Αυξημένα εισοδήματα για τους ιδιοκτήτες - 12.260 αγγελίες στη δημοφιλή πλατφόρμα ενοικίασης ακινήτων ήταν από την Κρήτη την τελευταία διετία
Το “κύμα” των βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικιών στην Κρήτη και ανά την Ελλάδα, που ειδικά κατά το διάστημα των τελευταίων δύο ετών βλέπουν να τους επιφέρει αύξηση του μηνιαίου εισοδήματός τους από ενοίκια μέχρι και του ποσοστού του 105%.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας AirDNA, η οποία αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τις αγγελίες της Airbnb, κατά τη διετή περίοδο από το καλοκαίρι του 2016, μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, το μεγαλύτερο πλήθος αγγελιών με 12.260 ακίνητα καταγράφεται στην Κρήτη, όπου η αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος των ιδιοκτητών τους κατά την περίοδο 2016-2018 ανήλθε σε 25%, δηλαδή στα 950 ευρώ.
Η συνεχώς αυξανόμενη δημοφιλία των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει πλέον άμεσο αντίκτυπο τόσο στη διαθεσιμότητα όσο και στις τιμές ενοικίασης ακινήτων, όπως πιστοποιείται πλέον και από σχετικές έρευνες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, τα ενοίκια σε αρκετές περιοχές εμφανίζονται αυξημένα κατά 8,4% στο σύνολο της χώρας.
Συγκεκριμένα, το απόθεμα των διαθέσιμων ακινήτων έχει περιοριστεί, με αποτέλεσμα οι τιμές των ενοικίων να ωθούνται όλο και προς τα πάνω, καθώς ακόμα και όσοι ιδιοκτήτες δεν επιλέγουν την οδό της Airbnb επιχειρούν να εισπράξουν περισσότερα χρήματα από το ακίνητό τους, μέσω της εγχώριας ζήτησης, ποντάροντας ακριβώς στην ύπαρξη εναλλακτικής επιλογής αξιοποίησης. Να σημειωθεί ότι σε Ρέθυμνο και Χανιά, εδώ και καιρό, όσοι αναζητούν σπίτι για ενοικίαση συναντούν μεγάλο πρόβλημα, καθώς έχει αρχίσει να σπανίζει πλέον η στέγη (κυρίως 2άρια και 3άρια), λόγω του ότι όλοι οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να διαθέτουν τα ακίνητά τους σε Αirbnb και άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, «το Αirbnb σημαίνει και παροχή υπηρεσιών μέσω του ιδιοκτήτη και είναι μια μόδα η οποία βρίσκεται σε άνθηση το τελευταίο διάστημα, καθότι ο ιδιοκτήτης προσδοκά περισσότερα χρήματα από την παραδοσιακή μίσθωση. Δείχνει, όμως, σημάδια κόπωσης και ήδη ιδιοκτήτες επιστρέφουν και πάλι στην παραδοσιακή μίσθωση, διότι η προσφορά έχει υπερκαλύψει τη ζήτηση». Υπογραμμίζει, ωστόσο, όσον αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις όσων ακολουθούν τη μίσθωση του ακινήτου τους μέσω αυτής της οδού, ότι θα πρέπει να δηλώνουν το εισόδημά τους, καθώς, εάν το αποκρύπτουν, κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα, καθότι τα στοιχεία από τις ιστοσελίδες αυτές δίδονται στις φορολογικές Αρχές και γίνονται αυτόματες διασταυρώσεις.
Τα στοιχεία στην υπόλοιπη χώρα
Αναλύοντας την έρευνα της εταιρείας AirDNA, το μεγαλύτερο μηνιαίο εισόδημα, σε απόλυτους αριθμούς, εντοπίζεται πάντως στη Σαντορίνη, με τη μέση τιμή να ανέρχεται σε σχεδόν 4.000 ευρώ, με τις αγγελίες ακινήτων να αγγίζουν τις 2.240. Ακόμα κι έτσι, η αύξηση ανέρχεται σε 32%.
Η Αντίπαρος αναδεικνύεται στην κορυφή των ελληνικών προορισμών. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες κατοικιών στο συγκεκριμένο νησί αποκόμισαν μέσο μηνιαίο εισόδημα 860 ευρώ το 2018, υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου του 2016. Αύξηση 84% καταγράφεται και στην περιοχή της Μεσσήνης στα 460 ευρώ μηνιαίως, ενώ έπονται τα Κύθηρα, όπου η άνοδος του μηνιαίου εισοδήματος από την Airbnb άγγιξε το 71%, σε 530 ευρώ.
Άλλη μια τάση που διακρίνεται ξεκάθαρα από τη σχετική ανάλυση είναι η είσοδος σειράς περιοχών στον τουριστικό “χάρτη”, χάρη στην εύκολη και άμεση προβολή που προσφέρουν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ανά την υφήλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι εναλλακτικοί προορισμοί, όπως η Αιδηψός, η Τριφυλλία, η Μεσσήνη και η Κατερίνη (περιοχή Παραλίας ειδικότερα), κατόρθωσαν να ενισχύσουν το προφίλ τους και να προσελκύσουν περισσότερους ξένους επισκέπτες, χάρη στη δημοφιλία της Airbnb.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι πληρότητες παραμένουν χαμηλές σε αυτές τις περιοχές, συγκριτικά με άλλες, καθώς στις 7 από τις 10 τοποθεσίες της έρευνας δεν ξεπερνούν το 20-30% σε μηνιαία βάση. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, καλύπτονται περίπου 10 από τις 30 ημερολογιακές ημέρες, παρότι μάλιστα η έρευνα αφορούσε καλοκαιρινό μήνα. Στον αντίποδα όμως, στην Αθήνα, η πληρότητα άγγιξε το 80%, στη Σαντορίνη το 76% και στην Κρήτη το 50% των διαθέσιμων ημερών, με αποτέλεσμα να απογειώνονται και τα έσοδα. Αυτός μάλιστα είναι και ο λόγος που αυτές οι περιοχές προσελκύουν και τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων ενδιαφερόμενων επενδυτών για την απόκτηση κατοικίας.
Από 747 ακίνητα το 2011, 80.000 το 2018
Η έκρηξη πάντως του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων ξεκίνησε ουσιαστικά στο τέλος του 2015, όταν ήρθη η υποχρέωση των ενδιαφερόμενων εκμισθωτών να προμηθεύονται το σχετικό σήμα του ΕΟΤ. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος προκειμένου κάθε ιδιοκτήτης να μπορεί να “ανεβάσει” το σπίτι του στις σχετικές πλατφόρμες και να μπορεί να το εκμισθώσει σε ενδιαφερόμενους ξένους ή Έλληνες επισκέπτες.
Έτσι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, το σύνολο των ενεργών αγγελιών ακινήτων που διαφημίζονταν στην πλατφόρμα της Airbnb ανερχόταν σε σχεδόν 80.000 πανελλαδικά. Το 60% εντοπίζεται σε Αττική, Κυκλάδες και Κρήτη.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ακινήτων ανερχόταν σε 16.821 στην περιοχή των Κυκλάδων, σε 15.680 στην Αττική και σε 14.650 στην Κρήτη. Οι τρεις αυτές περιοχές, μάλιστα, διαθέτουν σήμερα πάνω από 47.000 ακίνητα που εκμισθώνονται μέσω Airbnb. Το θετικό, πάντως, από την άνοδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι ότι πλέον μπορεί να προσδοκά σε σημαντικά φορολογικά έσοδα και το Δημόσιο, μετά την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για την υποβολή δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής.
Δείτε επίσης
- Συντάξεις Δεκεμβρίου: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής των δικαιούχων
- Προϋπολογισμός 2025: Τι προβλέπει για μισθούς, συντάξεις και φόρους
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος
- Πληρωμές: Πότε καταβάλλονται τα επιδόματα και το δώρο Χριστουγέννων – Τι ισχύει
- Black Friday: Οι 9 συστάσεις του ΙΝΚΑ προς τους καταναλωτές
Σχετικά άρθρα
- AirBnB: Πρωταθλήτρια η Κρήτη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
- Airbnb: Ερχονται αλλαγές-Τα δεδομένα στην Κρήτη
- «Φρένο» στα Airbnb: Oι περιοχές της Κρήτης που είναι στο «κόκκινο» και οι πρώτες αντιδράσεις
- Έρχονται αλλαγές στις μισθώσεις τύπου Airbnb – Τι προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση
- Στα ύψη η ζήτηση για Airbnb φέτος το καλοκαίρι