Ξεμπλοκάρουν μεγάλες επενδύσεις σε Ελούντα και Σητεία

newmoney.gr  17 October, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ξεμπλοκάρουν μεγάλες επενδύσεις σε Ελούντα και Σητεία

Την έγκριση για το χωροταξικό σχεδιασμό σε τρεις μεγάλες τουριστικές και αναπτυξιακές επενδύσεις έδωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, υπογράφοντας την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τις επενδύσεις των ομίλων Σμπώκου -Βασιλάκη στην περιοχή της Ελούντας του νομού Λασιθίου, της Dolphin Capital του ομίλου Καμπουρίδη στο Cavo Plako στην Σητεία και την πολεοδομική μελέτη για το Campas Project που θα αναπτυχθεί στην περιοχή της Κάντζας και ανήκει στην REDS του ομίλου Ελλάκτωρ.

Για τα τρία αυτά μεγάλα πρότζεκτ γνωμοδότησε θετικά το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ.

Πρόκειται για την προέγκριση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου στην περιοχή της «Πλάκας», για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων τουρισµού – αναψυχής προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας Golf Residences της οικογένειας Σμπώκου-Βασιλάκη.

Στην εταιρεία έχει αποκτήσει σημαντικό ποσοστό η Evergolf Τουριστικές Επενδύσεις που ελέγχεται από την οικογένεια του ιδιοκτήτη της Aegean. Το νέο σχήμα, το οποίο από την Άνοιξη διαθέτει νέα εταιρική ταυτότητα υπό την επωνυμία Phaea Resorts, έχει υπό την ομπρέλα του μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα όπως είναι το Blue Palace, Agapi Beach Resort, Cretan Malian Park, Village Heights, Koutouloufari Village Holiday Club, τα οποία λειτουργούν στην Κρήτη ενώ κατέχει το 50% στο Sheraton Rhodes Resort στην Ρόδο.

Προέγκριση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου έδωσε το ΥΠΕΝ και στην περιοχή Ακρωτήρι, στη χερσόνησο Πλάκα του Δήµου Σητείας που ανήκει στη Dolphin Capital.

Πρόκειται για έκταση 4.000 στρεμμάτων στην οποία σχεδιάζεται η ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων, παραθεριστικών κατοικιών και εγκαταστάσεων τουριστικής υποδομής όπως γήπεδα γκόλφ κ.α .

Οι νέες ρυθµίσεις του ΕΧΣ, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ όπως διατυπώθηκαν από τους φορείς του έργου και ολοκληρώθηκαν µε τη βοήθεια των υπηρεσιών του υπουργείου για την προέγκριση, αποσκοπούν στην προώθηση της προτεινόµενης χρήσης «Τουρισµός- αναψυχή», μέσω ήπιων μορφών πολυθεματικού οργανωμένου τουρισμού με παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Η πρόταση προέγκρισης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου υπεβλήθη από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων και εκ μέρους του φορέα υλοποίησης του έργου (ΕΤΑΝΑΚ Α.Ε).

Θετικά γνωμοδότησε το ΚΕΣΥΠΟΘΑ και για την Πολεοδοµική Μελέτη της Περιοχής Οργανωµένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων στην Κάντζα Παλλήνης. Η απόφαση αυτή, οριοθετεί το πλαίσιο της πολεοδομικής ανάπτυξης της περιοχής, ενώ επιλύει μεταξύ άλλων και το χρόνιο ζήτημα της οριοθέτησης ρεμάτων στην περιοχή. Η Πολεοδομική Μελέτη υπεβλήθη από την «ΚΑΝΤΖΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕ», η οποία σχεδιάζει το Cambas Project που θα υλοποιήσει η Reds του ομίλου Ελλάκτωρ.

Ο σχεδιασμός θα αναπτυχθεί με επίκεντρο το παλιό οινοποιείο Καμπά, συνδυάζοντας χώρους γραφείων, εμπορικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, με την ανάδειξη των διατηρητέων κτηρίων της έκτασης και την παροχή αναβαθμισμένων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.

Πρόκειται για μία επένδυση 220 εκατ. ευρώ περίπου όπου πέρα από τις επενδύσεις για την ανακατασκευή του οινοποιείου Καμπά με στόχο την επαναφορά στη ζωή ενός συμβόλου της συλλογικής συνείδησης, το 50% της συνολικής έκτασης, δηλαδή 157 στρέμματα, θα γίνει εισφορά σε γη στο Δήμο Παλλήνης για κοινόχρηστη δημόσια χρήση, πολλαπλασιάζοντας τη διαθέσιμη επιφάνεια πλατειών και παιδικών χαρών που διαθέτουν αυτή τη στιγμή οι περιοχές Παλλήνης, Γέρακα και Ανθούσας.

 

newmoney.gr  17 October, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ