Δυναμική επανεμφάνιση κάνουν… ξεχασμένες ασθένειες, καθώς εκτός από την ιλαρά στη λίστα προστέθηκε και ο κοκίτης, με τον υγειονομικό συναγερμό να ηχεί αντίστοιχα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Υπό τις εξελίξεις αυτές, οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, προειδοποιώντας για περαιτέρω έξαρση το επόμενο διάστημα.
Υπό τις εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα κρίνεται επιτακτική η τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κοκίτη στα παιδιά.
Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες.
«Πρόκειται για τις συνέπειες της χαμηλότερης εμβολιαστικής κάλυψης στον παιδικό πληθυσμό, που οφείλεται κυρίως στην πανδημία της COVID».
Ενδεικτικά αναφέρεται πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ εφέτος έχουν δηλωθεί συνολικά 34 κρούσματα κοκίτη, όταν πέρυσι δεν ξεπέρασαν τα εννέα.
Μάλιστα, τα μισά (17) αφορούν παιδιά και εφήβους, ενώ μία ακόμα σημαντική λεπτομέρεια είναι πως τα έξι ήταν βρέφη ηλικίας κάτω του έτους – μεταξύ αυτών και ένα νεογνό που κατέληξε.
Υπό τις εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα κρίνεται επιτακτική η τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κοκίτη στα παιδιά.
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και στον εμβολιασμό των εγκύων με μία δόση, με σκοπό την προστασία των νεογνών, καθώς η λοίμωξη κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη κυρίως για τα βρέφη κάτω του ενός έτους και ιδιαίτερα όσα είναι κάτω των 3 μηνών.
Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές εξαιτίας της λοίμωξης της ιλαράς
«Ο βήχας των 100 ημερών»
Σε αναμνηστικές δόσεις όμως πρέπει να υποβάλλεται και ο ενήλικος πληθυσμός.
«Παρ’ όλα αυτά, στο κρίσιμο αυτό πεδίο είμαστε πολύ πίσω» παραδέχεται μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Γενικός Οικογενειακός Ιατρός και γ.γ. της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, Ευάγγελος Φραγκούλης. Η αιτία σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται στην απουσία οργανωμένης πρωτοβάθμιας υγείας.
«Για παράδειγμα, για εκείνους τους πολίτες που δεν έχει ενεργοποιηθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, η σχετική πληροφορία δεν είναι διαθέσιμη».
Ωστόσο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών ελλοχεύει και για τις μεγαλύτερες ηλικίες.
«Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί πιο βαριά σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Ωστόσο για τον υπόλοιπο πληθυσμό ο κοκίτης είναι λοίμωξη του αναπνευστικού με ενοχλητικά συμπτώματα αλλά όχι, κατά κανόνα, απειλητική.
Αυτό που ταλαιπωρεί κυρίως εκείνους που νοσούν είναι ο επίμονος βήχας, εξού και συχνά η λοίμωξη αποκαλείται «ο βήχας των 100 ημερών»» συμπληρώνει ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ, νέες οδηγίες εξέδωσε ο ΕΟΔΥ προειδοποιώντας για έξαρση κρουσμάτων ιλαράς.
Στο πλαίσιο αυτό συστήνει στους ταξιδιώτες – παιδιά και ενηλίκους – σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων, και ιδιαίτερα στη Ρουμανία, «να επιβεβαιώνουν τον πλήρη εμβολιασμό τους με δύο δόσεις του μεικτού εμβολίου ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) πριν από το ταξίδι».
Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις