Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών
Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας με αντικείμενο την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Τη συνεδρίαση άνοιξε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανακοίνωσε την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας. Αντίρρηση συνταγματικότητας κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας. «Όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος αλλά το Σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί. «Για να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό», είπε ο κ. Δένδιας και επέμεινε ότι πρέπει να προσκομιστεί το ενιαίο κείμενο στη μορφή που το έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση. «Ή μας το καταθέτει ή αλλιώς αποφασίζει η Βουλή για να τον υποχρεώσει να το καταθέσει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε τελικό κείμενο συντάγματος, οι Σκοπιανοί μπορούν να κρατήσουν το Σύνταγμά τους ως έχει και να πορεύονται με το ψήφισμα όπως θέλουν. Υποστήριξε ακόμη ότι αν ο υπουργός πει πως δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία για τελικό κείμενο, τότε η Βουλή ψηφίζει μια Συμφωνία που διαιωνίζει το πρόβλημα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει την ευθύνη της κύρωσης. «Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Επισήμανε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία. «Θέλουμε το επίσημο κείμενο της FYROM για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πως αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Α. Λοβέρδος.
Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή
Ένσταση αντισυνταγματικότητας πρόβαλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη. Το κείμενο αυτό ανέγνωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
Ο κ. Καμμένος σε αντιστοιχία με παρέμβασή του που είχε κάνει και στην Επιτροπή και 'Αμυνας κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπωε είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ικανοποιεί τις αξιώσεις του "Ουράνιου Τόξου" και επέμεινε ότι πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται το ελληνικό Σύνταγμα.
«Υπάρχει μείζον ζήτημα που δεν θέτει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το έγγραφο που εστάλη από τα Σκόπια εκτός από τη χρήση του όρου "Μακεδονικός λαός", φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Η ελληνική Βουλή έπρεπε να το σκίσει και να το πετάξει στα σκουπίδια», είπε για τη ρηματική διακοίνωση ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και χαρακτήρισε άκυρες τις τροποποιήσεις του Συντάγματος της γείτονος, διότι με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί το τελικό και ενιαίο συνταγματικό τους κείμενο. Ανέφερε, επίσης, ότι το κείμενο που έστειλαν στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ούτε την υπογραφή του προέδρου της FYROM.
Για συμφωνία που υπαγορεύτηκε για την προώθηση του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, κάνει λόγο το ΚΚΕ
«Υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού σε αυτή τη Συμφωνία και είναι φανερά. Μπαίνουν στη Συμφωνία για να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους κρίσης και όξυνσης που θα προκαλέσουν οι ίδιες δυνάμεις που έφτιαξαν τη Συμφωνία, για να δημιουργήσουν γενικότερα θέματα στα Βαλκάνια», σχολίασε τις αιτιάσεις των άλλων κομμάτων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
Επανέλαβε δε ότι η Συμφωνία υπαγορεύτηκε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την προώθηση των σχεδίων τους στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων, σχέδια που -όπως υποστήριξε- περιλαμβάνουν ακόμη και την αλλαγή συνόρων.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Βουλή: Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Μητσοτάκης- Τσίπρας με φόντο τις...κάλπες
- Βουλή-Προϋπολογισμός: Εκλογές ζητάει ο Τσίπρας-Κατηγορηματική άρνηση Μητσοτάκη
- Βουλή: “Διαστάυρωσαν τα ξίφη τους” Μητσοτάκης-Τσίπρας
- Οι μαθητές του ΓΕΛ Τυμπακίου συζητούν για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!
- Η επόμενη ημέρα: 5 διεθνολόγοι αναλύουν τις συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών