“Κίνδυνος έξαρσης ιώσεων - Να μην ανοίξουν τα σχολεία”
Ως ιδιαίτερα επικίνδυνη απόφαση για όσα παιδιά μένουν στο ίδιο σπίτι με ηλικιωμένους και άτομα ευπαθών ομάδων χαρακτηρίζει το άνοιγμα των σχολείων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας. Όπως επισημαίνει ότι το άνοιγμα σχολείων δεν συνοδεύεται από την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας που συστήνουν διεθνείς οργανισμοί,
Όπως σημειώνει ο Κώστας Νταλούκας, η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, ιδίως αυτή την εποχή, κινείται παντελώς προς λάθος κατεύθυνση, αφού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι διάφορες ιώσεις του αναπνευστικού βρίσκονται «στο pick» και θεωρείται πολύ πιθανή μία έξαρσή τους από το συγχρωτισμό των παιδιών στο σχολείο. Το αποτέλεσμα, εξηγεί ο ίδιος, θα είναι να οδηγούνται οι μαθητές στα παιδιατρικά ιατρεία αλλά και στα νοσοκομεία, καθώς πολλά παιδιά που παρουσιάσουν πυρετό, βήχα, διάρροια ή άλλα συμπτώματα ιώσεων. Και φυσικά στη συνέχεια θα πρέπει να κάνουν το τεστ, ώστε να διαπιστωθεί, αν πάσχουν από κορονοϊό.
«Αν κάποιο παιδί παρουσιάσει πυρετό, βήχα, διάρροια ή άλλα συμπτώματα ίωσης, οι γονείς ή θα το φέρουν σε εμάς, για να το εξετάσουμε ή θα ζητήσουν από εμάς πληροφορίες μέσω τηλεφώνου. Εμείς, αναγκαστικά θα τους συστήσουμε να κάνει το παιδί τεστ για κορονοϊό σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, ώστε να μην πληρώσουν χρήματα. Το αποτέλεσμα θα είναι στα νοσοκομεία να γίνει "χαμός", αλλά και να κινδυνεύσουν οι συνάδελφοι παιδίατροι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, είναι ανεμβολίαστοι», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Νταλούκας.
Ανέφικτο το μάθημα με κουβέρτες και ανοιχτά παράθυρα
Ο πρόεδρος των παιδιάτρων θεωρεί ως ανέφικτη τη διενέργεια μαθήματος με ανοιχτά παράθυρα και κουβέρτες, όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και θεωρεί ως πιθανό στην καρδιά του χειμώνα το συγκεκριμένο μέτρο να συμβάλει περαιτέρω στην έξαρση των ιώσεων. Την κατάσταση κάνει ακόμα περισσότερο επικίνδυνη το γεγονός ότι για τις επόμενες ημέρες οι μετεωρολόγοι περιμένουν ραγδαία επιδείνωση του καιρού, με τις θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα να πέφτουν αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.
«Υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί που καθορίζουν τις προδιαγραφές ασφαλείς, τους οποίους εμπιστεύομαι, διότι, δυστυχώς, έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς είναι ο CDC των ΗΠΑ, ο οποίος είναι το Κέντρο Λοιμωδών Νόσων της χώρας και αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο. Ο συγκεκριμένος οργανισμός πέρα από μάσκες και αποστάσεις μιλάει για αραίωση των παιδιών μέσα στις τάξεις και τονίζει ότι τα παιδιά πρέπει να κάθονται με τέτοιον τρόπο, ώστε το ένα να βλέπει την πλάτη του άλλου. Επίσης, προτείνει κάποια παιδιά να μένουν στο σπίτι κάποιες μέρες και να κάνουν τηλεκπαίδευση και τα υπόλοιπα να πηγαίνουν στο σχολείο. Εφόσον αυτά τα μέτρα δεν τηρούνται, είναι απερίσκεπτο που άνοιξαν τα σχολεία», σημειώνει αναφερόμενος στα δημοτικά. «Παράλληλα, είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, σε περίπτωση που τα παιδιά μένουν στο ίδιο σπίτι με ηλικιωμένους και άλλα άτομα ευπαθών ομάδων», τονίζει ο κ. Νταλούκας.
Κατά τον ίδιο, δεν είναι δυνατό να έχει την ίδια αποτελεσματικότητα η εφαρμογή των ίδιων μέτρων ασφαλείας στα σχολεία σε όλες τις περιοχές της χώρας. Έχει μεγάλη σημασία σε ποια περιοχή βρίσκεται το κάθε σχολείο και ποιο είναι το ιικό φορτίο αυτής.
«Πρακτικές και μέτρα της... γειτονιάς»
Ο κ. Νταλούκας υποστηρίζει ακόμα ότι η ομοσπονδία, από το περασμένο καλοκαίρι, είχε ζητήσει οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι γιατροί αλλά και οι πολίτες, για το ποια μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν, όταν έρθει η περίοδος έξαρσης των ιώσεων του αναπνευστικού, χωρίς, ωστόσο, να πάρει κάποια απάντηση.
«Το ζητήσαμε εγγράφως και ούτε τηλέφωνο δε μας πήρανε. Δυστυχώς, τα μέτρα που έλαβαν για τα σχολεία στηρίχθηκαν σε... πρακτικές της γειτονιάς. Χρησιμοποιώ σκληρό όρο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Πιθανό να υπήρχαν άλλες αδυναμίες, που δεν κατέστησαν εφικτή την εξυπηρέτηση των προτάσεων των σοβαρών φορέων. Από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα είχαμε σχεδόν μηδενικές λοιμώξεις στα παιδιά, επειδή δεν υπήρχε συγχρωτισμός. Τώρα φοβάμαι ότι οι ιοί που δεν μπόρεσαν να εκτονωθούν, με το άνοιγμα των σχολείων και το συγχρωτισμό θα κάνουν ένα... μπραφ και θα γίνει χαμός, Θα κινδυνεύσουν και συνάδελφοι, οι οποίοι είναι κάποιας ηλικίας και ανεμβολίαστοι και δεν μπορούν, βέβαια, να αρνηθούν την περίθαλψη των παιδιών», επισημαίνει και προσθέτει:«Ζητήσαμε να μπορούμε να συνταγογραφούμε τη διενέργεια τεστ για τον κορονοϊό και πήραμε την απάντηση ότι ''αν γίνει αυτό, πάνε τα μοριακά τεστ''. Έτσι θα στέλνουμε τα παιδιά στα νοσοκομεία για τεστ και θα γίνει σε αυτά... λαϊκό προσκύνημα», τονίζει ο κ. Νταλούκας.
Δυσαρεστημένοι και οι δάσκαλοι
Από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιάννης Αναγνωσταράς, υποστηρίζει ότι είναι ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, τα οποία με εγκύκλιό του επέβαλε να τηρηθούν στα σχολεία το Υπουργείο Παιδείας. «Μας είπαν ότι πρέπει κάθε είκοσι λεπτά να ανοίγουμε τα παράθυρα, ώστε να αερίζεται ο χώρος, να γίνονται εκ περιτροπής διαλείμματα και σε όποια σχολεία είναι εφικτό, τα παιδιά να μπαίνουν από διαφορετικές πόρτες, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Δε μας είπαν τίποτα για εκ περιτροπής βάρδιες και δεν έγινε καμία συζήτηση, αν τα παιδιά μένουν στο ίδιο σπίτι με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», λέει ο κ. Αναγνωσταράς.
Να ανοίξουν μαζί γυμνάσια, λύκεια θέλει η κυβέρνηση
Να ανοίξουν όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή τα γυμνάσια και τα λύκεια, ταυτόχρονα επιθυμεί η κυβέρνηση αλλά το «τοπίο» θα ξεκαθαρίσει την Παρασκευή από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, η οποία θα δώσει και την απάντηση για την επαναλειτουργία των σχολείων. Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί το «πράσινο φως» μόνο για τη Γ' Λυκείου και αυτό είναι κάτι που το έχει αποφασίσει οριστικά το υπουργείο Παιδείας, καθώς υπάρχουν πολλά τεχνικά προβλήματα τα οποία εντοπίζονται στο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Την Παρασκευή θα συζητηθεί στην Επιτροπή του υπουργείου Υγείας εάν από τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και Λύκεια ή θα χρειαστεί μια ακόμη εβδομάδα παράταση και θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση. «Παίρνουμε τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι αναλύουν τα δεδομένα, μέρα με τη μέρα, την Παρασκευή θα ανακοινώνονται οι αποφάσεις και θα προχωρούμε», δήλωσε σχετικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. Η υπουργός Παιδείας, από την πλευρά της, θα ζητήσει να ανοίξουν τόσο τα Λύκεια όσα και τα Γυμνάσια, καθώς οι αρχικές σκέψεις για το άνοιγμα μόνο της Γ' τάξης του Λυκείου συναντά σοβαρές δυσκολίες καθώς:
Οι εκπαιδευτικοί, που διδάσκουν στη Γ' Λυκείου, διδάσκουν και τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, οπότε οι καθηγητές δεν θα μπορούν να κάνουν μάθημα και δια ζώσης και με τηλεκπαίδευση.
Αυτό φυσικά είναι αδύνατο να γίνει για πολλούς λόγους αλλά κυρίως διότι τα σχολεία θα έπρεπε να διαθέτουν τα τεχνικά μέσα για όλο το προσωπικό, που θα έπρεπε να διδάξει τους μαθητές των άλλων τάξεων.
Φέτος αυξημένες ανάγκες για τη δια ζώσης διδασκαλία έχουν και οι μαθητές της Α' Λυκείου διότι και αυτοί για πρώτη φορά θα εξετασθούν για τις προαγωγικές εξετάσεις μέσω της τράπεζας θεμάτων, όπως έχει ανακοινώσει η υπουργός Παιδείας, κάτι για το οποίο όμως δεν είναι καθόλου προετοιμασμένοι. Αυτή η παράμετρος, μάλιστα, θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας, όπως επισημαίνουν και οι εκπαιδευτικοί. Πάντως τα πρώτα κρούσματα στα σχολεία ήδη εμφανίστηκαν και ήδη ένα τμήμα σχολείου στη Λάρισα έκλεισε σε ιδιωτικό σχολείο, καθώς μαθητής βρέθηκε με κορονοϊο. Πρόκειται για το πρώτο τμήμα που κλείνει μετά την επανέναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και με απόφαση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λάρισας.
Οι προβληματισμοί των εκπαιδευτικών
Οι καθηγητές δηλώνουν ότι φυσικά και επιθυμούν να ανοίξουν τα σχολεία αλλά εκφράζουν φόβους ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί δεν επαρκούν ώστε τόσο τα παιδιά όσο και οι ίδιοι να είναι ασφαλείς. Ήδη, όπως λένε πάρα πολλοί συνάδελφοί τους έχουν ασθενήσει βαριά και αρκετοί έχασαν τη ζωή τους και δεν θέλουν να θρηνήσουν άλλα θύματα. Ιδιαίτερα οι καθηγητές αλλά και οι δάσκαλοι, οι οποίοι διδάσκουν σε σχολεία περιοχών όπου το κρύο πλέον είναι τσουχτερό ή έχει χιονίσει ότι δεν μπορούν ν' ανοίξουν τα παράθυρα όπως συνιστά ο ΕΟΔΥ, διότι τα παιδιά θα ξεπαγιάσουν και ότι δεν μπορούν να αντέξουν μέσα στις κρύες τάξεις ακόμη και όταν φορούν χοντρά μπουφάν. Επισημαίνουν επίσης ότι η τηλεκπαίδευση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στους μαθητές, καθώς έχουν μείνει πίσω στην αφομοίωση της διδακτικής ύλης και στο τέλος της χρονιάς θα έρθουν αντιμέτωποι με τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις καθώς και τις Πανελλαδικές χωρίς να είναι επαρκώς προετοιμασμένοι.
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Επιφυλακτικοί επιστήμονες
Οι επιστήμονες, πάντως, είναι ακόμη επιφυλακτικοί όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων και όπως τόνισε και ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος «τα δεδομένα είναι πολύ λίγα λόγω του μικρού αριθμού των τεστ που έγιναν αυτές τις μέρες. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι και για αυτά τα λίγα τεστ, υπάρχουν αρκετά θετικά κρούσματα. Πρέπει να κάνουμε πολλά τεστ στον γενικό πληθυσμό, αλλά κυρίως δειγματοληπτικά στις δύσκολες περιοχές. Είχαμε τις γιορτές και ο κόσμος δεν πήγαινε να εξεταστεί. Δεν είχαμε την εικόνα που έχουμε συνήθως που διενεργούνται 30.000 τεστ. Γίνονταν 10.000-15.000 τεστ και ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 400-500. Αυτή είναι η πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές με αρκετά τεστ και τώρα θα έχουμε και την εικόνα αυτών των δύσκολων ημερών, των εορτών».
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Mέλος Επιτροπής, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι προτιμότερο ν' ανοίξει το λιανεμπόριο παρά τα γυμνάσια και τα Λύκεια, λέγοντας οτι "αν κάνουμε ένα βήμα ακόμα θα πρέπει ο πατέρας να φέρει εισόδημα στο σπίτι. Τον Μάη το πρώτο που άνοιξε ήταν το λιανεμπόριο».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Kορoνοϊος: Έρχονται οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές και γονείς για το άνοιγμα των σχολείων
- Δήμος Φαιστού; Το μήνυμα Νικολιδάκη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς
- Πρώτο κουδούνι σήμερα στα σχολεία
- Σχολεία: Αντίστροφη μέτρηση για πρώτο κουδούνι-Οι προτεραιότητες και τα προβλήματα
- Σχολεία: Πότε ανοίγουν φέτος Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια – Όσα ισχύουν