Κόκορας με βλίτα και γλιστρίδα

«Δεν έχει η Κρήτη μπαχαρικά στις συνταγές της. Μόνο μυρωδικά έχει», λέει ο Μιχάλης. «Συνήθως τρώγανε τους κόκορες, γιατί τις κότες τις είχανε για το αυγό. Τον κόκορα τον κάνανε με ό,τι βρίσκανε, όπως και τα περισσότερα κρέατα. Με γλιστρίδα, με τα βλίτα, με τις πατάτες, με τα κουκιά τα χλωρά, με ό,τι βρίσκανε σε χόρτο. Αν δεν είχαν τίποτα, τον κάνανε τσιγαριαστό, ακόμα και με φασκόμηλο τον κάνανε».
15' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 6-8
1 κόκορας περίπου 2 κιλά, κομμένος σε 8-10 κομμάτια
1/2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100 ml κρασί Μαρουβάς
4 μεγάλες ντομάτες, χοντροκομμένες
500 γρ. τρυφερά βλίτα, καθαρισμένα, καλά πλυμένα και στραγγισμένα
500 γρ. γλιστρίδα, καθαρισμένη, καλά πλυμένη και στραγγισμένη
200 ml ελαιόλαδο
αλάτι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κόκορα με βλίτα και γλιστρίδα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
Στη συνέχεια, σοτάρουμε τον κόκορα για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Αλατίζουμε.
Ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και νερό τόσο που ίσα να καλύπτει τα κομμάτια του κόκορα.
Μαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να κοχλάσουν τα υγρά.
Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα + 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας.
Ρίχνουμε τα βλίτα και τη γλιστρίδα και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν και τα χόρτα.
Δείτε επίσης
- Τα Μινωικά Ανάκτορα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
- Νικολιδάκης: “Όχι” σε δομή φιλοξενίας μεταναστών στον Δ Φαιστού
- Ζαρός: εκδηλώσεις από τον Παγκρήτιο Λαογραφικό Σύλλογο τον Ιούλιο
- Τυμπάκι: Σέντρα με πάθος και θέα το κύμα στο Τουρνουά Beach Soccer 2025!
- Φαμέλια Αστερουσίων: Ζητείται συνεργάτης για θέση πλήρους απασχόλησης