Δεύτερη η Ελλάδα στον πληθωρισμό τροφίμων στην ευρωζώνη

https://www.euro2day.gr/  20 May, 2024 ΑΡΘΡΑ
Δεύτερη η Ελλάδα στον πληθωρισμό τροφίμων στην ευρωζώνη

Συνεχίζει να καλπάζει η ακρίβεια στα τρόφιμα στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην ευρωζώνη όσον αφορά τον πληθωρισμό τροφίμων. Οπως ανακοίνωσε η Eurostat, οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 5,3% ετησίως τον Απρίλη, καταγράφοντας οριακά μικρότερη άνοδο από το +5,4% του Μαρτίου.

Υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα από την Ελλάδα μεταξύ των χωρών του ευρώ έχει μόνο η Μάλτα (5,9%). Στην τρίτη θέση η Ισπανία με 4,8%.

Συνολικά, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα -εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης- ήταν στο 3,2% τον περασμένο μήνα, σε ευθυγράμμιση με την αρχική πρόβλεψη.

Την ίδια ώρα, καλύτερη είναι η εικόνα στην ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός τροφίμων διαμορφώθηκε στο 1,9% τον Απρίλιο, ενώ συνολικά οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 2,4%,  επιβεβαιώνοντας την πρώτη εκτίμηση. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 7,0%.

Στην ΕΕ, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 2,6% τον Απρίλιο, σταθερός επίσης σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Έναν χρόνο πριν, το ποσοστό ήταν 8,1%. 

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,4%), τη Δανία (0,5%) και τη Φινλανδία (0,6%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (6,2%), στο Βέλγιο (4,9%) και στην Κροατία (4,7%). Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα και αυξήθηκε σε οκτώ.

Τον Απρίλιο, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,64 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,55 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,23 π.μ.) και την ενέργεια (-0,04 π.μ.).

 

https://www.euro2day.gr/  20 May, 2024 ΑΡΘΡΑ