτης το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τα ακόλουθα κρούσματα:

40 στην περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου
16 στην περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου
13 στην περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα στο Λασίθι.

Η κατανομή των νέων κρουσμάτων σήμερα του κορονοϊού στην Ελλάδα , ανά περιφερειακή ενότητα, είναι η εξής:

Αττική 1159

Θεσσαλονίκη 304

Αιτωλοακαρνανία 20

Αργολίδα 36

Αρκαδία 14

Άρτα 9

Αχαΐα 112

Βοιωτία 23

Δράμα 4

Έβρος 7

Εύβοια 24

Ευρυτανία 2

Ζάκυνθος 5

Ηλεία 20

Ημαθία 27

Ηράκλειο 40

Θάσος 1

Θεσπρωτία 21

Θήρα 2

Ιθάκη 1

Ιωάννινα 20

Καβάλα 13

Καρδίτσα 4

Καστοριά 4

Κέρκυρα 2

Καφαλλονιά 1

Κιλκίς 11

Κοζάνη 32

Κορίνθια 54

Κω 1

Λακωνία 2

Λάρισα 90

Λέσβος 7

Λευκάδα 7

Λήμνος 1

Μαγνήσια 9

Μεσσηνία 9

Νάξος 1

Ξάνθη 6

Πέλλα 9

Πιερία 7

Πρέβεζα 2

Ρέθυμνο 16

Ροδόπη 2

Ρόδος 6

Σέρρες 12

Σύρος 3

Τρίκαλα 10

Φθιώτιδα 33

Φωκίδα 3

Χαλκιδική 25

Χανιά 13

Χίος 6

Υπό διερεύνηση 80

Συνεδριάζει αύριο η επιτροπή των ειδικών-Νέα μέτρα στο τραπέζι

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για το lockdown  και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ανά Περιφερειακή Ενότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού.

Η Κρήτη διανύει την πιο δύσκολη περίοδο από το ξέσπασμα της πανδημίας καθώς ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στα νοσοκομεία του νησιού αυξάνεται προοδευτικά, σε καθημερινή βάση, ενώ την ίδια ώρα καλά γνωρίζοντες κάνουν λόγο για ραγδαία εξάπλωση των μεταλλάξεων του ιού στο νησί, με τον φόβο να αυξηθούν ακόμη περαιτέρω οι νοσηλείες των ασθενών με covid-19 να είναι ορατός.

Την εικόνα αυτή αναμένεται να αποτυπώσουν και τα στοιχεία από την ανάλυση των αστικών λυμάτων σε τοπικό επίπεδο.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, εξετάστηκαν επίσης μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση ενώ συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Αναζητούν λύσεις μέσα από «έξυπνα» μέτρα

Λύση μέσα από «έξυπνα» μέτρα αναζητούν οι ειδικοί, αλλά και η κυβέρνηση προκειμένου να αποφασιστεί η λήξη του lockdown και η κοινωνία και η αγορά να επιστρέψουν ξανά σε μια κανονικότητα.

Επισήμως το lockdown και τα αυστηρά μέτρα θα ισχύουν έως και τις 8 Μαρτίου, ωστόσο, όπως ακούγεται από κυβέρνηση και ειδικούς, θα πάρει παράταση έως τις 16 του μήνα (αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα), καθώς τόσο το ιικό φορτίο όσο και τα νέα κρούσματα βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Συνεδριάζει αύριο η επιτροπή των ειδικών

Αύριο το πρωί θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα. Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί αύριο το απόγευμα, στην τακτική ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Μητσοτάκης: Εξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε χθες το στίγμα για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «έξυπνες λύσεις». «Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή. Με άλλα λόγια, η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη στο χθεσινό briefing. «Προφανώς αναζητούνται και έξυπνες λύσεις όταν και εφόσον μπορούμε να ανοίξουμε το Λιανεμπόριο», πρόσθεσε στη συνέχεια».

Γκίκας: Έξυπνα» μέτρα στη διαχείριση της πανδημίας

Το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αχιλλέας Γκίκας επιβεβαιώνει τη συζήτηση γύρω από την εύρεση έξυπνων λύσεων που θα είναι περισσότερο αποδοτικές και λιγότερο κουραστικές για τον κόσμο. «Έχει οριστεί μια ομάδα από εμάς που έχει αναλάβει αυτό το έργο. Το συζητάει και ψάχνει να βρει τις λεπτομέρειες. Εστιάζει σε συγκεκριμένα μέτρα και σύντομα θα γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία. Δε θα ήθελα να προκαταβάλω το έργο των συναδέλφων», αναφέρει ο κ. Γκίκας.

Η πρόταση Δερμιτζάκη για έξυπνα μέτρα

Η συζήτηση για τη λήψη και εφαρμογή έξυπνων μέτρων είχε ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα με τον καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη να προτείνει την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. Ενδεικτικά είχε αναφέρει «αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω». Παράλληλα είχε προτείνει το άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού, δηλαδή click in shop.

Γώγος: Εξυπνο άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων

Αισιόδοξος για βελτίωση της κατάστασης και είσοδο σε μια κανονικότητα μέσα και από τη βοήθεια «έξυπνων μέτρων», μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, εμφανίστηκε και ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ενώ αναφέρθηκε στο λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Στη συνέχεια, σχολίασε πως «φαντάζομαι ότι με την σωστή τήρηση των μέτρων στα μαγαζιά, εκεί που έχουμε τόσο κόσμο να κυκλοφορεί έξω, το να υπάρχει και με συγκεκριμένο αριθμό και με συγκεκριμένα μέτρα μέσα στα μαγαζιά, ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων νομίζω δεν θα προσθέσει τίποτα ιδιαίτερο».

Με έξυπνη διαχείριση το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων ο κ. Γώγος δήλωσε πως «εφόσον τα πράγματα πάνε καλά και πέσουν τα κρούσματα θα μπορούμε να δούμε και μια έξυπνη διαχείριση του ανοίγματος του με πολλά τεστ, συχνή επιτήρηση των κρουσμάτων με έγκυρη διάγνωση θετικών ασθενών αλλά και με εμβολιασμό φοιτητών στα ΑΕΙ».

Οι ειδικοί θα συνεδριάσουν αύριο προκειμένου να αποφασίσουν την εισήγηση που θα κάνουν στην κυβέρνηση για τα επόμενα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν. Οπως όλα δείχνουν το lockdown θα πάρει παράταση έως και την Καθαρά Δευτέρα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα.
 

 

  02 March, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα