«Καταιγίδα» στα τρόφιμα - Σχεδόν στα 4 ευρώ το σουβλάκι - Νέα μέτρα για τα καύσιμα

  23 May, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
«Καταιγίδα» στα τρόφιμα - Σχεδόν στα 4 ευρώ το σουβλάκι - Νέα μέτρα για τα καύσιμα

Σε απόγνωση βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς το μπαράζ ανατιμήσεων σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο με καταναλωτές και ιδιοκτήτες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Την ίδια ώρα οι τιμές της βενζίνης που ξεφεύγουν ιδιαίτερα στα νησιά φέρνουν νέα μέτρα για να υπάρξει συγκράτηση. 

 

Οι αυξήσεις όπως είναι αναμενόμενο δεν περιορίζονται μόνο στις πρώτες ύλες αλλά επηρεάζουν τις τιμές και σε προϊόντα όπως το σουβλάκι το οποίο αποτελεί ένα αγαπημένο και «φθηνό» γεύμα. Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, το μπαράζ ανατιμήσεων θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις, κάνοντάς το να φτάσει στην αστρονομική τιμή των 4 ευρώ. 

Μιλώντας στο OPEN, ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στο Χαϊδάρι Άρης Χρονόπουλος στις αρχές του χρόνου το τυλιχτό κόστιζε 2,70 ευρώ, στη συνέχεια αναγκάστηκε να το αυξήσει τον Μάρτιο στα 3 ευρώ και τον επόμενο μήνα θα φτάσει τα 3,30 ευρώ. Μάλιστα περιέγραψε τη δυσαρέσκεια που έχει ο κόσμος ωστόσο εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες ανατιμήσεις αποτελούν μονόδρομο λόγω των αλεπάλληλων αυξήσεων στην τροφοδοσία τις οποίες βιώνουν οι επιχειρήσεις εστίασης. 

Μάλιστα περιγράφοντας το πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις ο κ. Χρονόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά για το ηλιέλαιο ότι τον Φεβρουάριο αγόραζαν με 1.40 ευρώ το δεκάλιτρο και σήμερα κοστίζει 3.20 το κιλό. Αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις σε κρέατα και πίτες. 

 

 Νέα μέτρα για να πέσουν οι τιμές της βενζίνης στα νησιά

Παρέμβαση - περιορισμένης χρονικής διάρκειας - προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων στα νησιά μελετούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Με την τιμή της βενζίνης να έχει εκτοξευθεί και το καλάθι της νοικοκυράς να γίνεται ολοένα και ακριβότερο, τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν ένα σχέδιο ώστε να πέσουν οι τιμές στα νησιά, όπου η αμόλυβδη βενζίνη έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 2,60 ευρώ το λίτρο (όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Νίσυρο) και κινείται προς τα 3 ευρώ.

 

Σύμφωνα με την Ημερησία τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής όπως η επιδότηση των 40 - 50 ευρώ για την κατανάλωση βενζίνης και η επιδότηση των 15 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, την ώρα που οι καταναλωτές βλέπουν την τιμή της αμόλυβδης να σπάει όλα τα ρεκόρ και να είναι αυτή τη στιγμή η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωζώνη πίσω μόνο από τη Φινλανδία.

Να πέσουν οι τιμές σε κάθε νησί

Στόχος της παρέμβασης θα είναι να μειωθεί η τιμή στην αντλία, οριζόντια και για όλους κατά περίπου 15% με 20% σε όλα τα νησιά της χώρας, ενδεχομένως πλην της Κρήτης όπου οι τιμές διατηρούνται σε πιο χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα έχει ανακοινωθεί και η παράταση της επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης και τον Ιούνιο.

«Στα νησιά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα καύσιμα, πρώτον λόγω μεταφορικών καθώς έχει αυξηθεί το κόστος, δεύτερον υπάρχουν νησιά χωρίς ανταγωνισμό, με ένα - δύο πρατήρια. Συζητάμε σενάρια για τα νησιά, θα γίνουν ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Το πρόβλημα με τα καύσιμα απασχολεί πάρα πολύ την κυβέρνηση», υποστήριξε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

 

  23 May, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα